Itthon » Közélet

Májusban „kizöldül” a Tábor-negyedi kazánház

Zöld utat kapott az idei év első udvarhelyi nagy beruházása: elkezdik a meleg víz olcsóbb előállítását biztosító napkollektorok felszerelését a Tábor-negyedben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 16., 16:03
1 hozzászólás. 


Az összesen 295 négyzetméternyi felületű, 135 darab napkollektort a Tábor-negyedi kazánház tetejére szerelik fel, így a napenergiát hasznosító, környezetbarát rendszernek köszönhetően májustól jelentősen csökken a háztartásokban használt meleg víz előállításának költsége - azaz szinte „ingyenes" lesz.

Az összesen 997 000 lej értékű beruházás, annak a sikeres pályázatnak az eredménye, amit a hivatal nyújtott be a Környezetvédelmi Minisztérium Zöld Ház programjában az illetékes ügynökséghez. A pályázaton a hivatal 745 000 lejt nyert, a fennmaradó 257 000 lej az önrészt képezi. A projekt gyakorlati kivitelezésének kezdetét jelentő munkapont átadására ma délelőtt a polgármesteri hivatalban került sor.  A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen a munkáltatót Bunta Levente polgármester, Farkas György irodavezető és Csoma Zsigmond, a polgármesteri hivatal beruházási osztályának vezetője, a kivitelezőt, a brassói székhelyű AG Serv Construct Kft.-t pedig Cheslărean Valer igazgató képviselte.

„A számítások szerint évi 200 megawatt óránkénti megtakarítást jelentő napkollektoros rendszer előnyeit nem csak a Tábor-negyedi kazánházhoz tartozó 506 család fogja élvezni, hanem - ahogy a Bethlen-negyedi biomasszás kazán esetében is - a városban minden olyan család, akik a közös szolgáltatásról nem váltak le" - mondta a polgármester.

Szasza

Csoma Zsigmond, Bunta Levente, Cheslărean Valer

„Mi egy városról gondoskodunk és egy városszintű elosztásról beszélünk" - figyelmeztetett Bunta, aki fontosnak tartotta eloszlatni azt a tévhitet, hogy a Tábor-negyedieknek ezentúl „ingyen lesz" a meleg víz. A városvezető szerint a napkollektorokkal egy új módszert próbálnak ki, de a zöld-technológia alkalmazásának áldása (minőség, hatásfok) nem kérdéses, mert a magánházak esetében a megoldás bevált, illetve a személyes tapasztalata is azt bizonyítja, hogy a rendszer hatékony és a jelentős anyagi ráfordítás 3-3,5 év alatt megtérül. Hozzátette: a napkillektorok beüzemelésével évi 200 ezer lejes megtakarítással számolnak, tehát a becslések szerint 5 év alatt megtérül a befektetett összeg.

„A kivitelező cég a munkát - napkollektorok, hőcserélők, hőszivattyúk, tárolótartály beszerelése - már a napokban elkezdi és ha minden a tervek szerint alakul, akkor május 1-ig befejezi" - közölte Cheslărean Valer, az AG Serv Construct Kft. igazgatója.

A brassói cégnek egyébként nem ez az első udvarhelyi munkája, korábban a Bethlen-negyedi kazánházak modernizálását és a Tábor-negyedi külső hálózat rendbetételét is ők végezték.

A sajtótájékoztató végén a polgármester közölte: mivel a helyszínén egyelőre nincs mit nézni, két hét múlva tart terepszemlét, amelyre várja a sajtó képviselőit is.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
AlbanSzamar
2011-03-16 16:37:09
Hőszivattyú...
A világért nem szeretnék kötözködni, csak egy apró észrevételem van, ami nem hagyott nyugodni. A cikkben nem szerepelt, hogy hőszivattyús rendszer is beszerelésre kerül. Mégis megjelenik egy ilyen felsorolás:

"napkollektorok, hőcserélők, hőszivattyúk, tárolótartály beszerelése"

Gondolom csak félreértésből került ide, és elnézést ha én értettem rosszul.

További szép napot mindenkinek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."