Itthon » Közélet

Székelyszentlélek: nem épül meg a tájház

Véglegessé vált, hogy nem épül meg Székelyszentlélek második tájháza a meglévő mellé, mert tíz év alatt a fűben heverő faanyaga tönkrement.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

SzentlelekTajhaz
SzentlelekTajhaz
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 31., 16:04
1 hozzászólás. 

Az 1977-ben létrehozott, most is meglévő szentléleki tájház mellé ezelőtt tíz évvel egy másik házat is szeretett volna újjáépíteni a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum. Az újjáépítendő tájház anyagát Bogárfalváról kapta adományba a múzeum – a közeli településen levő házat szakszerűen lebontották, a faanyagot Szentlélekre szállították.

SzentlelekTajhaz

Balázsi Dénes nyugalmazott tanár, a szentléleki tájház alapítója és mindenese honlapunk érdeklődésére elmondta, hogy esetleg egy ún. faragó-szín épülhetne a meglévő, megmaradt anyagokból, ugyanis a faanyag annyira tönkrement, hogy házépítésre ma már használhatatlan.

SzentlelekTajhaz

A múzeumház néprajzi gyűjteménye

A meglévő tájház háromosztatú, főképp 19. századi, a vidékre jellemző parasztbútorok, eszközök, szerszámok vannak benne, előtte egy 1848-ban állított klasszikus székelykapu van. Balázsi Dénes adatai szerint évente mintegy 150-200 turista és 300 iskolás keresi fel.

„Ez a vonat elfutott már" - közölte honlapunkkal rezignáltan Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója, gyorsan hozzátéve, hogy az elmúlt tíz évben a múzeumnak nem volt erre a célra pénze, illetve az is nehezítette a ház újjáépítését, hogy az eredeti épület mintegy 60%-a kőből volt, s ezeket a köveket nem kapták meg. „Habár az építendő ház alapja elkészült, ez is rosszul volt kivitelezve, mert betonból volt, s időközben ez is tönkrement" – tette hozzá Miklós.

A meglévő faanyagot úgy lehetne hasznosítani, hogy - a Szentendrei Skanzen munkatársainak útmutatásával - a meglévő tájház mellett felépítenének belőle egy ún. színt. „Visszás helyzet, hogy nem lehetett megcsinálni az épületet - sajnos túl sokáig volt a fűben a fa, s azt már nem lehet felújítani" – mondta még Miklós Zoltán .



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nagydd
2011-03-31 22:58:09
Szakszerűen be kellett volna fedni és nem a fűben tárolni.Ennyit egy hatodikos gyerek is tud.Gratulálok az elkövetőknek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."