Itthon » Közélet

Kapumatuzsálemet restaurálnak Lengyelfalván

A szabadságharc idején állított székelykaput restaurálnak a máréfalvi Kőlik egyesület közreműködésével Hargita Megye Tanácsa székely kapuk felújítását célzó programjából Székelylengyelfalván.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

LengyelfalvaSzekelykapu
LengyelfalvaSzekelykapu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 04., 13:03
0 hozzászólás. 


A Székelylengyelfalván 1848-ban állított kapu felújítási munkálatait április 1-én Borboly Csaba megyeitanács-elnök is szemügyre vette.

A tölgyfából készült kapu Kovács Péter kapufaragó munkáját dicséri, aki alkotásaiban összesítette és megörökítette az Udvarhelyszéki kapufaragás motívumait, az ő nevéhez kötődnek a Székelyudvarhely vidéki virágos kapuk.
A teljességében fa elemek felhasználásával készült kapu mára azonban instabillá vált, a mintázat és az írás is megfakult, ezért a Kőlik Egyesület jelezte a megyei tanácsnak a felújítás halaszthatatlanságát.

LengyelfalvaSzekelykapu

A helyszínen éppen az új, ugyancsak tölgyfából ácsolt kapusasok felállítása folyt, amelyekkel a tulajdonos Lakatos család járult hozzá a munkálatokhoz.

A kapu gazdáival folytatott beszélgetés során kiderült, hogy a műemlékértékű kapu a restaurálási munkálatok elkezdéséig használható volt. Rajta keresztül hordták be a terményt a portára.

LengyelfalvaSzekelykapu

Borboly Csaba megköszönte az anyagi hozzájárulást, hisz elmondása szerint éppen a kapufelújítási programnak köszönhetően újra felértékelődtek a székely kapuk.

"Örvendek, hogy a tulajdonosok tisztában vannak ezeknek a műemlékeknek az értékével, minden hozzájárulás jól jön, hiszen éppen ennek a programnak köszönhetően sokan felismerték a kapuk turisztikai vonzerejét, ami felújítással járó költségek megugrásához vezetett" – méltatta Borboly Csaba a Lakatos család hozzáállását.

Székelylengyelfalván, van még egy 1848-ban állított székelykapu, Ferencz Andorné portáján. Ugyanaz a faragómester készítette, ugyanaz a stílus, és szintén felújításra szorul. A Kőlik Egyesület már nyilvántartásba vette és javasolta a restaurálását Hargita Megye Tanácsa kapufelújító programjának következő kiírásában.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."