Itthon » Közélet

II. Székely Pajzs Napok 2011. június 25-26.

Idén második alkalommal rendezik meg Fenyéden a Székely Pajzs Napokat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 08., 11:03
0 hozzászólás. 


„Tavaly ráébredtünk arra, hogy nagyon sok a tennivaló, az eddig fel nem vállalt illetve el nem végzett feladat. Ezért megfogadtuk, hogy nem kullogunk mások után, nem bólogatunk megmondó embereknek, hanem a saját, választott utunkat járjuk a székelység jelene és jövője érdekében. Nekünk kell megmutatnunk, hogy képesek vagyunk önerőből, saját belső forrásunkból merítve bemutatni Székelyföldnek, Erdélynek és az egész világnak, hogy milyen gazdag a székely kultúra világa" – olvasható a szerkesztőségünkbe eljutatott közleményben.

A Székely Pajzs Egyesület egyik alappillére a hagyományőrzés. Ezen belül kiemelten fontos a székelység kulturális értékeinek megóvása, bemutatása, megélése. Ismeretterjesztő programokat, kulturális, hagyományőrző, történelmi előadásokat szerveznek egyre gyakoribb időpontokban.

„Örömmel tapasztaltuk, hogy nem csak a középkorúak fogékonyak a nemzeti eszmék elsajátítására, a közösségi munkára, hanem egyre inkább a fiatalok is. Erről adott nekünk bizonyságot a tavalyi rendezvény, illetve az évközi tevékenységek is, kiemelten a nemrég megrendezett II. Udvarhelyszéki Rovásírásverseny. Ezen a versenyen nagyon sok tizenéves és még fiatalabbak vettek részt, de nem csak a versenyen, hanem annak az előkészületi munkálataiban és lezajlásában is. Így sikerült kialakítanunk a jövőt illetően fontos kapcsolatokat tenni akaró emberekkel, s ez megérleli a gyümölcsét jövendő előadásokon, rendezvényeken."

Tavalyhoz képest idén nagyobb hangsúlyt fektetnek a családias hangulatra, ezért több egész napos kulturális programon lehet részt venni, valamint jónéhány előadást is meg lehet tekinteni, elsősorban székelyföldi előadóktól.

Röviden a programválaszték:

- Egész napos néptánc oktatás

- Egész napos sportolási lehetőség a Harc Szigeten a székelyudvarhelyi Szik Baranta Csapattal

- Egész napos játszóház a Gyerek Szigeten

- Egész nap lehetőség lesz régi mesterségeket kipróbálni (kovácsolás, nemezelés, bútorfestés, fafaragás, zsindelyezés) a Kézműves Szigeten

- Naponta több előadás (Kádár Gyula: Székelyföld határán című könyvének a bemutatója; Czimbalmas Tivadar: Pallag kultúra Székelyföldön és a Kárpát-medencében; Szakács Gábor - Friedrich Klára: Székely - Magyar rovásírás; Sárkány Szilárd: Napéjegyenlőség jelentősége az Ősi Magyar Pogány hitvilágban; Kovács Gyula: Őseink Jelrendszere)

- Koncertek délutántól éjszakáig (Zöld Kereszt – HU, Dobogókő – HU, Levédia – Erdély, Székely Vér Erdély – HU, Szekler Band – Erdély, Székelyszentmihályi Citerazenekar)

- Estétől reggelig táncház

- Különböző versenyek (történelmi, rovásírás, ügyességi)

- Naponta több néptáncbemutató és népdaléneklés

- Hagyományőrző harci bemutatók

- Rovásírás-oktatás

További információért látogasson el a Székely Pajzs Egyesület honlapjára : www.szekelypajzs.org.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."