Itthon » Közélet

Rajtol a Fogadj örökbe egy fát mozgalom

A Városi Park fáinak, örökzöld cserjéinek keres gazdákat a polgármesteri hivatal – a Fogadj örökbe egy fát pályázatot sajtótájékoztatón ismertették.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

park0411
park0411
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. április 08., 17:43
0 hozzászólás. 

A tavaly felújított Városi Park szépségének, épségének a megóvása mindannyiunk közös feladata" - fogalmazta meg a hivatal által útjára indított Fogadj örökbe egy fát! mozgalom és az ennek kapcsán meghirdetett pályázat elsődleges célját Bunta Levente polgármester. A fa - örökbefogadás terén egyébként Bunta élen jár a személyes példával, hiszen tavaly elsőként lett gazdája és gondozója egy sétatéri fának. A polgármester véleménye szerint a Városi Park szépségének megőrzése minden udvarhelyi polgár szívügye kell legyen, ezért esett a választás a kamerás megfigyelőrendszer vagy a parkőrség helyett a társadalmi szolidaritást erősítő akcióra.

park0411

A Fogadj örökbe egy fát! mozgalom kapcsán meghirdetett pályázat célja a környezettudatos szemlélet kialakítása és elmélyítése, a közösségi érzés erősítése, a szolidaritás táplálása, az összefogás értékének tudatosítása, és nem utolsó sorban a Sétatér növényzetének megóvása és gondozása.

A pályázatra bárki jelentkezhet, aki kedvet és késztetést érez arra, hogy örökbe fogadjon egy, a Városi Parkban található fát, cserjét. A választék bőséges: összesen 451 fa (100 db hárs, 78 db díszszilva, 55 db díszalma, 50 db kőris, 25 db szomorúfűz, 135 db akác, 6 db szomorú eperfa, 2 db galagonyafa) és 468 cserje vár gazdára. Az örökbefogadási procedúra is pofonegyszerű. A jövőbeli fatulajdonosok a Városháza Városgazdálkodási osztályán jelentkezhetnek, ahol egy részletes térképről kiválaszthatják a nekik legjobban tetsző fát. Egy magánszemély, cég, intézmény, egyesület vagy szervezet csak egy fának lehet gazdája – az örökbefogadó nevét pedig a növény mellé elhelyezett táblácska hirdeti majd.

A fatulajdonos feladata nem a metszés, kapálás, trágyázás - ezeket a munkálatokat továbbra is szakember fogja elvégezni. Az örökbefogadók dolga csak annyi lesz, hogy időnként meglátogassák "csemetéjüket " és jelezzék az iletékeseknek, ha az bármilyen módon sérült.

Bedohazi

Az első hivatalos örökbefogadási ünnepségre stílszerűen a Föld Napján, április 22-én, a Sétatéren kerítenek sort, ahol a polgármester személyesen nyújtja át a bérszülőknek a felvigyázásra feljogosító oklevelet. Az esemény nem csak azért lesz különleges, mert hasonlóra nem volt még precedens városunkban, de azért is, mert a felújított filagóriában az Udvarhelyszéki Fúvószenekar jóvoltából sok év csend után végre ismét felcsendül a vasárnapi séták valamikori elengedhetetlen kelléke, a promenád zene.

A Fogadj örökbe egy fát! pályázatra április 20-ig lehet jelentkezni.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."