Itthon » Közélet

Városi piac: túlsúlyban a retek

Retek, gyümölcsfa-csemeték, zöldségmagvak – a keddi piacon ezek viszik a prímet. A retek hónapos, a mag olcsó, az asztalok ugyanazok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

piac1904
piac1904
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. április 19., 14:37
0 hozzászólás. 

„Itt a jó seprű, tessék!" – kínálja egy árus a portékát a piac bejáratánál, mellette vesszőből font kosarakat is árulnak. A szép idő kicsalogatta mind az árusokat, mind pedig a vásárlókat a keddi piacra, ahol elsősorban a retek és a zöldhagyma tűnik dominánsnak, de ha néhány asztallal hátrább megyünk, akkor a virágárusok óriási felhozatala is feltűnő.

Ízelítő

Retek (kötés) 2 lej
Retek (1 kg) 6 lej
Zöldhagyma (kötés) 1,5 lej
Saláta (1 drb) 2-3 lej
Dughagyma (1 kg) 15 lej
Burgonya (1 kg) 3 lej
Szemespaszuly (1 kg) 10 lej
Sárgarépa (1 kg, tavalyi) 3 lej
Petrezselyem (1 kg, tavalyi) 7 lej
Tojás (házi, 1 drb) 60 bani

Mint mindig, most is az idénynek megfelelő termékeket kínálják a kőasztalokon és azokon kívül – a forgatag igen színes, de ez tulajdonképpen a tavasz színességének köszönhető. „Hol vagytok, székelyek?" – hallatszik a dal a CD-árus bódéjából, a székely nénikék pedig itt vannak az asztalok mellett, ki-ki a maga háztájijából kínálja a nem túl drága zöldséget, az igazi, kapirgáló tyúk által tojt tojást, illetve a tavaly leszedett szemespaszulyt, a murkot-petrezselymet.

Idénye van a gyümölcsfáknak is, a különböző alma-, körte- és szilvafa-csemeték meg szőlőtövek katonás rendben állnak, a rajtuk levő képen pedig azt is megnézhetjük, hogy elültetve és megnőve elméletileg mit szüretelhetünk valamelyik ősszel. Visszatérve az idényzöldségekre, a kötés retek két lejbe kerül, de ha kilóra vesszük, levelei nélkül, akkor már hat lejt kell fizetnünk érte.

piac1904

Az ország déli részéből jött, a papírjuk szerint őstermelőknek számító árusok szerencsésebbek, hiszen nálunk még nem nagyon ért oda az idő, hogy kifejlett retkeket gyakran húzogassanak az itteniek a földből, de ebben a hónapban már eljön ennek is az ideje. Mi még ott tartunk, hogy a dughagymát, illetve a zöldségmagvakat kínálják most nagy tételben a piacon, ezek még elvetésre várnak, akárcsak a különböző palánták.

Ami a piac helyzetét illeti, egyelőre még nincs szó arról, hogy fedett legyen a terület legalább egy része, mert akkor nemcsak ilyenkor, hanem téli időszakban is sok árus tudna ide jönni. De a mínuszok olykor keresztülhúzzák számításaikat nekik is, s szeretnék, hogy fedett csarnok is üzemeljen a piacon. Akkor télen is hasonlóan sokan lennének és a kínálat is hasonló lehetne, nem feltétlenül lennénk ráfanyalodva az áruházi zöldségre.

piac1904

Való igaz, hogy például a piacon jelenleg is kínált paradicsom ugyanolyan, mint amit az áruházakban kapunk, de a termelők jóízű zöldségeit elsősorban itt tudjuk beszerezni, esetleg a lakótelepi kispiacokon.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."