Itthon » Közélet

Az erdélyi magyarságnak van esélye a megmaradásra

Az etnikai arányok tekintetében nem annyira rosszak az erdélyi magyarság demográfiai kilátásai, mint ahogy sokan gondolják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 26., 08:00
0 hozzászólás. 

Ezt Kiss Tamás szociológus, a romániai Kisebbségkutató Intézet kutatási és elemzési osztályának vezetője jelentette ki Nagyváradon. A Krónika tudósítása szerint a kutató nagyváradi előadásán elmondta: a rendszerváltás utáni két népszámlálás (1992-ben és 2002-ben) közötti időszakban mind abszolút értékben, mind arányaiban csökkent az erdélyi magyarság létszáma.

Abszolút értékben az idei őszi felmérésen is várhatóan csökkenni fog a magyarok létszáma, ennek ellenére van esély arra, hogy megmaradjon Erdélyben a magyarok aránya a legutóbb mért 19,5 százalékon, mivel vélhetően a többségi lakosság is megfogyatkozott.

Ennek több oka is van - magyarázta a szakember. Ezek közül a legszembetűnőbb az, hogy míg közvetlenül a rendszerváltás után több magyar vándorolt ki Erdélyből, mint román, addig most úgy tűnik, hogy a románok közül jóval többen költöznek Nyugatra.

A közelgő népszámlálással kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés így az: a már több mint egy éve külföldön élők románok családtagjainak megengedik-e majd a biztosok, hogy a külföldön dolgozó gyerekük, házastársuk nevét bediktálják, vagy sem. Hivatalosan ugyanis az egy évnél hosszabb ideje külföldön élőket nem lenne szabad nyilvántartásba venni. Kiss szerint, ha mégis beszámítják őket, akkor a magyarság létszámának aránya romlani fog a tíz évvel ezelőttihez képest, ha pedig nem, előreláthatóan nem lesz kimutatható változás.  
mti


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."