Itthon » Közélet

Élő közvetítés a székelyudvarhelyi tanács áprilisi üléséről

Tizennégy napirendi ponttal kezdődik a 2011 áprilisi tanácsülés, többek között a városi rendőrség éves beszámolóját is megismerhetjük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules3103
tanacsules3103
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. április 29., 08:05
2 hozzászólás. 

11:37 A következő ülést Jakab Attila vezeti, a mostani viszont zárult - akárcsak közvetítésünk.

11:36 Jakab Attila kéri Szász Jenőt, hogy a következő tanácsüléseken számoljon be havi alpolgármesteri tevékenységéről.

11:19 Bunta Levente biztosította a tanácsost, hogy a hivatal munkatársai legtöbb esetben magyarul válaszolnak a beadványokra, csak indokolt esetben használnak román nyelvet.

11:17 Balázs Árpád nehezményezi, hogy a polgármesteri hivatalhoz benyújtott, magyar nyelvű beadványokra román nyelven válaszolnak.

11:14 A különfélék között Incze Csongor egy Rózsa utcai témát feszeget, ugyanis az ott lakóknak gondjaik vannak a víz bevezetésével.

11:12 Következik a Szinfotour közszolgálati tevékenységének felfüggesztésére vonatkozó határozat, amit tíz szavazattal elfogadtak.

11:06 Tizenöt szavazattal elfogadták a tervezetet. A Láz-Szarkakő és Kánás-Mórum-Nagyoldal legelőrészek bérbeadása ezzel szemben nem ment át, ugyanis kétharmados többséget igényel.

11:00 A legelők kiadása a következő téma. Ez öt évre vonatkozik a korábbi három helyett.

10:59 Végül tíz szavazattal az eredeti listát fogadták el.

10:52 A tanácsosok egyetértenek a lakások kiosztásában, a konkrét személyeken vitatkoznak.

10:45 A következő tervezet az üresen álló ifjúsági lakások kiosztására vonatkozik.

10:42 A polgáriak az előterjesztett nagyobb bizottságot javasl, mint amit előterjesztettek. Nem szavazták meg sem az eredeti, sem a módosított változatot, így a következő ülésre tolódik az ügy.

10:39 A Zöldilgeti rendezési tervet is elfogadták. A következő tervezet a szociális lakásokra vonatkozik: egy bizottságot hoznának létre a helyi tanács felügyeletében, ugyanis várhatóan harminc lakást tudnak kiosztani.

10:34 A szakbizottságok után a tanácsosok is pozitívan véleményezték az Eurato Kft. kérését a II. Rákóczi Ferenc utcai rendezési tervre vonatkozóan.

10:33 Két részleges urbanisztikai tervet tárgyalnak (II. Rákóczi Ferenc u. 124, illetve Zöldliget).

10:31 A régi terv hosszabbítását elfogadták.

10:30 Mike Levente szeretne aktívan részt venni az új rendezési terv kivitelezésében, ennek érdekében kérte ennek elektronikus változatát, amit még nem kapott meg. Helyette ígéretet kapott, hogy tanácsülés után minden városatyának rendelkezésére bocsátják.

10:28 A város rendezési terve meghaladta érvényességi idejét (10 év), ezért ezt meg kell hosszabítani. Az új rendezési terv kialakítása a tervezett ütemben halad, valószínűleg szeptemberben el lehet fogadni, addig kell hosszabbítani a régit. Amennyiben ez nem történne meg, nem lehetne építkezési engedélyeket kibocsátani.

10:27 Egy új rendelkezés szerint a tanácsnak negyedévente el kell fogadnia a költségvetési terv végrehajtását. Ezt meg is szavazták a tanácsosok.

10:26 A polgármester kiegészítette egy, a kórháznak szánt összeggel az előterjesztést, ezt egyöntetűen elfogadta a testület.

10:25 Jakab Attila külön gratulál a színháznak és a táncműhelynek, hiszen önrésszel is hozzájárulnak költségvetésükhöz.

10:23 Következik a költségvetés módosítása: szociális lakások építése, a napkollektoros kazán, tömbházak szigetelése és a táncműhely pályázata szükségelteti a kiegészítést.

10:21 A szavazás megtörtént, az RMDSZ frakció kilenc tanácsosa szavazott igennel: nincs többség, így a határozat nem ment át.

10:19 Bunta Levente szerint a polgáriak vezérének álláspontja annyira csúsztatott, hogy érvelni sem tud ellene, ám elutasítja. Jakab Attila szerint nincsenek elég információ birtokában.

10:16 Szász Jenő szerint ezt a határozatot meg sem kellett volna hozni. Úgy gondolja, hogy azokat, akik akkor nem szavazták meg a határozatot, nem kéne most arra kérni, hogy támogassák ezt a megbízást.

10:13 A további napirendi pontokkal folytatódik a tanácsülés. Az első határozattervezet  Bunta Levente polgármester megbízatására vonatkozik, mely által képveselné a városi tanács érdekeit  a bíróságok, a mindenfokú adminisztratív és pénzügyi jogalkalmazó intézmények előtt, melyeknek tárgyát a helyi tanács 68/2010-es határozatának felfüggesztése/semmissé tétele képezi. Ez a határozat a közalkalmazottak leépítésére vonatkozik.

10:11 A rendőrparancsnok szerint a nyolcvanfős létszám nem elégséges a város lakosságához viszonyítva.

10:06 Jakab Attila egyetlen kérdést intéz a rendőrfőnökhöz: meg van-e elégedve az udvarhelyi rendőrség munkájával. A parancsnok úgy véli, mióta átvette a vezetést, megfelelőnek találja a működést. Problémás esetek mindig lesznek, de legtöbbször az itt dolgozó mintegy 80 ember munkájában nincs különösebb kivetnivaló.

09:56 Egy termés utcai roma család ügyét is megmlítik: itt több helybéli is panaszkodik a problémás családra, akik veszélyt jelentenek az itt lakók számára. Gálfi Árpád szerint most kell lépni, mielőtt egy újabb recsenyédi esetre kerülne sor.

09:50 Benedek Árpád Csaba betöréses lopásokról panaszkodik: a kézilabdacsapat játékosainak öltözőjébe törtek be az edzés alatt, majd lakásaikba közvetlenül fizetésnap után, legutóbb pedig egy edzőtábor ideje alatt történt hasonló eset.

09:47 Szász Jenő is felszólal: tudja, hogy sokan nem tesznek panaszt, feljelentést a rendőrségen, így nincs ami alapján elinduljon egy nyomozás, ám szerinte a legtöbb érintettet megfélemlítik, ezért marad el ez a fontos lépés. Véleménye szerint a megelőzés lenne a legjobb megoldás, ennek a rendszerét kellene közösen kidolgozni.

09:46 A rendőrparancsnok ígéretet tett az említett esetek kivizsgálására.

09:43 A polgári tanácsos egy udvarhelyi lakos által írt levelet olvas fel: az illető arról panaszkodik, hogy 25 000 lejt követelnek tőle zsarolók, ám a rendőrség közbenjárása nem elég hatásos, ezért kéri a tanács segítségét. Balázs Árpád ugyanakkor nehezményezi, hogy még egyetlen hasonló esetről sem tud, amit megoldott volna a rendőrség.

09:41 Balázs Árpád ismét a lakásmaffia kérdését hozza fel. A tanácsos úgy véli nem csak öt-hat esetről van szó, hanem akár százról is. Ezek közül kiemel egyet: elmondása szerint egy Templom utcai ingatlan tulajdonosát, valamint még egy másik személyt rabszolgaként tartanak fogva a ház pincéjében.

09:39 Tókos Szabolcs azt kérte a rendőröktől, hogy ne viselkedjenek lekezelően a hozzájuk forduló lakósokkal. Nițică úgy véli mindent megtesznek ennek érdekében, valamint mindenkinek javasolja, hogy problémáikkal forduljanak a közelségi rendőrséghez (poliția de proximitate).

09:38 Szilveszter Sándor kérdésére válaszolva a parancsnok elmondta, a korrupcióellenes ügyészség végzett rutinellenőrzést a helyi rendőrségen, ahol kitűnően teljesítettek az egyenruhások.

09:35 A rendőrfőnök említi, hogy egy jegyző ellen eljárás indult, ám a rendőrség jogi úton nem tudja megakadályozni a jegyzői iroda működését.

09:32 A rendőrparancsok most a lakásmaffiáról beszél: elmondása szerint jelenleg öt ilyen ügyben folytatnak nyomozást.
 

09:31 A rendőrség 2010-es jelentését ide kattintva bárki letöltheti (román nyelven). A későbbiekben egy rövid összefoglalóval is jelentkezünk.

Itthon_Kozelet

Nițică Constantin és Bunta Levente

09:26 Időközben megkaptuk a rendőrségi jelentést, ami leginkább a 2010 során elkövetett különböző bűntények számát ismerteti. Eszerint tavaly 1029 bűnesetet jegyeztek a város területén, amiből 753-at sikerült megoldania a rend őreinek. A parancsnok külön említette az udvarhelyszéken elkövetett gyilkosságokat, ám ezekről semmilyen részlettel nem tud szolgálni, ugyanis csíkszerdai és bukaresti szakemberek foglalkoznak az üggyel.

09:17 A rendőrparancsnok részletekbe menően ismerteti a szervezet tevékenységét, az éppen folyamatban lévő akciókikat, valamint a tavaly elkövetett bűnesetek számát. Egyetlen probléma, hogy ebből semmit sem lehet hallani. Várhatóan a későbbiekben a sajtó rendelkezésére bocsátják a jelentést, így bárki megismerheti annak tartalmát.

09:08 A napirendet elfogadták, elsőként a rendőrparancsnok, Nițică Constantin ismerteti a rendőrség tavalyi évre vonatkozó jelentését.

09:06 Két napirendi pontot visszavont a polgármester, valamint előterjesztett egy újabbat, ami a város egy zonális rendezési tervére vonatkozik.

09:01 Hamarosan kezdődik a tanácsülés. Néhány városvezető (Jakab Attila, Jakab Áron Csaba, Incze Csongor, Péter Pál, Szász Jenő, Gálfi Árpád, Balázs Árpád és Tókos Szabolcs) a Bringázz, Udvarhely! mozgalom felkérésére kerékpárral érkezett a polgármesteri hivatalhoz, így népszerűsítve ezt a közlekedési formát.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-04-29 13:11:29
Ugy erzem ez volt az elso ertelmes tanacsules :D Vegre felhoztak a maffiat meg az ehhez hasonlo dolgokat. Remelem vmi vegre elindul jo utra !
avatar
ibolyacska89
2011-04-29 15:36:32
Tisztelt Tókos Szabolcs!

Köszönet ezért a mondatért, azt hiszem, hogy jól tette hisz nekem is és ismerőseimnek is van sajnos. De azt kell mondjam, hogy nem csak a rendőrségen van ez a helyzet hanem a Polgármesteri Hivatalba is.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."