Itthon » Közélet

Készülnek a csúcsra - Cso Oyu 2011. expedíció

Május 3-át az előretolt alaptáborban töltötték a székelyföldi hegymászók.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 04., 07:00
1 hozzászólás. 


A Cho Oyu 2011 expedíció tagjai május 3-át az előretolt alaptáborban töltötték, több expedíciós csoport társaságában. Ellenőrzik a felszereléseiket, kisebb túrákat is tesznek, de a változatlanul nagy hó miatt a tovább indulásra még várniuk kell. Most is havazik, naponta 15-20 cm-nyi hull.

Éjszaka -15, nappal +25-28 Celsius fok közötti hőmérséklet-ingadozással számolnak, a sátorban éjszaka -6, -9 fok van. Jól akklimatizálódnak, valamennyien egészségesek.

A táborból jó látható a Cho Oyu csúcs, valósággal ,,fölöttük tornyosul", s látszik a csúcs felé vezető 1-es, 2-es és 3-as tábor is.

A tágasabb étkezősátor alkalmas az ismerkedésre, tapasztalatcserére neves és kevésbé ismert hegymászókkal. A szó nem csak a hegy körül forog, hanem egymás otthoni életéről, sorsáról is. Így kerülhetett sor a székelység mai helyzetének, történelmi múltjának bemutatására, amelyből végül parázs vita bontakozott ki.

Tulit Zsombor közlése szerint egy spanyol vitapartner bizonyult a legfogékonyabbnak a székelység őshonosságának kérdésében.

Tulit Zsombor (Sepsiszentgyörgy), Sükösd József (Csíkszereda), valamint Tóásó István (Székelyudvarhely) és Szabó Zoltán (Székelyudvarhely) alkotják a Székelyek a magasban elnevezésű, több éve zajló hegymászó-projekt legénységét.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
robertandras
2011-05-04 10:18:20
szekelyseg a hegy aljaban
Hat gratulalok nekik, szivesen vennek reszt en is, csak sem zsebem sem kondim nincs ehhez! ;) De szurkolok nekik! Ami a sekelysegunket illeti - az aki mar tavolabb is utazott Europa hatarainal tudja, hogy ott nincs ilyen, hogy roman, magyar, szekely, stb. Ott egyszeruen csak Europai vagy - tehat szerintem max el tudjak mondani mi az hogy szekely, de ennel tobbre senki sem kivancsi! ;)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."