Sport » Egyéb sport

Hétezres hegyet másznak meg a székelyek Közép-Ázsiában

Öt székelyföldi hegymászó küzd meg a 7100 méter magas Khan Tengrivel július-augusztusban. Ketten udvarhelyiek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

KhanTengri2
Ez a négyes menne fel a Khan Tengrire, Toásó jobbról az első (napszemüvegben). Fotó: Székelyek a magasban / facebook
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. július 11., 15:34
1 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyiek számára jól ismert hegymászók, Toásó István és Szabó Zoltán (Kobra) is tagjai annak az expedíciónak, ami a következő hetekben megpróbál feljutni a Kazahsztán és Kirgizisztán határán levő hegycsúcsra.

A Székelyek a magasban idei expedíciójának további három tagja van, a sepsiszentgyörgyi Tulit Zsombor (ő már mászott Toásóval és Kobrával együtt, 2011-ben a Cso-Ojura), a szintén szentgyörgyi Csenteri Levente, valamint az Almáson élő, Lövétén családorvosként dolgozó dr. Szabó Attila.

Toásó eltörte a lábujját

Szabó Zoltán hamarabb elment, mint a többiek, ő már Kirgizisztánban tartózkodik: a déli oldalról egyedül fogja megmászni a Khan Tengrit, majd ha az erőnléte megengedi, akkor a Pobedával is megpróbálkozna. Eredetileg vele tartott volna Toásó István is, de néhány héttel ezelőtt egy kanálisfedő ráesett a lábujjára, ami eltört, így ő is a 20-án indulókhoz csatlakozik.

KhanTengri

A négyes az északi oldalon, tehát Kazahsztánból fog nekivágni a hegynek. Július 20-án indulnak Bukarestből Moszkvába, onnan pedig Almatiba érkeznek – a tervek szerint a hegymászás több hetes lenne, visszaútjukat augusztus közepére tervezik.

Az egek ura

A Khan Tengri Közép-Ázsiában, Kína, Pakisztán, India, Kirgizisztán, Kazahsztán területén lévő, 2500 kilométeren húzódó Tien-san hegység második legmagasabb csúcsa a 7439 méteres Győzelem (Pobeda) után. Nevének jelentése „a szellemek ura" vagy „egek ura", a Tien-san második legmagasabb hegycsúcsa.

Magasságban csak az említett Pobeda múlja felül, hatalmas, szabályos piramis alakja a Matterhorn-hoz és az Ama Dablan-hoz teszi hasonlatossá. Kazahsztán legmagasabb és Kirgizisztán harmadik legmagasabb csúcsa, s egyben a Föld legészakibb hétezres csúcsa, melyet a Tien-san legnagyobb gleccserei vesznek körül.

A hópárduc címet azok a hegymászók kapták meg, akik a volt Szovjetunió mind az öt hétezres csúcsát megmászták. Ezt a címet a magyar hegymászók közül eddig egyedül néhai Erőss Zsoltnak sikerült elnyernie 1994-ben. Az öt hegycsúcs a következő: Iszmoili Szomoní-csúcs / Kommunizmus-csúcs (7495 m, Pamír-hegység), Pobeda (7439 m, Tien-san), Lenin-csúcs (7134 m, Pamír), Korzsenyevszkaja-csúcs (7105m, Pamír), Khan Tengri (7010m, Tien-san). Az ötből a Pobedát a legnehezebb megmászni, a második pedig a Khan Tengri.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2017-07-11 20:29:55
Fiúk!
Jobban jártok, ha lentről lefényképezitek, és gyorsan visszafordultok.
Nehogy ugy járjatok, mint Benedek Zoli!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."