Itthon » Közélet

Tizenkét vörös darabont a várban és szerencsepatkó a Patkóban

Tizenkét diák jelentkezett vörös darabontnak, készülnek a korhű öltözet- és fegyvermásolatok, lesz patkószögelés is - érdekes újdonságokról számolt be a Székelyudvarhelyi Akciócsoport.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

SzekelyOrsegvaltas_Akciocsoport
SzekelyOrsegvaltas_Akciocsoport
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. május 12., 16:06
0 hozzászólás. 


Hajdó Noémi, Fazakas Szabolcs és Miklós Zoltán - az első székely őrségváltás és az ehhez kapcsolódó tervek megálmodói a Gondűző Étteremben sajtóreggelivel egybekötött tájékoztatón ismertették a legfrissebb híreket.

SzekelyOrsegvaltas_Akciocsoport

A vörös darabont-csapat összeállt: hét helyett összesen tizenkét diák jelentkezett, köztük egy lány is - tájékoztatott Hajdó Noémi. A legtöbben az Eötvös József Szakközépiskolából nyújtották be a jelentkezési lapot, de a darabont-jelöltek között vannak kósos, refis, pedás és bányais tanulók is. A tizenkét fős csapat hamarosan egy gyors elméleti és gyakorlati kiképzésen vesz részt. A történelmi háttér ismeretére, a Székely Támadt Várral kapcsolatos tudnivalókra és az őrségváltás ceremóniájának fortélyaira (díszlépés, zászlótartás) a Budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum négy szakembere oktatja a darabontokat.

SzekelyOrsegvaltas_Akciocsoport

„A Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Haáz Rezső Múzeum közötti együttműködésnek kulcsszerepe van a 17. század eleji korhű ruhák, fegyverek,  másolatainak elkészítésében is" - részletezte Miklós Zoltán igazgató. Mivel a korhű öltözet és fegyverek pontos másolatának elkészítéséhez az itthoni múzeumok nem tudtak forrásanyaggal szolgálni, a szükséges dokumentumokat a magyarországi intézménytől szerezték be. Ennek alapján készül el a vargyasi kovácsmester, Dimény Zsolt műhelyében a rövid kanócos puska és a kard másolata, a gúnyát  kovásznán szőtt anyagból két székelyudvarhelyi szabómester varrja meg és - ha minden jól megy - akkor az udvarhelyi cipészmester Hadnagy János bácsi és társa keze munkáját dicséri majd a darabontok lábbelije, a hét pár, rövid szárú csizma is.

SzekelyOrsegvaltas_Akciocsoport

Arról, hogy rangidős, bajszos férfiember lesz-e a darabontokat irányító zászlóvivő még nem született döntés. Az azonban már biztos: elkészült az a vörös darabontot ábrázoló, életnagyságú tábla, amelyet már a napokban közszemlére tesznek a Patkóban. A Kelemen Albert képzőművész által megrajzolt figurához bárki adhatja az arcát, azaz ingyen kipróbálhatja, hogy miként fest vörös darabontként, sőt ezt akár fotón is megörökítheti.

SzekelyOrsegvaltas_Akciocsoport

 

Patkószögelés a Patkóban - az új, érdekes, a helyszínhez passzoló, turistacsalogató és szórakoztató ötlettel Fazakas Szabolcs rukkolt elő, az akciócsoport ezt felkarolta, a polgármesteri hivatal is támogatja. A „hozz egy patkót és szegezd fel a patkófalra, hogy szerencsét hozzon" akció első résztvevői (amennyiben az erre vonatkozó, a középiskolákban közhírré tétetett felhívás célba talált) az éppen javában zajló Diáknapok diákpolgármester-jelöltjei lesznek.

A Berze Imre szobrászművész által elkészített patkófalra a későbbiekben bárki felszögezheti a maga szerencsét hozó patkóját. Az ötletgazdák reményei szerint a városba látogató turisták is szívesen megvásárolják majd a potom áron beszerezhető patkót és élni fognak az udvarhelyi tartózkodást emlékezetessé tevő „patkolás" lehetőségével. Az őrségváltást és a patkószögelést egyelőre a vendéglátósok és panziósok honlapján , illetve a napokban már megvásárolható 20 oldalas programfüzetben verik nagydobra, de ha anyagiakban is megizmosodik az akciócsoport, akkor nagyobb hírverést kap a dolog.

Az akciócsoport képviselői nem rejtették véka alá: a hivatal támogatása ellenére a költségvetés egyelőre nem fényes, a város vonzerejét és hírnevét öregbítő ötletek kivitelezéséhez, továbbgondolásához és fejlesztéséhez a meglévőnél sokkal több pénzre lenne szükség. A darabontok öltözéke (ruha, lábbeli, csákó), a fegyverek és a zászló rekonstruálására rendelkezésre álló 10000 lejes keretösszeget a polgármesteri hivatal jóvoltából a múzeum költségvetéséből állják. A Székely Támadt Vár kavicsokból megépített kicsinyített mására, a darabontoknak járó ösztöndíjra már csak akkor futja, ha a helyi vendéglátósok, kis-, közepes és nagyvállalkozók, tehetősebb polgárok is felkarolják és anyagiakkal is támogatják az akciócsoportot. Akinek erre lehetősége van, az ne késlekedjen hanem cselekedjen!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."