Itthon » Közélet

Barangoljunk Székelyföldön! - sikeres pályázatok

Hargita Megye Tanácsa tavaly indított Családprogramja részeként működő Barangoljunk Székelyföldön! című programsorozat keretében harminchét iskola nyert pályázatot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

HargitaMegyeTanacsa_BarangoljunkSzekelyfoldon
HargitaMegyeTanacsa_BarangoljunkSzekelyfoldon
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 20., 10:03
0 hozzászólás. 


Ennek idei rendezvényeit mutatták be az érintett tanintézetek és önkormányzatok képviselőinek május 19-én a csíkszeredai megyeházán. A programsorozattal, amelyet a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatával, valamint a helyi önkormányzatokkal együttműködve szerveznek, arra ösztönzik a gyerekeket, hogy ismerjék meg a körülöttük levő természeti-kulturális kincseket, minél több gyerek és felnőtt sajátítsa el a természetjárás, a hegyi túrázás kulturált módját, valamint ismerje meg és értékelje vidékünk tájait, épített örökségét.
A 2009-ben indult programsorozat első része A gyerekek környezeti ismereteinek bővítése elnevezésű program volt, amely elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyerekeinek biztosított lehetőséget hegyeink szépségének megismerésére, környezetünk és egészségünk óvására nevelve őket.

Az egybegyűlt iskolaigazgatóknak, tanároknak, polgármestereknek Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy ebben az évben a gyerekek nemcsak a hegyekbe jutnak el, hanem megismerik történelmi emlékhelyeinket is, hiszen a múltunkra való emlékezés regionális identitástudatunk nélkülözhetetlen része.

HargitaMegyeTanacsa_BarangoljunkSzekelyfoldon"Családprogramunknak már voltak eseményei a múlt évben is, de szeretnénk folytatni és bővíteni újabb alprogramokkal, hiszen a gyerekek fejlődéséhez hozzátartozik, hogy ismerjék népük kultúráját, amiben élnek, és ismerjék meg nevezetes emlékhelyeit" - jelentette ki a tanácselnök, hangsúlyozva, hogy erős Székelyföldet csak úgy építhetünk, ha tudatában vagyunk értékeinknek. Borboly arra kérte az iskolák és a helyi önkormányzatok képviselőit, hogy maradjon meg a jelenlegi jó kapcsolattartás közöttük, mert az további jó eredményekhez vezet.

Ferencz Salamon Alpár, Hargita megyei főtanfelügyelő beszédében kiemelte, hogy a megfelelően eltervezett barangolások kihelyezett oktatásnak minősülnek. Hasonló gondolatot fogalmazott meg Boldizsár Ágoston, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium magyar szakos tanára is. Szerinte a Barangoljunk Székelyföldön! elnevezésű program már elnevezésében is jelzi a kötetlen, jó hangulatot. Boldizsár szerint a jó hangulat fontos, de legalább ennyire fontos az is, hogy tudatosan legyenek megtervezve ezek a kirándulások. Ehhez a tudatos tervezéshez adott támpontokat, ismertetett lehetséges székelyföldi uticélokat a Márton Áron Gimnázium pedagógusa.

Kelemen Gábor és Dobos Erika, Hargita Megye Tanácsának munkatársai bemutatták a Székelyföldi Megyék Családprogramját, illetve annak Barangoljunk Székelyföldön! Ismerjük meg hegyeinket! és Ismerjük meg történelmi emlékhelyeinket! elnevezésű alprogramjait.

HargitaMegyeTanacsa_BarangoljunkSzekelyfoldonFekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője hangsúlyozta, hogy 2011-ben még színesebbé teszik programjaikat, és a tavalyi tájékozódási verseny mellett pár napos tábort is szerveznek V-VIII. osztályos tanulóknak, ahol, biztonságos körülmények között, a hegyimentők rávezetik a gyerekeket a természet szeretetére és megbecsülésére.

Hargita Megye Tanácsa Barangoljunk Székelyföldön! programsorozatának támogatása 50 ezer lej, amely a 37 nyertes pályázó iskola között oszlik el.

A megbeszélésen részt vett Becze István és Rafain Zoltán megyei tanácsos, valamint Csedő Zsófia, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetőhelyettese is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."