Itthon » Közélet

Hargita Megye Tanácsa szórványprogramjában újabb 11 iskola vesz részt

Temes és Hargita megye magyar tannyelvű oktatási intézményei együttműködési megállapodást kötöttek május 21-én Székelyudvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szorvanyprogram
Szorvanyprogram
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 23., 15:53
0 hozzászólás. 


Az eseményre Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk szórványprogramja keretében került sor a városháza dísztermében, ahol a két megyéből gyűltek össze pedagógusok és diákok. Köszöntőbeszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy a mostani megállapodás alapján 11 iskola diákjai és tanárai számára nyílik lehetőség, hogy jobban megismerjék egymás munkáját és hétköznapjait.

„A 2009-ben útjára indított szórványprogram célja, hogy ne csak a települések, városok, megyék vezetői találkozzanak különböző tapasztalatcserék alkalmából, hanem családok közt is kapcsolat alakuljon ki, mert úgy gondoljuk, van mit tanulnunk egymástól. Képzést szerveztünk civil szervezetek vezetői számára, gyermekeink ajándékozták meg kölcsönösen egymást, magyar könyveket juttattunk e megyék szórványtelepüléseire, magyar iskoláiba, gyerekek és szüleik látogatták kölcsönösen egymást" - részletezte Borboly Csaba.

„A mai eseménnyel újabb mérföldkőhöz érkezett kapcsolatunk, újabb tartalommal telítődött. Ezennel túlléptünk a kulturális cserekapcsolatok, az egyedi és eseti közös programok szintjén. Ugyanis az iskolák közötti élő együttműködés szorosabbra fűzi az egyes települések, a diákok, a szülők közötti kapcsolatokat is. Ennek legnagyobb hozadéka pedig az, hogy a székelyföldi gyermekekben tudatosodik, hogy nemcsak a Székelyföldön és Magyarországon élnek magyarok, hanem Erdély más területein is, a bánsági gyermekekben pedig nyilvánvalóvá válik, hogy nemcsak az anyaországra, hanem a belső anyaországra is számíthatnak.

A tanácselnök köszönetet mondott a székelyudvarhelyi és a Temes megyei regionális pedagógusszövetségnek, valamint Zonda Erikának, Hargita Megye Tanácsa Programok és Vidékfejlesztés Igazgatósága vezetőjének, és reményét fejezte ki, hogy az általa képviselt intézmény Barangoljunk Székelyföldön! és Ismerjük meg történelmi emlékhelyeinket! programjába is be tudják majd vonni a testvériskolákat.

SzorvanyprogramAz esemény házigazdája, Bunta Levente polgármester azt mondta, a kapcsolatok ápolásához az önkormányzatok mindenfajta segítséget igyekeznek megadni, de tartalommal azt a pedagógusoknak kell megtölteniük. Ferenc Salamon Alpár Hargita megyei főtanfelügyelő azon véleményének adott hangot, hogy minden magyar pedagógusnak kötelessége támogatni a magyar diákok és tanárok közötti kapcsolatok létrejöttét.

„Örülök, hogy létrejött ez a kapcsolat, úgy gondolom, rengeteg pótolnivalónk van" – hangsúlyozta a főtanfelügyelő.

Ehhez kapcsolódott Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége tiszteletbeli elnökének felszólalása is, aki reményét fejezte ki, hogy ez példaértékű összefogás lesz. A beszédek után aláírták az együttműködési dokumentumot, majd ünnepi műsor következett.

Az egyezmény értelmében Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk szórványprogramjában Hargita megyéből részt vesz: a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum, a székelyudvarhelyi Villanytelep utcai Óvoda és a Napsugár Óvoda, a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola, a homoródalmási Dávid Ferenc Általános Iskola, a máréfalvi Nyírő József Általános Iskola, a Nagygalambfalvi Általános Iskola, a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola, a székelyvarsági Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola. Temes megyéből részt vesz: a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a Gerhardinum Római Katolikus Líceum, valamint a 26-os 48-as számú napközi és a 6-os számú óvoda, az ugyancsak temesvári székhelyű 2-es, 11-es és 12-es számú napközi, illetve a 10-es számú óvoda magyar csoportjai, továbbá a lugosi 5-ös Számú Általános Iskola, a nagyszentmiklósi 1-es Számú Általános Iskola, a zsombolyai 1-es Számú Általános Iskola, az Igazfalvi Általános Iskola, az Újszentesi Általános Iskola, az Óteleki Általános Iskola és a Végvári Általános Iskola.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."