Itthon » Közélet

Tankönyv készül a székelység történetéről

Június 15-én a csíkszeredai megyeházán székelyföldi történelem szakos tanároknak, iskolaigazgatóknak és más érintett szakembereknek mutatták be, és vitatták meg velük a székelység történelméről készülő alternatív tankönyvet annak kezdeményezői és szerzői.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

SzekelyTankonyv
SzekelyTankonyv
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. június 17., 06:50
0 hozzászólás. 


Az új tanévtől már a most készülő, A székelység története című alternatív tankönyv lehet az alapja a VI-VII. osztályos diákok által heti egy órában választható tantárgynak. Az új tankönyv elkészítését Hargita Megye Tanácsa kezdeményezte, és együttműködésben valósul meg a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel és Kovászna Megye Tanácsával. Szerzői Hargita és Kovászna megyei szakemberek, Ferencz Salamon Alpár Hargita megyei főtanfelügyelő általános koordinálásával és Dr. Hermann Gusztáv Mihály történész tudományos szakirányításával.

Az új tanügyi törvény lehetőséget ad helyi érdekeltségű tantárgyak, tananyagok kidolgozására és meghirdetésére. Ezt a lehetőséget kihasználva kezdte el kidolgozni egy erre a célra megalakult munkacsoport azt a tananyagot, amely a székely közösségeink hagyományainak, múltjának még jobb megismeréséhez, szellemi értékeink ápolásához, átadásához, nemzeti identitástudatunk megerősítéséhez segít hozzá. Amint az a szerdai megbeszélésen elhangzott, a tankönyvet nemcsak a diákoknak és a tanároknak szánják, hanem szeretnék, ha a szülők, családtagok és a téma iránt érdeklődők minél szélesebb köre érdeklődve forgatná. Ehhez kívánnak egy átfogó és közérthető áttekintő anyagot összeállítani, amely nagyrésze már elkészült, és a beérkezett javaslatok alapján még bővítik azt.

SzekelyTankonyvDr. Hermann Gusztáv Mihály a tankönyv felépítését mutatta be. Elmondta, „politikai megkeresésre – Borboly Csaba elnök keresett meg az ötlettel – de kizárólag szakmai alapokon készítjük el a tankönyvet". A történész ismertette: a tankönyv szerkezeti felépítésekor átfogó jellegre törekedtek, így abban is úttörőnek számít a könyv, hogy a kezdetektől a legújabb korig mutatja be a székelység történetét.

A megbeszélés folyamán számos vélemény elhangzott, amelyek alapján a jelenlegi anyagot ki fogják egészíteni egy művelődéstörténeti fejezettel, és a továbbiakban is egyeztetnek még az érdeklődőkkel, így például nyomtatás előtt szétküldik a tankönyv anyagát véleményezésre.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."