Itthon » Közélet

Árvízkárok helyreállítására lehet pályázni

Július 1-29. között nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz azon községek vezetői, akik a 2010-es árvizek során károsultak.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

arviz_homorod
arviz_homorod
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. június 21., 10:48
0 hozzászólás. 


Azon települések jelentkezését várják, akik a 2010-es árvizek során bekövetkezett infrastrukturális károk helyreállítására vagy korszerűsítésre szeretnének pályázni, s településük szerepel a 378/2011-es kormányhatározatban nyilvánosságra hozott, árvíz sújtotta helységek listáján.

A támogatás összértéke közel 156 millió euró, projektenként pedig legtöbb 1,5 millió euróra lehet pályázni.

A tavalyi árvizek következtében több vidéki lakókörnyezet, legyen szó a települések általános fizikai megjelenéséről vagy a közösségi terek, közterületek állapotáról, hanyatló képet mutatott. A Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) ezen intézkedése erre kíván megoldást nyújtani mind a kedvezőtlen gazdasági és társadalmi tendenciák, mind a vidék elnéptelenedésének visszafordítása érdekében.

„A támogatott beruházások közé tartozik a helyi önkormányzatok tulajdonában lévő (az árvizek során) megrongálódott községi utak, hidak, illetve gyaloghidak helyreállítása, a felújításukhoz szükséges tárgyi eszközök beszerzése, a különböző engedélyek, szabadalmak kiváltásával együtt" - tájékoztatott Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár. Hozzátette, a vissza nem térítendő támogatás a projektekben részt vevő mérnökök, tanácsadók díjainak, a megvalósíthatósági tanulmányoknak és egyéb, a projektek előkészítéséhez szükséges általános költségek fedezésére is igényelhető.

A támogatási kérelem dokumentációját a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Hivatal megyei irodáinál (OJPDRP) kell benyújtani, s a kedvezményezettek, a sikeres pályázás során finanszírozott beruházásokon öt éven át nem végezhetnek módosításokat.

Kiválasztási feltételek

– a károsult útszakasz aránya: a helyreállításra javasolt útszakasz hosszának aránya az útvonal teljes méretéhez képest (legtöbb 60 pont);

– a felújított infrastruktúra közvetlen összeköttetést biztosít községi, megyei és nemzeti úthálózatokkal (15 pont);

– vidéki területek, amelyek korábban nem részesültek uniós alapokból származó támogatásban (15 pont);

– szegénységi ráta (legtöbb 3 pont);

– a projekt helyi vagy megyei fejlesztési stratégiába illeszkedik (7 pont).



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."