Itthon » Közélet

A romló város: hidak a Küküllőn

Beton, vas, fa – ezekből az anyagokból, illetve ezek kombinációjából készültek hidak Székelyudvarhelyen az elmúlt évtizedekben. Jók, rosszak, megfelelők. Megnéztük őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/hidak0507
Itthon_Kozelet/hidak0507
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. július 05., 15:06
2 hozzászólás. 

A Székelyudvarhelyt átszelő Nagy-Küküllő városi szakaszán összesen tizenegy híd, illetve átkelőhely van – ha jól számolok, akkor ez több mint Budapestnek. Az itteni hidak nem díszesek és nincsen történetük, legfeljebb egy-két tragikus esemény emléke fűződik hozzájuk. Romlanak úgy, ahogy vannak, funkciójukat azonban néhány kivételtől eltekintve ellátják. Vegyük sorba őket.

A kadicsfalvi híd

Itthon_Kozelet/hidak0507

Beton, illetve vasbeton: középen három hegpillér tartja. Kis, kitöredezett lépcső vezet alá, ahol megtekinthetjük az összehordott szemetet, miegymást. A növényzet egyre jobban benövi, elég sűrű a forgalom rajta, hiszen az Oroszhegy községbe vezető út áthalad rajta.

A terelőút hídja

Itthon_Kozelet/hidak0507

Nagyjából ugyanúgy néz ki, mint az előbbi – elöregedett betonhíd, ami betölti a szerepét a Nicolae Bălcescuról elnevezett terelőút kezdetén (vagy végén).

A Fások utcai fahíd

Itthon_Kozelet/hidak0507

Mintha lebombázták volna. Igaz, hogy évek óta le van zárva, senki nem használhatja, mert akármelyik pillanatban összeomolhat, de most tényleg úgy néz ki. Hullámos, be van szakadva, még a közelében állni sem jó – a folyó vizében előtte levő jégtörők egyike néhány évvel ezelőtt felgyúlt. Talán az lett volna jó e szerencsétlen fahídnak, ha meggyúl és leég, mert akkor talán több esély lenne az újjáépítésre, s ha nem is, akkor eddig eltűnt volna és most a látványa nem borzasztana el.

A Fások utcai vashíd

Itthon_Kozelet/hidak0507

Egykor vonat járt rajta, s bár elméletileg ma is mehetne, nem teszi – ez volt az a fémszerkezetű híd, amin keresztülvezetett a vasút az ipari övezetbe. Itt jött egykor a nyersanyag és ment ki a késztermék a szocializmus udvarhelyi megvalósításaiból vagy fordítva. Ma már csak azok az emberek járnak rajta, akik még megmaradtak az egykori iparvállalatok romjain, illetve az újjáélesztett, átalakított részlegekben. Forgalmas, de csak gyalogosok használják – amióta a fahidat lezárták, csak ezt a hidat lehet használni átjáróként.

A piac melletti betonhíd

Itthon_Kozelet/hidak0507

Akárcsak a kadicsfalvi és a terelőúti, ez is forgalmas, szemetes az alja és falfirkák díszítik. Nemcsak a piac miatt és kedden nagy itt a forgalom, hanem mindig: közelében ezért kellett jelzőlámparendszert szerelni néhány éve.

A Tompa László utcai vashíd

Itthon_Kozelet/hidak0507

A vonat jár rajta, gyalogosoknak viszont katasztrófa – elméletileg tilos rajta az átkelés, de mégis gyakran látni átmerészkedőt. Kopott, törött, keskeny lépcső vezet a töltéshez. A gyalogos része egyik felén nagyjából vaslemezekből van – ez biztonságos, a másik régi, korhadt, töredezett deszkákból áll, köztük óriási hézagokkal. Ha valaki ismeri a helyet, próbálkozhat, de amennyiben nem ismeri és még részeg is, meg ne próbáljon sötétben átbukdácsolni rajta. Nem éri meg.

Az Orbán Balázs utcai híd

Itthon_Kozelet/hidak0507

Az egykori fahíd a kilencvenes években annyira tönkrement, hogy lezárták a forgalom elől, majd lebontották – de úgy lebontották, hogy egy nem itteni állampolgár autójával beleszöktetett és életét vesztette. Az építkezés körüli huzavona évekig elhúzódott, az új betonhidat 2006 őszén adták át, azóta ellátja szerepét.

A Tamási Áron utcai híd

Itthon_Kozelet/hidak0507

Ez a legforgalmasabb, a parkból pedig kényelmesen be lehet látni alá – semmi különös, talán jobban látszanak a halak a víz felszíne alatt és talán kevesebb a szemét alatta, mert központi részen van.

A Malom utcai fahíd

Itthon_Kozelet/hidak0507

Megérdemelné, hogy teljesen felújítsák, annyi embert kiszolgál. Kedden reggel ismét meglazult egy deszka, délelőtt valaki nagyon élelmesen felszedte és megfordította - délutánra már több deszkát is kicseréltek a hídon. Ez állandó ennél a hídnál, pár éve le volt zárva néhány napra (ekkor a lakóknak kerülniük kellett a másik két hídon), de akkor az is előfordult, hogy egy illető átgázolt az akkor térdig érő Küküllőn.

A Hunyadi utcai híd

Itthon_Kozelet/hidak0507

A terelőút másik végének hídja, szintén betonból, rokonságban a többi betonhíddal – ennek közepén mindig lassítani kell, mert van ott egy keresztben levő fémszerkezet. Szerepellátó, forgalmas híd, szemetes aljjal: gyakorlatilag közvécéként szolgál, annyi szart láttunk alatta, mint az összes többi alatt együttvéve sem.

A Budvár utcai lengőhíd

Itthon_Kozelet/hidak0507

Ez a legmozgalmasabb, hiszen egyetlen ember súlyától is megmozdul e fából és fémből készült szerkezet. Ottjártunkkor éppen újságolta három fiatal, hogy a deszkákat tegnap pótolták, mert „egyesek arra is lusták, hogy az erdőbe menjenek fáért, még ezt is eltüzelik", utalva a közelben lakók némelyikére. Hídnak csak nagy jóindulattal nevezhetjük, inkább egyféle lengőpalló, ami nem megfelelő figyelem mellett akár veszélyes is lehet.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2011-07-06 06:50:02
A kadicsfalvi lengőhíd maradványa kimaradt.
avatar
kszl
2011-07-06 16:17:07
A kadicsfalvi lengőhídra még emlékszem.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."