Itthon » Közélet

Szász, Borboly és a privatizáció

A székelyudvarhelyi tanács döntése, miszerint emelkedik az ivó- és szennyvíz ára újabb közleményháborút indított. A főszerepben Borboly Csaba és Szász Jenő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Viz
Viz
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. július 08., 09:05
1 hozzászólás. 

Ahogy erről már korábban beszámoltunk drágább lesz az ivó- és szennyvíz városunkban, ugyanis a székelyudvarhelyi vízművet működtető magyarországi vállalkozás 9 millió euró hitelt vett fel a víz- és csatornarendszer felújítása céljából, és hogy a hitelt törleszteni tudják, most 10 százalékkal emelik a vízdíjat.

A drágítással kapcsolatban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke véleményét eljutatta szerkesztőségünkbe.

A tanácselnök szerint „Ez az ára Szász Jenő privatizációinak", azaz a szolgáltatást Szász Jenő egykori polgármester adta magánkézbe teljhatalmú, helyi tanács nélküli időszakában, és most megkezdődött az átgondolatlan privatizáció árának megfizetése.

„Az egykori Szász Jenő-féle privatizációs praktikák árát a lakosság fizeti meg" – vélekedik Borboly, továbbá azt is hozzáteszi levelében, hogy: „a mostani áremelés vélhetően nem egyedi, ezt hasonló emelések fogják követni, mert a súlyos kamatokat a megemelt vízdíjon keresztül az embereknek kell megfizetniük."

Arra a kérdésre, hogy lehetett volna-e másképp, volt-e kedvezőbb megoldás, a következő választ fogalmazza meg a tanácselnök: „egyértelműen igen, hisz a teljes városi vízmű rekonstrukciójához, modernizálásához szükséges eurótízmilliók uniós és kormányzati támogatásból a város rendelkezésére álltak, de Szász Jenő, illetve az általa uralt helyi tanácsi többség ezt a lehetőséget folyamatosan megtorpedózta."

A székelyudvarhelyi vízszolgáltatás privatizációját kudarctörténetnek nevezi Borboly Csaba, majd rávilágít a következőkre: Székelyudvarhely városának vízművét, ha a szolgáltatást nem privatizálja az előző polgármester, uniós alapokból 2 százalékos önrész mellett, 98 százalékos támogatásból lehetne felújítani. Szász Jenőnek nem kellett a 98 százalékos támogatás, és most ennek következménye a 9 milliós hitelfelvétel, és a későbbiekben továbbiak várhatóak, amik következtében emelkednek majd a vízdíjak. Ráadásul Udvarhely az utóbbi időben jelentős programokból maradt ki a közszolgáltatások privatizálása miatt: regionális vízprogram (POS Mediu) 6,5 millió euró + áfa értékben (ehhez kellett volna egy önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató, de nem lehetett, mert Udvarhelyen magánkézbe adták a szolgáltatást), valamint a regionális hulladékgazdálkodási projekt (POS Mediu) – a régi szeméttelep bezárása EU-s pénzből, 2,5 millió euró + áfa értékben (ha nem privatizálták volna Udvarhelyen a hulladékgazdálkodást, akkor az EU-s támogatásból lehetett volna átrakóállomást, hulladékudvart és szelektív hulladékgyűjtő pontokat létesíteni, amelyek értéke elérte volna az egymillió eurót).

A megyei tanácselnök levelére Molnár Miklós, az MPP sajtóreferense reagál és hazugságnak nevezi Borboly Csaba állításait, hiszen: „az anyaországi szakmai befektető csak a szolgáltatást, és nem a vízműveket kapta meg, azok továbbra is a város tulajdonában vannak. Az is tény, hogy míg a megye többi településén még mindig csak álmodoznak különbözó infrastrukturális fejlesztésekről, addig Székelyudvarhelyen az Aqua Nova a beruházások végén jár. Ennek következtében a város polgárainak európai uniós szintű szolgáltatásban, csatornarendszerben és ivóvízben van részük, csakúgy, mint a hulladékgazdálkodás esetében."

A válaszlevél szerint a két város ivóvízköbméterének ára közt nincs lényeges különbség.
„Borboly Csabából az irigység és a tehetetlenség beszél. Javasoljuk, hogy ne a sajtóosztályán dolgoztasson több, mint ötven személyt, hanem a fejlesztési irodájában. Szavak helyett tettek kellenének. Az már csak hab a tortán, hogy a Megyei Tanács sajtószolgálata már megint elrontotta a címzettet: az áremelésről szóló határozatot ugyanis nem Szász Jenő, hanem Bunta Levente terjesztette elő" - olvasható a közleményben.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lala
2011-07-09 09:23:26
viz-ügyek
Nem tudom, miért irigykedik Borboly - valamiből Jenőnek is palotát kellett épiteni és Mercedes-t vásárolni, nem? ;-)
Az udvarhelyieknek van pénzük rá, hogy azt megfizessék.
Hogy mennyire iható az udvarhelyi viz? Kóstolja meg és döntse el mindenki magának!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."