Itthon » Közélet

Drágább lesz az ivó- és szennyvíz

Megemelték az ivóvíz- és a szennyvízdíjat. Az áremelést a székelyudvarhelyi közműszolgáltató, az Aqua Nova Hargita kft. kérte - a városatyák rábólintottak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Viz
Viz
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 04., 11:58
2 hozzászólás. 


Az áremelési javaslatot a június 30-i tanácsülésen az udvarhelyi Aqua Nova Hargita Kft.-t működtető anyavállalat, a Debreceni Vízmű Zrt., vezérigazgatója, Ányos József személyesen terjesztette a tanácsosi testület elé. Az előterjesztést a zöld párti képviselő nem, a szövetségiek testületéből mindössze hárman, a polgáriak testületileg támogatták. A vízdíjemeléssel kapcsolatosan Ülkei Erikát, az Aqua Nova Hargita marketingigazgatóját kérdeztük.

Mivel indokolja az Aqua Nova Hargita kft. a mostani áremelést?

Az önkormányzattal való szerződéskötéskor cégünk vállalta 8+1 millió euró beruházás elvégzését, melyet a Debreceni Vízmű hitelképessége biztosított - ezt elfogadta a város. Ennek értelmében 70 százalékra beruházási hitelt vettünk fel, a fennmaradó összeget a tulajdonosaink törzstőke formájában biztosították.

Cégünk a tavalyi év októberében terjesztette elő a most elfogadott árszintet, mivel jelentős mértékben emelkedett néhány lényeges költségelem. Ilyenek a kiemelt víz- és szennyvízterhelés díjai, az elektromos áram, az ágazati kollektív munkaszerződésben foglalt minimálbér, a beruházások amortizációja, illetve a beruházási hitel árfolyamvesztesége.

Az áremelésre vonatkozó előterjesztésünket a székelyudvarhelyi testület csak részben fogadta el a decemberi tanácsülésen (10 százalékot szavaztak meg a kért 20 százalék helyett - szerk.megj.), így a díjak csak részben fedezték költségeinket - következésképpen feltétlenül kérnünk kellett az árkiigazítást.

Mire vonatkozik pontosan az áremelés és mikortól érvényes?

Az áremelés az ivóvíz és a szennyvíz elvezetésének díjára vonatkozik. Előterjesztésünkben úgy kértük, hogy az új díjszabás a júniusi mennyiségekre legyen érvényes (július 1. számlázás), tudomásom szerint így fogadták el. Pontosabbat akkor tudok mondani, ha megkapom a tanácshatározatot. Az árkorrekciót az augusztus elsejei számlázással fogjuk elvégezni.

Konkrétan: mennyi most a két szolgáltatás ára, illetve mennyi lesz ?

Jelenleg az ivóvíz 2,06 , a szennyvízelvezetés 1,14 lej - áfa nélkül. Az elfogadott áremelést követően az ivóvíz köbméterenkénti ára 0,19 lejjel, a szennyvíz elvezetése 0,09 lejjel emelkedik. Tehát át az ivóvíz 2,25, a szennyvízelvezetés díja pedig 1,23 lej/ köbméter plusz áfa lesz.

Folyamatban van az ivóvíztisztító állomás modernizálása. Mekkora összegbe kerül ez, ki finanszírozza, miből áll a felújítás és mi lesz a konkrét haszna?

Az ivóvíztisztító modernizálásának/átépítésének munkálatait 2 700 000 euro értékben az Aqua Nova Hargita finanszírozza. A 70-es években készült telep teljes egészében átépül, modern, automatizált technológiával fog működni, mely a minőség javítása mellett a biztonságos üzemelést is biztosítani fogja.

Mi jelenti a szolgáltatónak Udvarhelyen a legnagyobb problémát, gondot?

Legjelentősebbnek talán az áramszolgáltatás gyakori kiesését látjuk, az utóbbi években szolgáltatásainknak hiányát ez okozta - a nyomásfokozók leállása városrészeket érint, a vízkivételnél vagy víztisztítónál fennálló áramszolgáltatás hiánya a teljes város ellátását veszélyezteti.

Tervez-e a cég a közeljövőben a víztisztítóéhoz hasonló méretű felújítást a vízhálózaton? Ha igen, mit, hol és mikor?

Cégünk 2007 óta folyamatosan azon dolgozik, hogy a szolgáltatással kapcsolatos kulcsfontosságú problémákat megszüntesse, lehetőség szerint felújítsa a rendszert. A vízkivétel automatizálása és 30 utcában vezeték felújítása, illetve kiépítése után, az idei év terveiben a víztisztító modernizálása mellett szerepel a szennyvíztelep újjáépítése, melyben segítjük az önkormányzatot (elkészítettük a megvalósíthatósági terveket a megfelelő technológiával, biztosítjuk az önerőt és szakmai felügyeletet), illetve a csatornahálózat kiépítése, felújítása a Tó, Rákóczi Ferencz (ahol hiányzik), Sas, Reményik Sándor, Akácfa, Átjáró utcákban.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lordking
2011-07-04 21:36:11
Lehet sok mindennel magyarázni, de az már igen csak érdekes dolog, hogy az mpp - sek, akik mindig mindent meg szoktak vétózni, azok testületileg megszavazták az emelést. Pedig általában ők szoktak lenni a kerékkötők.... Vajon miért? Csak nem azért , mert a főnöknek vannak valami "kapcsolatai" a cégnél... vagy a részvényekért???Elég szomorú, hogy mell döngetve papolnak a város lakósainak a jólétéért, most meg simán megszavazzák. Az Aqua Novaról pedig csak annyit, hogy amikor lehet emel - idén most már másodszor! -, mert egy cég sem fektet be, ha nem látja, hogy mennyit lehet nyerni...és ebben az esetben jó sokat lehetett... :woohoo: szomorú...
avatar
szaszjenci
2011-07-05 00:17:52
Tanácsos urak mielőtt jóváhagyták nagy egyetértésben a drágítást,arra kellett volna rá venni az Aqua Nova Hargita tulajdonosait hogy inkább a veszteségek megszüntetésével foglalkozzanak mert Bethlenfalva,Kadicsfalva,Szombatfalva és az újonnan épült házaknak fele illegálisan van rácsatlakozva a hálózatra,és ezeket a veszteségeket mi fizetjük ki.Autómosók,panziók működnek igy.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."