Itthon » Közélet

EU tábor 2. Nap: zöldeket együnk vagy inkább beszéljünk?

Az ügyeletes nyúlnak rettentő sok nézni- és hallgatnivalója akadt a tábor második napján. Szerencse, hogy nincs húsvét és el tudott jutni elég sok helyre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/eutabor2011/2nap
Itthon_Kozelet/eutabor2011/2nap
szerkesztoÍRTA: HUGÓ
2011. július 09., 12:16
0 hozzászólás. 

Szokásos módon kezdődött a 8. EU tábor második napja is: a csapatoknak az volt a feladata hogy himnusz írjanak – hát olyan volt, mint himnuszban a balsors. Ha valaki halotta már a Flour Tomi Mizu című költeményét a székely himnusz dallamára, az tudja, miről beszélek, ámbár ezt kétlem.

Itthon_Kozelet/eutabor2011/2nap

A nap első előadását Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára és Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese tartották, többek között a népszámlálás módszertanát ecsetelték. Jó hír, hogy most már magyarul is megtudhatjuk, hogy hányan vagyunk. A második előadó ilyen szavakat használt, hogy demográfia meg koherens és az is kiderült, hogy szapora a magyar, mint a nyúl, legalább is statisztikai szempontból, vagyis szaporább a havasi franciáknál. Még azt is megtudtuk, hogy a magyarság létszáma abban az esetben nem fog csökkenni, hogy ha egy nő pontosan 2,1 gyereket szül. Lehet próbálkozni.

Itthon_Kozelet/eutabor2011/2nap

Később Bokor Tibor szenátor, Pásztor Gabriella oktatásügyi államtanácsos, Szőcs Domokos, a Kisebbségi Oktatási Főosztály vezérigazgatója, Lakatos András, a Kalotaszentkirályi „Ady Endre" Iskola igazgatója, Farkas Zoltán, a Romániai Közoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség szakértője tartottak előadást arról, hogy miért szar a helyzet a tanügyben. Annyi oka van, hogy nem is volt idő felsorolni, de az biztos, hogy ezután az általános iskolás tanulók többet nem kapnak magyarból Foarte bine minősítést.

Itthon_Kozelet/eutabor2011/2nap

Rövid kajaszünet után Szeben 2007-es, valamint Kolozsvár 2020-as kulturális stratégiáiról Serfőző Levente, a HÍD-Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke, Szakáts István, a Kolozsvár 2020 kezdeményező csoport tagja, az AltArt egyesület elnöke és Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács elnöke beszélgettek. Ebből annyi derült ki, ha a szocdemek lesznek kormányon 2020-ban, akkor Iasi lesz a kulturális főváros.

Itthon_Kozelet/eutabor2011/2nap

Majd Székely termékek a nagyvilágban témakörben tartott előadást Stanciu Adél, Kovászna - Hargita megye PALTIB Központ igazgatója, Márton István, a Vidékfejlesztési ADI igazgatója, a termékminősítő bizottság elnöke, illetve Kolcsár Béla, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelem igazgatója.

Továbbá az előadásokkal párhuzamosan a kisebbik sátorban Bakk Dávid Tímea szerkesztő, Tulit Zsombor, a Székelyek a magasban expedíció tagja és Markó Bálint rovarász tartottak előadást Van aki alulról nézi a világot, van aki felülről és van aki profilból címmel, valamint röviddel utána kiderült Kiss Tamás és Barna Gergő előadásából, hogy milyen az erdélyi magyarság kulturális fogyasztása. Azt is megtudtam, hogy miért nem járok moziba – mert nincs!

Itthon_Kozelet/eutabor2011/2nap

Lassan elérkeztünk a nap csúcspontjához is, Borbély László, drága hazánk Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási minisztere tartott előadást zöld gondolkodásról, zöld házakról, zöld autókról és további zöldségekről. Majd megint sikeresen belekeveredett a romániai környezetvédelem lépfenéjébe, a verespataki bányaberuházásba. Az előadás végén a miniszter készségesen kitért néhány, a hallgatóság által feltett kérdés elől majd sietősen távozott.

Itthon_Kozelet/eutabor2011/2nap

Amint lement a nap (vagy elfordult a föld, végül is mindegy), Zsók Levente és kezdő humorista rohamcsapata bombázta a közönséget nagyon és egyáltalán nem jó poénokkal.

Itthon_Kozelet/eutabor2011/2nap

Így telt a 8. EU Tábor második nagyon zsúfolt napja.

EU tábor Marosfő – Hugó a nyúl



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."