Sport » Egyéb sport

Olimpiáról az RMDSZ nőszervezetébe

Tófalvi Éva biatlonista mindenkit fiatalabbra cserélne a közéletben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

Tofalvi1
Tófalvi Éva, foró: Serar Szabolcs
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR BEÁTA
2016. augusztus 03., 14:30
0 hozzászólás. 

Az EU tábor első szombati előadásán Borzási Sarolta, a MIÉRT külügyese kérdezte Tófalvi Éva biatlonistát, a sportolói és közösségi életről. A beszélgetés nagy része a fiatalok sportolási kilátásairól szólt.

Tófalvi román színekben versenyző, erdélyi magyar biatlonista. Ő a legeredményesebb csíkszeredai sílövő, öt olimpián vett részt és a világkupa futamokon is kimagasló helyezéseket ért el. A 2010-es és 2014-es téli olimpiai játékokon ő vihette Románia zászlaját.

Sportolói karrierjét még gyerekkorában kezdte. Mivel a Hargitához közel lakott, látta a többi gyereket sízni és ő is csatlakozott egy csoporthoz. Először a gyermekkori versenyszellem motiválta, majd az egyre jobb eredmények ösztönözték arra, hogy komolyabban vegye ezt a pályát.

Azt csinálsz, amit akarsz, de azt végig

Az első olimpiája előtt két héttel tudta meg, hogy indulhat. Elmondása szerint „három napig nem tudott aludni örömében". Nagyon fontos volt a család támogatása, akik székely szülőkhöz híven azt tanácsolták, hogy csináljon azt, amit akar, de azt csinálja végig.

A sportolói életforma nem mindennapi, elmondása szerint a sportolók egy burokban élnek, amely megvédi őket minden külső veszélytől. Szerinte ez a mindennapokban is megmutatkozik: egy sportoló felkel, eszik, edz, eszik és időben lefekszik. A buborék hasonlatra az olimpiai falut említette példaként, amely direkt az olimpikonoknak épül, védve minden fertőzéstől.

Tofalvi2

A sok verseny miatt rengeteget utazott, de városnézésre nem jutott sok idő. „Amikor ott vagy, annyira lefoglal a verseny, hogy úgy sem jut időd sétálgatni. Amúgy sem merészkedsz ki nagyon a faluból, hiszen ha valaki a metrón rád tüsszent, bármit elkaphatsz, és nem veszélyezteted az egészséget egy ilyen nagy verseny előtt" – mondta Tófalvi.

A sportolók karrierjük végén kiesnek a burokból és emiatt egy űr alakul ki az életükben. Tófalvi Éva ezt az űrt azzal töltötte ki, hogy csatlakozott az RMDSZ nőszervezetéhez és támogatja a fiatal sportolókat. A továbbiakban szeretne létrehozni egy klubot, ahol segítene a sportolóknak karrierjük után visszazökkeni a mindennapokba.

Pegasszal a 3000 eurós bicikli ellen

A román föderációval elmondása szerint nem az a baj, hogy nem fektetnek be elég pénzt a sportba, hanem az, hogy rossz helyre fektetik azt. Összehasonlítva más országokkal nagyon le van maradva az ország edzésprogramok terén, ezt egy hasonlattal is érzékeltette: „ez olyan, mintha te egy Pegasszal indulnál, a másik melletted meg egy 3000 eurós biciklivel. Lehetetlen megverni".

Mivel az idei EU tábor mottója a Fiatalok Európája, ezért a fiatalok szerepvállalásáról is szó esett. A sílövő azt üzeni minden fiatalnak, hogy vannak dolgok, amiket a sportból át kellene venniük a mindennapokba is, ilyen a pontosság, a fair play és egymás tisztelete. Elmondta, ha tehetné, a közéletben mindenkit leváltana fiatalabbra, mert úgy érzi, a változást csak a fiatal generáció tudná biztosítani.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."