Itthon » Közélet

Tervezik az Észak-Erdélyi autópálya Hargita megyei szakaszát

Hargita Megye Tanácsa kedvezően bírálta és előzetes beleegyezését adta az Észak-Erdélyi autópálya Hargita megyét átszelő szakaszának kidolgozás alatt álló megvalósíthatósági tanulmányára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. július 11., 08:07
8 hozzászólás. 

Az elképzelések szerint két részből fog állni az Észak-Erdélyi autópálya megyénken áthaladó szakasza, amely Maros megye irányából Parajd környékén lép be Hargita megyébe, majd a DN 13B országutat követve elkanyarodik és Gyergyóditrótól délre haladva Németvásár (Târgu-Neamț) irányában hagyja el. Az autópálya Gyergyóditróig tartó szakaszára csak elvi beleegyezésre volt szükség mivel nem érintett a megyei tanács ügykezelésébe tartozó objektumot, azonban a Ditró–Neamț megye határa szakasz három megyei utat érint. Hargita Megye Tanácsa által előzetesen jóváhagyott tanulmány szerint az autópálya nyomvonala egy-egy pontban érinti a DJ 125 és DJ 125A megyei utakat, illetve három ponton keresztezi a DJ 127 megyei út nyomvonalát. A keresztezések kiváltása szükség szerint felüljárókkal vagy völgyhidakkal fog történni, továbbá a 127-es megyei úton költséghatékonysági megfontolásból a többszöri nyomvonal keresztezés elkerülésére a tanulmány a megyei út nyomvonalának áthelyezését javasolja, így a megyei út 1,4 kilométer hosszan az autópálya mellett haladna. Járulékos előny az alacsonyabb költségek mellett az, hogy a kiegyenesített megyei út közlekedésbiztonsági szempontból is járhatóbb lenne.


8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zotyas
2011-07-11 17:54:46
Téves adatok
Tisztelt Újságíró!

A cikk címében és tartalmában téves tartalmat vélek felfedezni. Az Észak-Erdélyi autópálya(Autostrada Transilvaniei http://cnadnr.ro/proiecte.php?tip=98) Nagyváradot köti össze Kolozsváron keresztül Brassóval. Az Ön által írt cikk a Marosvásárhely-Jászvásár-Ungheni útvonalról szól. http://cnadnr.ro/proiect.php?id=51

Tisztelettel,

Zoltán
avatar
eFBoti
2011-07-11 11:24:03
Valóban tervezik. Jelenlegi állás: "Studiu de fezabilitate in curs de realizare" Tehát még a tanulmány se készült el. Ne reménykedjen senki...
avatar
posseidon
2011-07-11 12:42:33
Tiltakozás!
Az a gond, hogy ilyenkor a híres érdekképviseletünk nem képviseli az érdekeinket. A helyzet az, hogy a Gyergyói medence (főleg nyugati részének) egyelőre egyetlen hosszútávú megélhetési lehetősége a turizmusban van, és jelenleg is számos turisztikai létesítmény található azon a részen, ahol az autópálya áthaladna. A térség nem csak nyugalmáról és (relatív) érintetlenségéről híres, hanem az ott található nyíresek és fenyvesek csak azért nem természetvédelmi övezet, mert ismét az ezzel foglalkozó személyek tátottszájuak - elnézést- és szemet húnynak az ilyen területfejlesztési lehetőségek és környzetvédelmi problémák felett. Több olyan növényfajta is fellelhető, amely csak ott, a nyíresben, vagy valamilyen távoli helyen található meg. A lényeg, hogy egy ott áthaladó autópálya teljes mértékben megöli a természeti kincseinket is és ezzel együtt a turisztikai beruházási lehetőségeinket, és sokaknak a befektetett pénzük is a semmibe vész. A zaj és légszennyezésről nem is beszélve!
avatar
posseidon
2011-07-11 12:48:19
Azért, hogy a moldvai román könnyebben bejuthasson Erdélybe, azért mi nem értem, mért kellene feláldozzuk a jövőnket, jelenünket. Az "érdekképviseletünknek" kutya kötelessége lenne, hogy igyekezzen azt a nyomvonaltervet szorgalmazni, mely ártalmatlan a székelység számára! Sajnos szerény véleményem szerint a politikai és gazdasági helyzet szomorúsága, és korruptsága miatt az ott élő emberek kell hogy tiltakozzanak, mert nem várhatjuk az álmagyar politikusainktól, hogy védjenek minket!
A célom ezen hozzászólás megírásával az, hogy felhívjam a figyelmet az említett "mellékhatásokra". Remélem, nem csak porba hullottak a mondataim és lesz, ki kiáll mellettünk.
avatar
zotyas
2011-07-11 15:10:41
Már egy ideje tervezik
Tisztelt Hölgyeim/Uraim!

Lassan 6 kerek esztendeje elkészült az előzetes terv. Most csak pontosítanak rajta, a nyomvonal már régen megvan.

avatar
zoric
2011-07-11 16:31:31
:evil: Szeretem,hogy van vita,azt jelenti nem mentek el közömbösen a dolgok mellett.
avatar
kszl
2011-07-11 16:41:00
Ungheni, magyarul Nyárádtő.
avatar
zotyas
2011-07-11 17:54:09
re:
avatar
kszl
Ungheni, magyarul Nyárádtő.


Segítek: Jászvásár=Iasi

Szerinted elindul Marosvásárhelyről, elmegy Iasi-ig majd visszafordul Nyárádtőre?? Meg kellene nézni a térképet...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."