Itthon » Közélet

A romló város: a lerobbant lépcsők

A lakótelepekhez hozzátartozik a köztéri lépcsők látványa - ezek a székelyudvarhelyi Bethlen- és Tábor-lakótelepeken igencsak lerobbant állapotban vannak. Az idő, a vasfoga és a beton.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/lepcsok1907
Itthon_Kozelet/lepcsok1907
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. július 19., 13:55
0 hozzászólás. 

"A mi udvarunkban csak ecetfa nő, / A lépcsőn melyen járunk, elkopott a kő, / Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel, / Ismerős a fütty, és egymásnak felel" - énekli a Locomotiv GT együttes Miénk itt a tér című, gyönyörű dalában, ha jól emlékszem, Presser Gábor ezt gyerekkora színhelyéről, a budapesti Klauzál térről írta. Ecetfa nálunk sincs, fütty is egyre kevesebb (inkább mobilon szólnak már a mai gyerekek), de elkopott, törött lépcső annál több. A betonrengetegekben felcseperedett nemzedékek pedig szomorúan konstatál(hat)ják, hogy egykor játszónak használt lépcsőjük lassan az enyészeté lesz.

A lakótelepek hetvenes-nyolcvanas években való felépítésekor a tömbházak közé és mellé több lépcsőt, lépcsőfeljárót is terveztek az asztalokon, illetve a helyszínen meg is építették ezeket. Funkciójukat főleg azokon a városrészeken látják el, ahol a domborzat nem feltétlenül egyenes, s egy-egy épület megközelítését megkönnyítendő alakították ki ezeket.

Azonban ezeknek a lépcsőknek az anyagára nincsen több évtizedes jótállás. Még akkor is, ha a lakók a rendeltetésüknek megfelelően használták ezeket, az elmúlt években egyik-másik nagyon-nagyon leromlott. Tettünk egy délutáni sétát az említett két lakótelepen, hogy megnézzünk néhány negatív példát - már olyan lépcsők is vannak, amelynek fokait teljesen „megette" az idő.

Itthon_Kozelet/lepcsok1907

A Kisköved utcában kezdünk, itt a kispiac és az üzletsor között levő lépcső állapota rossz, több helyen ki van törve, néhány méterrel odébb a „párja" még borzalmasabb. Utóbbinál az látszik, hogy a lépcsők kitört darabjai egy helyre vannak gyűjtve, jóhiszeműségünk azt diktálná, hogy azért, mert valami itt kezdődik. Mármint munka, felújítás.

Itthon_Kozelet/lepcsok1907

Nem sokkal rózsásabb a helyzet a Győzelem utcában sem, néhány tíz méterrel odébb: a kiskocsma mellől a tömbházak felé emelkedő lépcső szintén nagyon töredezett, belegondolni is rossz, hogy mi lehet, amikor éjszaka egy kapatos atyafi nekiindul. Jó sok ember lakik errefelé is, aki igényelne egy rendes lépcsőt, ne csak ilyen botorkálósat.

Itthon_Kozelet/lepcsok1907

Mutatunk végre jobbat, szintén a Győzelemből, a parkkal szemben: a Móra Ferenc iskolához vezető lépcső rendben van, akárcsak tömbház mögé vezető - ezeken látszik, hogy dolgoztak velük, felújították.

Itthon_Kozelet/lepcsok1907

Menjünk át a Tábor-lakótelepre: a Függetlenség sugárúton, a tízemeletes tömbházak között három nagyobb lépcsőfeljáró is van. Az üzletekhez vezetnek ezek, ennek ellenére a három közül a középső jól megromlott, kerülgetni kell a töréseket, a hiányzó részeket. A kispiac felőli feljáró lépcsői nem, de a kiegészítő betontömbjei szintén nagyon rosszul néznek ki, valósággal lehántotta az idő vasfoga őket.

Itthon_Kozelet/lepcsok1907

Habár korábban írtunk róla és akkor a városlakók azt az ígéretet kapták a városházáról, hogy kijavítják a lépcsőket, ez mindmáig nem történt meg. Az idő vasfoga viszont dolgozik tovább, rendíthetetlenül.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."