Itthon » Közélet

Az élhető város: új szűrők, jobb víz

Hárommillió eurós beruházás ömlött a víztisztítóba, pontosabban a felújításába – márciusban kezdték, decemberben fejezik be. Tisztább, jobb lesz a vizünk. De mennyivel?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet
Itthon_Kozelet
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. augusztus 19., 08:57
0 hozzászólás. 

A víztisztító-állomás felújítását idén tavasszal kezdték el – a cél a több mint negyven éves épület felújítása, illetve az, hogy az eddiginél tisztább és jobb minőségű ivóvizet kapjanak a városlakók.

Az építkezésen Bálint Major Áron, az Aqua Nova Hargita műszaki igazgatója kalauzol végig, ő mutatja meg, hogy mi minden változott és változik a negyven éves létesítményben.

Itthon_Kozelet/viztisztito1908

Mint ismert, a város vízvezeték-rendszere a hetvenes évek elején, a Cérnagyár kezdeményezésére alakult ki. A Nagy-Küküllőből azóta is ugyanazon a két fővezetéken (a Fások utcai vízkiemelőnél jön ki a folyóból) megy fel a (nyers)víz a Tábor-lakótelep fölötti tisztítóállomásra.

A hatvan, illetve negyven centiméteres vezetékek végén azért van az állomás, mert a megtisztított víz innen a legkevesebb energiafelhasználással, szabadeséssel jut el a fogyasztókhoz.

Itthon_Kozelet/viztisztito1908

A küküllői vízbe derítőszert adagolnak, ami kiveszi belőle a szerves anyagokat, majd innen a két ülepítőbe kerül a víz. Itt már látszik az építkezés egyik gyümölcse: az egyik medence üres, de teljesen új, a másikban (ez negyven éves) pedig ülepszik az ülepednivaló – az innen kifolyó víz már tisztának, tisztábbnak mondható, de ivás esetén hascsikarást okozhat. Mindkét medence fölé tetőt húztak, két héten belül pedig cserélni fognak: az ülepítést az újban, a betonozást a régiben fogják végezni.

A szűrőházban egyelőre nincsen újdonság – itt egy méter vastag homokszűrőkön megy át a víz, most még onnan kerül a tározóba, ahol fertőtlenítik. És itt jön képbe az új szűrőrendszer: október 15-től próbaüzemben már az új szűrőberendezések fognak működni.

Itthon_Kozelet/viztisztito1908

Ez az ún. Culligan szűrőrendszer, ami háromszor négy nagy tartályból áll: az első kettőben homokkal szűrnek, a harmadik, legnagyobban pedig aktív szénszűrő-berendezés van. Az első kettő a maradék szerves anyagot szűri ki, a harmadik pedig a víz ízét és minőségét javítja majd.

Mindez nem befolyásolja majd a víz árát – mint Bálint Major Áron elmondta, az Aqua Nova Hargita saját befektetéséről van szó, a vízdíjat az infláció, amortizáció illetve az energiaárak függvényében módosíthatja az önkormányzat.

Október 15-től fokozatosan állnak majd át az új rendszerre, decemberig lehet esetleges éjszakai szolgáltatás-kiesésekre számítani. Az ivóvíz minősége egyébként most is kiváló: sokkal jobb, a fogyasztó által is érezhetően minőségibb nem lesz, azt csak a vegyi elemzések mutatják majd ki.

Azonban a víztisztító épülete már nem volt biztonságos, ezért a gyakori szolgáltatás-kiesést is kockáztatta a cég – a leamortizálódott épület felújításával ez a gond is eltűnik, a vízszolgáltatási problémák hosszú évekre, évtizedekre megoldódnak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."