Itthon » Közélet

Nyelvoktatás – próbáld ki ingyen!

Néha úgy alakul, hogy az ember munkahelyet vált vagy egyszerűen csak életstílust, s ehhez még egy (vagy több) nyelv, illetve nyelvvizsga szükséges. Mit tegyen?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. szeptember 05., 12:01
2 hozzászólás. 

 

 

Keressen egy nyelviskolát, amelyben megbízik és amelyet kötelezettség nélkül ki is próbálhat!

Egy olyan nyelviskolát, ahol készséggel, a megfelelő szaktudással, modern oktatási módszerek alkalmazásával, rugalmas időbeosztással, az egyéni igényeket szem előtt tartva állnak a renelkezésére Székelyudvarhelyen.

A Legocons Nyelviskolát 2009-ben alapította Pál Júlia angoltanárnő, aki korábban a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tanára volt. A Modern Üzleti Tudományok Főiskola másoddiplomás képzésén, az euromenedzseri szakon szerzett ismereteit ötvözte a felnőttoktatásban szerzett tapasztalataival, és ebből született meg egy nyelviskola működtetésének gondolata. Tulajdonképpen a záróvizsgadolgozatában leírtakat ültette gyakorlatba.

Erről beszélgettünk Pál Júliával, az ECL vizsgaközpont-akkreditációval rendelkező nyelviskola vezetőjével.


Milyen céllal jött létre két évvel ezelőtt az udvarhelyi Legocons Nyelviskola?

A mi filozófiánk az élethosszig tartó tanulás - ennek a jegyében alapítottam az iskolát. Szerettem volna, ha a tanulás - ami szerintem a legmegterhelőbb szellemi tevékenység, főleg felnőttek számára a munka és a család mellett - kellemes időtöltéssé váljon. Ehhez kellett megteremtenem a külső feltételeket, amelyek biztosítják a kellemes, otthonos légkört. Hogy sikerült-e azt bárki megtapasztalhatja székhelyünkön, a Postabankkal szemben lévő új irodaház második emeletén. A kislétszámú csoportok (2-4-6 fő) lehetővé teszik, hogy oldott, barátságos hangulatban tanulhassanak hallgatóink, és akkor is eljöjjenek az órákra, ha a főnök rossz lábbal kelt fel aznap, vagy ha este éppen gólyabál lesz. Saját termeinken kívül cégek székhelyén is tartunk nyelvtanfolyamokat, az illető cég igényeit figyelembe véve. A Jakab Confex cégnél például olasz tanfolyamot tartottunk, de általános üzleti angolt is oktatunk. "Játékos angol" elnevezésű programunk 8-10 éves gyerekeknek szól. Játékosan, kisfilmek vetítésével, azok feldolgozásával észrevétlenül tanulnak meg angolul. A fő oktatási területünk az angol nyelv tanítása, de német, francia, román, olasz, sőt magyar nyelvű tanfolyamaink is vannak. Magyar csoportba román anyanyelvű tanulók iratkoztak.


Hogyan történik a csoportokba való besorolása a jelentkezőknek?

Előzetes szintfelmérés alapján kerülnek a tudásszintjüknek megfelelő csoportba az iratkozók, de azt is figyelembe vesszük, hogy kik a munka mellett tanuló felnőttek, a középiskolai nyelvoktatás mellett tanulók, az ECL nyelvvizsgát megcélzó tanulók, illetve a gyerekek, akik játékosan tanulnak angolul. Diákokat nem teszünk felnőttekkel egy csoportba, csak ha kimondottan kéri ezt valaki. Volt rá példa, hogy a szülő együtt tanult gyerekével. A csoportok közt lehet átjárás a tanuló kérésére, vagy a tanár tanácsára. Nyelviskolánk alkalmazkodik a hallgatók igényeihez mind időpont-egyeztetésben, mind pedig csoportok kialakításánál. Két, váltásban működő csoportunk van, egyik héten délelőtt, a másik héten délután oktatunk.

Mi az ECL-vizsga?

Az ECL, vagyis a European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages elnevezésű, különböző szintekből álló nyelvvizsga angol, német, magyar, olasz, lengyel, szlovák, spanyol, román, orosz, szerb, cseh, bolgár nyelvből tehető le. Az ECL nyelvvizsga azt méri, hogy a jelölt képes-e a különféle mindennapi élethelyzetekben, a hivatással/foglalkozással összefüggő, illetve személyes/magánéleti szituációkban szóban és írásban kommunikálni. Előnye, hogy nem tartalmaz nyelvtani feladatokat és nincs fordítás. 2010-től a vizsga kiváltja az érettségit. Nemzetközileg elismert és örökérvényű. Iskolánkban tanfolyam elvégzése nélkül is bárki beiratkozhat vizsgára.


Milyen különlegességeket nyújt az önök nyelviskolája?

Tanulóink 80%-a felnőttekből áll, akik különböző okok miatt szükségét érzik a nyelvtanulásnak. Nálunk az előzetes egyeztetés után ingyenes próbaórán vehet részt az érdeklődő. Az úgynevezett mentőöv-tanfolyamunk arról szól, hogy ha valaki utazásra, állásinterjúra készül, netán külföldre dolgozni, akkor egy rövidített, de nagyon "tömény" kurzuson nálunk megtanulhatja a szükséges nyelvi ismereteket. Azokat az alapdolgokat tanulja meg, amivel például egy időszakos külföldi munkavállalás idején boldogulni tud: megért, illetve megérteti magát.


Hogyan épülnek egymásra a szintek?

A1, A2 kezdőszint, B1, középhaladó szint1, B2, középhaladó szint 2, C1 haladó szint. Van újrakezdő és szintentartó csoportunk is. Mindegyik szint három-három modulból áll, 72 órát foglal magába, és modulonként három hónapig tart. Minden modul végén vizsga van, sikeres vizsga után lehet a következő modulba lépni, feltétele a 60%-os eredmény. Minden szint sikeres elvégzése után tanúsítványt adunk és egy CD-t, ami tartalmazza a csoport hanganyagát, amit az elmúlt három modul alatt rögzítettünk az órákon. Természetesen ha valaki csak egy modult végez el sikeresen, akkor az illető modulról is kap tanúsítványt.

Tanáraink képzett, külföldön is tanult, empátiával rendelkező oktatók. Mindenikünk ECL vizsgáztatói akkreditációval rendelkezik.


Díjat is szerzett már az iskola, sőt az ECL nyelvvizsgarendszer akkreditálásával is rendelkezik.

A Legocons nyelviskola egyben ECL akkreditált nyelvvizsgaközpont is, ezért a képzéseket követően a tanulók nálunk helyben vizsgázhatnak is. Egy év alatt hat vizsgát szervezünk: februárban, márciusban, áprilisban, júniusban, októberben és decemberben. ECL-vizsgára a tanfolyam elvégzése nélkül is lehet jelentkezni.
Ami a díjat illeti, alig nyolc hónapja működtünk, amikor már szembesültünk azzal, hogy a kliensek igényeihez és elvárásaihoz alkalmazkodó vállalkozás hamar sikeres tud lenni: az Árkoson tartott ECL konferencián a 2009-es évben kifejtett legjobb tevékenységéért a harmadik díjat szereztük meg. Ez a díj még több erőt adott: úgy érzem, hogy ezen a megkezdett úton kell továbbhaladnunk.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
timea21
2011-09-06 17:47:00
Nekem annyi kerdesem lenne, hogy a tanfolyam teljesen ingyenes?
avatar
csbotond
2011-09-07 20:31:28
re:
avatar
timea21
Nekem annyi kerdesem lenne, hogy a tanfolyam teljesen ingyenes?


A címben is szereplő "próbáld ki ingyen" felhívás erre vonatkozik:

"Nálunk az előzetes egyeztetés után ingyenes próbaórán vehet részt az érdeklődő." - egész biztos vagyok benne, hogy nem ingyenes a tanfolyam, de résztvehetsz egy próbaórán, ahol felmérheted az egészet...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."