Itthon » Civilek

Megtudtuk, milyen a tökéletes smink

Ne szappannal mossuk az arcunkat, és nem mindegy az sem, milyen mozdulatokkal sminkelünk – okítottak a Harmónia cukrászdában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

A jelenlévők különleges ünnepi sminket kaptak
A jelenlévők különleges ünnepi sminket kaptak
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. február 15., 15:35
0 hozzászólás. 

A szervezők Bálint napra akartak „ráalapozni" a Harmónia cukrászdában megtartott smink-gyorstalpalóval, de a résztvevők az ott hallott praktikus tanácsokat egész évben, nappali és alkalmi smink készítésekor is hasznosíthatják. A körülbelül kétórás kurzust Katona Noémi marosvásárhelyi sminkes tartotta, ennek során homloktól nyakig sorra vette, milyen arcrészt hogyan érdemes tisztítani, frissíteni és sminkelni.

A megfelelő bőrápolás, illetve a hozzánk illő stílusok és színek megválasztása nagy kihívást jelenthet. Még ha az internetről vagy különböző magazinokból szereztünk is alapismereteket, érdemes lehet kikérni bizonyos dolgokban egy szakember véleményét. Bizonyára ezt érezték azok a hölgyek is, akik a közösségi hálón bejelentkeztek a kurzusra – a péntek esti buli előtti szépülés ötletének sikerét jelzi, hogy az eredetileg tervezett egy csoport helyett kettőt kellett indítani. Pénteken tehát délután négytől és hattól ültek sminktükör elé a jelentkezők, akik maguk készíthették el álomsminkjüket az Oriflame termékcsalád kozmetikumaival.

Ne a barátnődre, a bőrödre figyelj!

Az talán természetes, hogy a sminkelést arctisztítással érdemes kezdeni. Az viszont, hogy az arctisztítást hogyan kell lebonyolítani, már megér egy misét. Hiszen a hideg víz korántsem elég abban az esetben, ha nincs hibátlan, babapopsi-szerű arcbőrünk, amely már ébredéskor olyan, mintha photoshopolták volna. A szappant pedig inkább felejtsük el az arctisztítás során – int a szakember. A bőrtípus meghatározásakor éppen az ébredés utáni állapotokat kell figyelembe venni: ha olajos a bőrünk, akkor kevert vagy zsíros, ha viszont hámlik, kipirosodik, esetleg kissé viszket is, valószínűleg száraz típusú az arcbőrünk. Mindegyik típusnak különféle kozmetikumok valók, ezért ne vegyük készpénznek, hogy ami a barátnőinknek bevált, az nekünk is be fog – mondta Katona Noémi. Szerinte inkább arra érdemes figyelni, hogy a lemosó, tonik, krém vagy más termék milyen hatást vált ki: ha viszketni kezd a bőrünk vagy apró pattanások jelennek meg rajta, az adott termék nem nekünk való.

smink2A szakember praktikus tanácsokat adott, apró trükköket ismertetett, amíg a jelenlévők a megfelelő mozdulatokkal tisztították arcukat – erre a célra mindenki kapott egy sminktükröt, és szabadon használhatta a különféle termékeket. A krémezés közben jó odafigyelni a mozdulatokra, az arc közepétől kifelé és fentről lefelé masszírozzuk a bőrünket, illetve a nyakat. Hetente egyszer arcradírozzunk is, hiszen az elhalt hámsejtek felgyűlhetnek az arc szélein, és az alapozás után jól látszanak – jelezte a szakember. A radírozásból hagyjuk ki a szem környékét.

Keverjük ki a megfelelő színt

Az alapozóval kapcsolatban is érdemes odafigyelni a részletekre. A szakember egyértelműen a bőrünkkel megegyező árnyalatot javasol, ami „láthatatlanná válik" a bőrünkön. Ha nem áll módunkban az arcunkon kipróbálni (Noémi az áll szélére, a fül közelébe vitte fel a tesztcsíkokat), a karunk belső oldalán vagy a nyakunkon vizsgáljuk a színt. Mivel sokszor egyik árnyalat sem megfelelő, és ha találunk is tökéleteset, nyáron, barnultan nem használhatjuk ugyanazt a színt, jó, ha két különböző árnyalatot is tartunk, és szükség esetén „kikeverjük" belőlük a sajátunkat. Nappali sminkhez BB- vagy CC-creamet ajánl, ami hidratálja is a bőrt.

smink3Az alapozót lehetőleg ne kézzel vigyük fel, mert fényes marad utána az arcunk – hívta fel a társaság figyelmét. Ehelyett puha sörtéjű ecsetet vagy megnedvesített (de nem vizes) szivacsot osztott ki a jelenlévőknek. A megfelelő alapozási technika az ütögető mozdulat, az arc közepétől a szélek felé haladva. Az alapozót púderrel fixálták a hölgyek, hogy az összhatás igazán hamvas legyen.

Könnyű szemsmink nem rossz szemsmink!

A szemfestés előtt Noémi rövid ismertetőt tartott arról, hogy milyen színű szemhez mely árnyalatok illenek – igazából kevés szín szerepel az egyes „tiltólistákon", de mindig érdemes figyelembe venni a hajszínt és a szem méretét, esetleg a szemüveg tulajdonságait.

Kontaktlencse-viselőként már megtapasztaltam, hogy a szemhéjpúder nem nekem való, így különösen örültem, hogy főként krémes textúrájú, illetve ceruza formájú szemfestékkel dolgoztunk, amelyekkel legalább olyan könnyű bánni, mint a púderrel.

A sötét színek kicsinyítik, a világosak nagyítják a szemet – ezt érdemes figyelembe venni. Ha tehát azt szeretnénk, hogy a szemünk nagyobbnak tűnjön, elfelejthetjük a füstös szemsminket. A mélyen ülő szemek esetén az alsó szemhéj fölé is kivihetjük a festéket, de semmiképp sem a szemöldökig – ezt egy képzeletbeli felkiáltójellel mondta ki Noémi, hozzátéve, hogy nagyon régi és nagyon ízléstelen divat volt a teljes szemhéjat kifesteni. Legfeljebb egy kis csontszínt tehetünk közvetlenül a szemöldök alá, ami fényt ad a sminknek.

smink4Most azonban nagyon menő az átmenetes, vagyis a belső szemzugban világosabb, kifelé sötétedő szemsmink. A külső szélen a sarkot ceruzával igen könnyű megfesteni – ezt Noémi be is mutatta az egyik jelenlévőn. A szemfesték legfeljebb az orrunk és a szemünk között húzódó, képzeletbeli tengelyig tarthat, s ugyaneddig érhet a szemöldök külső széle is – ismertette Noémi. A szemöldököt különben szerinte nem érdemes feketével megfesteni, legfeljebb sötétbarnával.

Csipkedjük magunkat!

A szemkontúr, illetve a spirálozás kockázatmentesebb, a pirosítás azonban szintén olyasmi, amit nem árt szakvélemény alapján végezni, mert az összhatás könnyen nevetségessé válhat. A hozzánk illő természetes árnyalatot úgy kapjuk meg, ha megcsipkedjük az arcunkat. A pirosítót a járomcsont környékére kell felvinni, ami mosolygáskor kiemelkedik – ez alá bronzosító dukál, amivel arcunk erősebb szögleteit is tompíthatjuk. Aranyszabály, hogy előbb inkább kevés festéket használjunk, hiszen pótolni lehet, de a fölösleget leszedni már nehezebb. Csodaszer lehet az illuminátor, ami főleg fotózáskor tehet jó szolgálatot: ragyogóbbá teszi az arcot. A T-zónába, illetve a szem és az arccsont közé érdemes felvinni, így hangsúlyozza a tekintetet.

„Kár, hogy ma nincs randim!"

A tartós szájfestésnek szintén külön tudománya van, ugyanis a legtöbb kozmetikumgyártó többnyire olajos, könnyen lekenődő rúzsokat forgalmaz. A tartósságot úgy növelhetjük, ha a szánkat is alapozzuk, púderezzük, majd kontúrceruzával festjük be, és csak ezután rúzsozunk. Persze, ezt csakis akkor érdemes végigcsinálni, ha nem romantikus vacsorára készülünk.

smink6Az interaktív és tanulságos gyorstalpaló nagyszerű megalapozása volt a péntek estének, függetlenül attól, hogy csendes ünneplés vagy önfeledt buli szerepelt a programban. „Kár, hogy ma nincs randim!" – bukott ki egy részvevő hölgy száján.

Különösen szimpatikus volt, hogy az akciónak nem volt erős reklámíze, noha kizárólag a svéd kozmetikai cég termékeit használtuk, különösebben nem erőltették a „légy te is forgalmazó" szöveget. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyik-másik terméktípust elég nehéz kisvárosban, szabad eladásban beszerezni, és a választék sem hasonlítható egy nagyvárosi drogériáéhoz.

Te elégedett vagy az udvarhelyi kozmetikum-kínálattal?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."