Itthon » Közélet

Nem eszik forrón a sulis kiflit

Még nem minden iskolás kapott a kormány-tízóraiból az idei tanévben – egyesek szerint sokaknak nem is járna.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. szeptember 19., 18:17
0 hozzászólás. 

Erdély egyes megyéiben jellemző probléma a kisdiákoknak szánt kormánytámogatás késlekedése, néhány önkormányzat pedig nem is vállalta át a program lebonyolítását, ezzel teljesen elzárkózva a támogatás elől. Hargita megyében nincs gond a kormánypénzzel: helyi szinten akadnak ugyan problémák, de a legtöbb településre megérkezik az eledel. Viszont akik kapnak, azok sem becsülik meg.

Bedohazi

 

Savanyú a tízorai

Vannak tanügyisek, akik szerint kidobott pénzt jelent a tej-kifli program. Úgy látják, az iskolások legtöbbje neki sem fog az étel elfogyasztásának, jó esetben a kukában landol az elemózsia – rosszabb esetben fociznak, vagy dobálóznak vele a gyerekek. Erről a jelenségről kérdeztük Melindát, aki egy vidéki iskolában tanítónő.

"Abszolút nincs rendben, hogy játszanak az étellel. Viszont azt is aláírom, hogy több évig ugyanazt enni, enyhén szólva is unalmas. Nem beszélve a minőségről – van, hogy a kifli nincs átsütve vagy éppen ellenkezőleg, el van égetve. Azt sem lehet, hogy nem adunk ételt azoknak, akik eldobják, játszanak vele, mert akkor lehet ha mástól veszik el. Vagy mi a garancia arra, hogy ha nem az iskolában, akkor otthon dobja el. Megoldás lenne az, hogy vagy ne adjanak egyáltalán, vagy pedig mást adjanak, esetleg egy héten csak két-három alkalommal, nagyobb értékben."

 

Lesz mit a tejbe aprítani?

Székelyudvarhelyen még nem indult be a tej-kifli program - tízórait várhatóan következő hét elejétől oszthatnak az iskolásoknak.

Székelyudvarhelyen jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás - mondta az uh.ro-nak Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. Négy cég jelentkezett a pályázatra: kettő tejet, kettő kiflit szeretne szolgáltatni a kisiskolásoknak. A közbeszerzési eljárás során a jelentkezőknek a törvény által előírt feltételeknek kell megfelelniük, így számít a frissesség, az időbeni szállítás és nem utolsósorban az ár.

A közbeszerzési eljárás jelenleg a fellebbezési fázisban van, ezért a cégek nevei nem publikusak – tájékoztatott a sajtóreferens. A nyertes pályázók neveit szerdán, szeptember 21-én hozzák nyilvánosságra, amennyiben nem vétózza meg az eljárást egyik érintett sem. Így a hét utolsó munkanapjain, vagy a következő hét elején

kiflihez és tejhez juthatnak az udvarhelyi iskolások.

 

Idén 2 898 kisdiák kap a kormány-tízóraiból, melynek értéke a tavalyihoz hasonlóan 1,17 lej tanulónként. Ebből személyenként tejre legtöbb 0,76 lejt, míg kiflire maximum 0,41 lejt költhetnek az önkormányzatok. A törvények értelmében azok a gyerekek is igényelhetnek tízórait, akik ún. négyórás óvodába járnak, azaz nincs részük étkeztetésben, viszont városunkban nem tudnak ilyen intézményről – tájékoztatott Bálint. Arra, hogy idén alma társul-e a kifli és tej mellé, a sajtóreferens nem tudott választ adni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."