Itthon » Közélet

Belezavarodott a sávokba Székelyudvarhely

Szaggatott és folytonos vonal, jobbra és balra nyíl, mindössze két sávunk van, de ez is csak összezavar.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_1010_kozlekedj
Egyeb_1010_kozlekedj
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. október 10., 15:07
5 hozzászólás. 

Városunk nem csak bicikliút terén áll gyengén, kicsivel szárnyalja túl – ha egyáltalán túlszárnyalja – a többsávos út. Amikor nagyapáink szekérrel vágtattak fel-alá Udvarhely utcáin, akkor vígan elfértek, ki gondolta, hogy a kisvárosnak a huszonegyedik század hajnalán ennyi pléhdobozt kell elbírnia.

 

Egyeb_1010_kozlekedj

 

Miután a nyugati országok rájöttek, hogyan szabadulhatnak meg sok kilométerben lévő autóiktól, akkor nálunk hirtelen megszökte magát az autóállomány. Ugyanannyi parkoló, és ugyanannyi út jutott a sokszorozódott autóknak, így a városrendezés rákényszerült, hogy lépjen. De mit tehetett, örökölt anyagból kellett dolgoznia.

Mértek, rajzoltak, festettek, egyirányúsítottak. És láss csodát, sikerült itt-ott bepréselni egy-egy kétsávos útszakaszt.

Ez azonban megzavart bennünket. Nem értettük, hogy miért van úgy össze-vissza festve az út. Folytonos vonal itt, szaggatott ott, egymás melletti sávokon azonos haladási irány, nyilak, jobbra és balra. Furcsa. A legfurcsább mégis, hogy

a sávokat mindenki másképp értelmezte.

 

Volt, aki úgy gondolta, hogy kényelmesen parkolhat, akik ritkábban jártak a városba nagy megelégedéssel nyugtázták, hogy segédvonalat festettek középre. Nem kell mást tenni, csak láb közé venni a csíkot, oszt' az bevezet a központba.

A nagyobb lábú sofőrök is örvendeztek, hisz értelmezésük szerint kaptak egy sávot, ahol mindenkinél gyorsabban mehetnek. Ha mégis valaki rámerészkedett, hogy letérjen egy mellékutcába, azokat szúrós tekintettel nézték.

 

 

Mit jelent udvarhelyen a több sáv?

Van ahol ez a parkolni, az ötperces ügyek intézésére fenntartott sáv, de kivallóan lehet várakozni, amíg az asszony belép az üzletbe. Sőt ha úgy érezzük a mi dolgunk mindenkinél sürgősebb, akkor a „belső" sávon indokolatlanul is gyorsan közlekedhetünk.

 

Hogy eszik a több sávot?

Mielőtt megnézzük miként is működik, egyszer tisztázzuk a sávok számozását. Ez az út szélétől befele haladva történik. Nem kell nagy számítást végezni, ez nálunk kimerül az egyes és kettes sávokban.

Meglepő, de nem bonyolult, egyszerűen megérthető. Egy kis előzékenység és máris flottul működik Az udvarhelyi forgalomban kialakult szokásokat tekintve ellentmondásosan hangzik, de az egyes sáv az előre haladó forgalomnak van létrehozva.

A kettes sávot, akkor (kéne) használjuk, ha le akarunk térni balra, esetleg megelőznénk egy járművet az egyesen. A balra térő autók nem akadályozzák az előre haladókat és a kis utcákból kitérő járművek is zavartalanul tudnának érkezni a kettesre, megkímélve magukat a sokszor több percig tartó leskelődéstől és hirtelen kivágástól.

 

Egyeb_1010_kozlekedj

 

Kevés is, helyenként szűk is, mégis néhány helyen adott a több sáv, ami a könnyebb, hatékonyabb forgalmat szorgalmazza. Most már csak megfelelően kellene használnunk, és önös érdekeinket kicsit visszafogva ne sajátítsunk ki sávokat.

A helyes használatról bővebben Szilágyi Ferenc igazságügyi közlekedési szakértővel beszélgettünk.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
perretz
2011-10-11 06:18:46
Ha mar savok. Miert tunt el a biciklis-sav az Orban Balazs utcaban a Kukullo hid es a szemafor kozott? "Elfelejtettek" visszafesteni, vagy megszunt? A szemafor utan szepen visszafestettek.
avatar
kalmani
2011-10-11 08:46:36
Ket sav
Velemenyem szerint megoldhato lenne a ket sav letrehozasa a korhaz mellett epulo korforgalomtol egeszen a Mol benzinkutig Csikszereda iranyaban is! Sot picitt jobban atgondolva a Bethlen utcaban valo parkolast megtiltva hosszan a szoborparktol Bethlenfalva iranyaban! Ez nagyot segitene a csucsforgalom idejen mindannyiunk altal ismert kellemes 5-10 perces setakocsikazas megszunteteseben a rendorseg es Kaufland kozotti par szaz meteres szakaszon!
avatar
sminkszoba
2011-10-11 09:04:14
Hát, igen. Nálunk mindenki a belős sávon halad. Mintha csak nekünk lenne az fenntartva. Szó mi szó, helyenként a külső sáv tele van kátyukkal, csatorna tetőkkel stb., de mikor kényelmesen lehetne haladni rajta, akkor sem vesszük igénybe. Kivéve, ha előzni akarjuk azt, aki azt gondolja magáról, hogy a gyorsuló sávon elég 30-al menni... brrr.
avatar
tetumanager
2011-10-11 21:26:08
Mi az, hogy igazsagugyi kozlekedesi szakerto? Van ilyesmi?

Amugy a kulso sav (egyes sav) van ahol szinte teljesen hasznalhatatlan (kanalisteto, kilogo autoorrok, lazan varakozo soforok veszjelzovel, esos idoben oriasi pocsolyak), igy aztan nem csoda h mindenki a belso savot hasznalja.
avatar
tetumanager
2011-10-11 21:31:55
Ja, amugy miert is nem lehetne hasznalni a Polgarmesteri Hivatal elotti utszakaszt a korforgalom iranyaba? Var utcabol le lehet fordulni de ha a Kossuthbol akarunk torvenyesen a Szejke fele tartani, meg kell kerulni a fel varost. :angry:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."