Itthon » Közélet

Városi piac – tökkelütött Mikulással lehetett kukoricázni

Tömegnyomor nem volt ma délelőtt a piacon, de az árusokat ez nem zavarta: tereferélős hangulatban kínálgatták portékájukat. Ha kedd, akkor piac.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

VarosiPiac_Nov29
VarosiPiac_Nov29
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. november 29., 16:02
0 hozzászólás. 

„Inkább engem nézzen, kez'csókolom, ne a mézet"- tréfálkozott és kalapját is megemelte a bethlenfalvi árus, aki igazi, vegyszermentes mézet ajánlott megvételre. „Ha tudom, hogy nem veszi, meg se mondom az árát" - viccelődött szomszédja, akinél 6 lejért lehetett venni egy kiló mákot.

VarosiPiac_Nov29

„Harmincért adnánk, s ha még meg is vennék, akkor húszért is vihetnék" - alkudta le kérés nélkül a tisztított dióbél kilójának árát a máréfalvi termelő. Az asztalon két literes flakonban várt még gazdára a friss, finom házi tej (5 lej/ 2 liter), kupacban piroslott a „kettőötven kilója" Jonatán alma, mellette pedig a „kötése 2 lej" torma. A szintén „máréfali" sárga hagyma kilója 3, a veres-fajta 5 lejbe került. A farcádi néninél 2 lejben járt a Pónyik, az október elején szüretelhető, hungarikumként elkönyvelt batul alma és1 lej volt a a piros pityóka kilója.

A parajdi laskagomba kilója 9 lejbe került. Tartja a 10 lej/kilogramm árat a fehér és tarka bontott szemes fuszulyka. A hónapos retek kötését 1,50-ben, fekete rokonának kilóját 3 lejben kínálták. 2,50-3 lej egy kiló sütőtök,  2-3 lej egy szép nagy birsalma. A murkot 2, a petrezselyemgyökeret 4, a céklát 2,50 lej/kg áron vesztegették.

A bethlenfalvi néni asztalán takaros csokrokba kötve vártak vevőre a szárított gyógynövények. Cikafarok, kokojza, korpafű, libapimpó, borsmenta 1,50 vagy 2 lejt ért.

Kicsit sápadt volt a siménfali paradicsom és kicsit ráncos a paprika, de szezon után egyszerre volt színfolt és a felhozatalt tekintve magányos egyeduralkodó is a két zöldség - 5 lejért szívesen mértek is egy kilónyit. Még meleg volt és szintén újdonságnak számított a fél kilós adagokban, zacskóba csomagolt főtt kukorica - 3 lejért lehetett a csemegét venni, enni.

VarosiPiac_Nov29

Ahogy piac napon szokás, a zöldség- és gyümölcskínálat mellett egyéb dolgokkal is kecsegtették a vásárlókat. A vessző- és cirokseprűk, porolók, fonott kosarak mellett ma háncsból font lábtörlőt is kipakoltak - darabja 10 lejt kóstált. Elektromos cigaretta 45 lejért, „aranycsengő" 3 lejért és kicsit csípőficamos, zenélő Mikulás 30 lejért, bicska, kés, szűrő, sótartó, légfrissítő - a bóvli árus asztala dugig volt pakolva.

Akinek hűvös volt a délelőtt, akár egy pár vastagabb zoknit vagy kötött sapkát is beszerezhetett lépcsőkön üldögélő rokolyás kofától. Aki pedig belefáradt a bóklászásba, piacolásba, az akár meg is pihenhetett a bejáratnál elhelyezett, 380 lejes plüsshuzatos, "kihúzható" kanapén.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."