Itthon » Közélet

Legyőzte Krisztust a pénz

  Avatását augusztus 21-re tervezték, engedélyek hiányában a Hargita megyei szakhatóság leállította a munkát. Egy hete ismét épül a kilátó. Legálisan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/krisztus1207
Itthon_Kozelet/krisztus1207
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. december 07., 16:18
20 hozzászólás. 

Van, aki giccset, és hivalkodást, van, aki a szent jelkép megcsúfolását, mások pedig a község felvirágzását segítő, turisztikai potenciált látnak a Gordon-tetőn épülő Jézus Szíve kilátóban.

 

Legálisan készül a palást

Székelyudvarhelyről Farkaslaka irányába közlekedve, a tetőről már jól látni a még szó szerint fejetlen Krisztus-kilátót. Az ünnepélyes átadás és avató időpontja ködbe vész.

Itthon_Kozelet/krisztus1207

Nem szívesen nyilatkoztak, s ha igen, akkor is szűkszavúan az illetékesek, de ahhoz kétség sem fér, hogy minden szakmai ellenvélemény dacára és az építkezésre adott hivatalos egyházi áldás hiányában is megépül a helyi és országos médiában is megszellőztetett, grandiózus pléhkrisztus.

A Farkaslaka felett magasló Gordon-tetőn épülő kilátón egy hete ismét teljes gőzerővel dolgoznak. A lehullott hó miatt a keddi terepszemlén a helyszínt autóval képtelenség volt megközelíteni, csak gyalogosan lehetett kikapaszkodni a tetőre.

A hideg és a havazás egyáltalán nem zavarta a munkát: helyére került a háromméteres Krisztus-főt tartó hatodik szint, épül a palást. A még fejetlen és kezetlen építményen elhelyezték a „Șantier în lucru" táblát is.

 

Koprodukcióban szülik Krisztust

A tábla szerint az építkezést hivatalosan november 28-án kezdték el, a kilátóra az engedélyt a farkaslaki polgármesteri hivatal adta ki ugyanezen a dátumon, a megrendelő pedig a székelyszentléleki közbirtokosság. Az alapot a nyikómalomfalvi Laszlo Constr Kft. készíti, a fémvázas szerkezetet pedig a székelyudvarhelyi NYKO Kft. A munkavezetők Benedek Péter és Sebestyén János építészmérnökök.

Meglepetten konstatáltuk, hogy a táblán sehol nem szerepel sem a Protemp Alapítvány, sem pedig a szobrot tervező Zavaczky Walter Levente szobrász neve. A „beneficiar", azaz megrendelő és haszonélvező a székelyszentléleki közbirtokosság, a tervező pedig a székelyudvarhelyi Severimpex Kft.

A 13-as számú engedélyt kiadó községi polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy a szobor külterületen épül, így az engedélyezés nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik.

 

Ki látó a ködben?

Kíváncsiak lettünk volna, hogy miként került képbe a székelyszentléleki közbirtokosság és miért azonos a táblán levő telefonszám a Protemp Alapítvány elnökének, Magyari Árpádnak a számával. Hoppon maradtunk.

Itthon_Kozelet/krisztus1207

Albert Mátyás, farkaslaki polgármester első telefonos megkeresésünkre még válaszolt, de amikor a témát feszegettük, ő azonnal térerő, mi pedig válasz nélkül maradtunk.

Nem világosított fel a kérdésben Magyari sem. Mint mondta, a sajtóban sok badarság megjelent, de nem érzi feladatának, hogy felvilágosítson. A telefonszám-azonosságra is csak annyit válaszolt: ő maga a közbirtokosság tagja, s egyébként sincs sem türelme, sem ideje „az engedélyeztetésre vonatkozó teljes törvénykezést elmagyarázni".

Tisztább képet az avatót megelőző sajtótájékoztatóra ígért, ennek időpontja egyelőre ismeretlen. Hozzátette: a Gordon-tetőn nagy a köd, azért is nem látszanak tisztán az összefüggések.

 

Lyukas volt a jogszabály, vesztett az ellenzék

Megkerestük Hargita Megye Tanácsának Főépítészi Hivatala mellett konzultatív testületként működő Terület- és Városrendezési Bizottság építészét, Korodi Szabolcsot is. A bizottság ugyanis kulcsszerepet játszott a bogárfalvi Protemp Alapítvány által megálmodott, a farkaslaki önkormányzat, a Gordon kft. és tehetős helybéli vállalkozók által finanszírozott Jézus Szíve kilátó augusztusra tervezett avatójának meghiúsulásában.

Itthon_Kozelet/krisztus1207

Koroditól megtudtuk, a Protemp Alapítvány az engedély megszerzésénél a régi törvénykezésnek azt a tökéletlenségét használta ki, hogy a helyi önkormányzat a polgármester aláírásával kiadhatta az építkezésre feljogosító elvi engedélyt, az ún. „aviz de oportunitate" –t.

Az építész többször is hangsúlyozta, hogy a szakemberekből álló csoport továbbra is felháborítónak tartja és ellenzi a kilátó felépítését, de a sikeres engedélyeztetés miatt gyakorlatilag azt megakadályozni nem tudja.

„Fenntartjuk a korábbi álláspontunkat, de tehetetlenül állunk és kiszállunk az ügyből. Csődöt mondtak az észérvek, az építkezést jogilag leállítani nem áll hatáskörünkben, épp ezért diszkrét álláspontra helyezkedtünk. Vesztesként jöttünk ki, de ez nem jelenti azt, hogy ez az elhíresült kilátó-ügy precedenst teremt hasonló, a székely tájépítészettől és szellemi kultúrától teljes mértékben eltérő építmények felállítására. Annál is inkább, mert a törvénykezés megváltozott és nem ad lehetőséget a helyben szerzett engedélyezésre" – figyelmeztetett az építész.

 

Krisztus eljövetelének időpontja

„Ne kényszerítsen bele abba hölgyem, hogy jóslásokba bocsátkozzak" – közölte Magyari Árpád, a Protemp Alapítvány elnöke. „Az engedélyek megvannak, ott van a tábla, rajta minden, amire kíváncsi. Két évre szólnak az engedélyek, ennyi van adva arra, hogy befejezzük" – fogalmazott szűkszavúan.

 

Nehéz lesz felülmúlni

Az elképzelések szerint a helyi turizmust felvirágoztató zarándokok, turisták Isten egyszülött fiának inoxból megformázott testén keresztül érnek fel a magasba. A szobor belsejében elhelyezett csigalépcső vezet a nyakig, majd egy létrán kapaszkodva lehet bejutni a fejbe, hogy az ott levő nyíláson át kitekintve lehessen megcsodálni az elénk táruló panorámát.

A Gordon-tetőn készülő, 200 000 eurót érő építményt hatszintesre és 23 méter magasra tervezték. Amikor felépül, a Jézus Szíve kilátó lesz a legmagasabb Krisztus-ábrázolás Kelet-Európában.



20 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lakatos
2011-12-07 16:37:20
Ejj, hogy az a fajparaszt aki ezt kitalálta maradt volna Rioba...
avatar
K-pax
2011-12-07 16:49:56
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2699
avatar
pandietele
2011-12-07 18:08:02
Boldogok a lelki szegenyek es az izlesficamosak !
A szomoru es egyben rohejes az a dologban, hogy ezek a fickok meg vannak SZENTUL gyozodve, hogy egy nagyon jo dolgot csinalnak.
Izlesficambol nincs hiany a Nyikomenten...
Mit is vartok olyan emberektol, akik a regi szep hazakba muanyag thermo ablakot tesznek es a fatornacot lecserelik inoxkorlatra.... es termeszetesen azt hiszik, hogy jaj be fasza gyerekek s kozben azt bolcskodik a szomszednak, hogy milyen szep uv zoldre es lilara festik majd tavasszala hazukat.
Suttyo banda.
avatar
Janec
2011-12-07 18:17:19
Engedélyezték már az építkezést, már semmit nem tud megakadályozni a sajtó. Amúgy az engedély neve nem 13 DIN :D , a 13 az az iktatószám, a DIN (-ból) a dátumra utal. Szerintem a legnagyobb probléma az, hogy egy olyan beruházásról van szó amiben az RMDSZ-nek nincs benne a keze. Ha az RMDSZ érdeme lett volna akkor már augusztus 21-én átadták volna, minden RMDSZ-es vezető ott lett volna, Bunta vezette volna a dobosokat :D .
avatar
Lakatos
2011-12-07 18:39:48
a 21. szazad mar sose fog elerni a nyiko mentére, de nem baj én majd megrobálom nem észrevenni azt a plékóklert a hegytetőn, osztán ne csodálkozni ha az ortodox egyház is akar melléje egy nagyobbat épiteni aminek a tetejéről látszik a Kátedrálá Müntuirii. Miért is ne épitene, máris egyet Udvarhely központjába, űgyis mindenki azzal csúfitja a tájat amivel akarja, sőt én lehet ha mintázok egy oriási xart agyagból, majd veszek egy foldet a nyiko mentén. Jo ötlet :P
avatar
bugzsi
2011-12-08 08:46:12
Titeket mit zavar.Majd ha egyszer felmentek es szetneztek a kilatorol,akkor pofazzatok.Gondolom nem gyalog fogtok kimenni,hanem autoval,hadd lassa mindenki milyen fasza gyerekek vagytok. :P
avatar
taylor
2011-12-08 09:54:40
A következő legyen: a 23 méteres fajparaszt kevlárból.
avatar
Vassilij
2011-12-08 10:12:32
Tejépitészet
Krisztus hol vagy most? eddig volt tájépitészet és mostmár van TEJépitészet is. Tudom tennel ellene,de rab vagy,rozsdamentes acelba zartak s igy nemtehetsz semmit,nem lesz mar sosem az agyagbol galamb.
A Vagyonosodas vilagaban megtevedt ujgazdag,nemtudom mire koltsem a sok penzem Sajtkiralynak es tarsainak uzenem hogy ha mar sajat emlekhelyet akarnak maguknak,neveiknek es cegeiknek allitani mig a vilag s millio napra, azt megtehettek volna egy ugyes kis kapolna epitesevel is,korulotte kialakitva parkszeru ovezetet ami az onok altal emlegetett zarandokoknak,turistaknak megfelelne,szep meghitt hely lenne akar szekely csaladoknak hetvegen kisetalni,szekely csaladoknak akiknek az onok vagyona koszonheto.dehat ugye egy erzeki kis istenhittel megaldott kapolna epitese az nemigazan lenne jo acelbol(habar onok azt is abbol epitenek) igyhat a terv eleve halalra van itelve,hisz a kapolnara max a helyi sajto ha felfigyelne,meg nem is elne meg tan azt az idot sem amiko a tejet aceltehenekbol fejik
avatar
zterex1
2011-12-08 10:16:54
Már keresik azt a vállalkozót, aki a szobor mintájára kulcstartókat fröccsönt műanyagból. Hogy legyen egy kis szuvenír Székelyföldről. Persze képeslap is készülhet, meg Krisztus sajt, stb.
avatar
pandietele
2011-12-08 11:04:53
Ezt sajnos jól levajazták !
Kilátós hüttttőőőmágnest tessék,...csak 5 lej...itt az inox kulcstartó !!!

Na, szóval...
Nem a jó szándékotokat vonom kétségbe, hisz egy kilátóra szükség van, az oroszhegyi is nagy sikernek örvend.
Ez eddig OK. Hajrá !
A baj a csírájában, idejekorán megfagyott jóízlésetekkel van és azzal a mentalitással, hogy pénzzel mindent el lehet intézni.
Valóban sok mindennnek a fogaskerekét megolajazza (esetünkben VAJAZZA) a pénz, de egy dolgot soha nem fogtok pénzzel megvenni:
A JÓÍZLÉST !!!
De, hát...fejétől büdösödik a sajt!
avatar
Szente
2011-12-08 13:31:12
Irigy népség!Miért zavar ha valaki tesz valamit :?:
avatar
Csedo
2011-12-08 14:18:43
Mert en például nem szeretem, ha valaki a magántulajdon jogán, grandiözus emléket állít egy kétes hírű mitologiai alaknak, ami meghatározza a táj jellegét.
avatar
ferencke10
2011-12-08 14:41:16
Nincs tárgy...fölösleges..
Baknya tető avagy Gordon tető...

De lehetne joghurt tető is nem ?? Nagy J-vel...Ugymint Impala tér :X (sokan ki se tudjak mondani)...

Nos itt minden lehetne de de ...Gordon teto egy túrót meg Impala tér..

Baknya tető!!!

Jaa és attól nem lesz Krisztus tető :woohoo:
avatar
ferencke10
2011-12-08 14:50:32
re: Nincs tárgy...fölösleges..
avatar
ferencke10
Baknya tető avagy Gordon tető...

De lehetne joghurt tető is nem ?? Nagy J-vel...Ugymint Impala tér :X (sokan ki se tudjak mondani)...

Nos itt minden lehetne de de ...Gordon teto egy túrót meg Impala tér..

Baknya tető!!!

Jaa és attól nem lesz Krisztus tető :woohoo:
...pedig a Krisztus "székölyösebb" mint miszter Gordon...
avatar
goe
2011-12-08 15:19:59
Valaki csinál valamit azt jó magyar szokás szerint rögtön meg kell fúrni ,alá kell ásni.Habár nem tartoma legjobb ötletnek mégis ugy gondolom valoban szólgálni fogja a turizmust és végűl elfogadják a ma ellenzők is.
avatar
ooloo
2011-12-09 15:07:59
Ahová az ember betette a lábát ott csak szemét terem! Lebontani!
avatar
ferencke10
2011-12-10 10:57:10
Vagy talán aki csak lebontani tud nem tanulhatna meg esetleg alkotni??

Ezt minden téren értem...

Aztán ha te alkotsz valamit, majd lebotja más :))

A mai világ úgy alkot, hogy rombol...
avatar
simo eniko
2011-12-10 12:16:01
re: Nincs tárgy...fölösleges..
avatar
ferencke10
Baknya tető avagy Gordon tető...

De lehetne joghurt tető is nem ?? Nagy J-vel...Ugymint Impala tér :X (sokan ki se tudjak mondani)...

Nos itt minden lehetne de de ...Gordon teto egy túrót meg Impala tér..

Baknya tető!!!

Jaa és attól nem lesz Krisztus tető :woohoo:
Gordon teto volt es lesz ezutan is es Baknya teto az ahol a nagy beton kereszt all,a helyek elvoltak elotunk nevezve nem kell szvazni csak ismerni a hely neveket.
avatar
Egy a sokból
2011-12-10 19:18:06
re:
avatar
goe
Valaki csinál valamit azt jó magyar szokás szerint rögtön meg kell fúrni ,alá kell ásni.Habár nem tartoma legjobb ötletnek mégis ugy gondolom valoban szólgálni fogja a turizmust és végűl elfogadják a ma ellenzők is.


Gondolom olvastad Caragiale-t ...
avatar
Egy a sokból
2011-12-10 19:21:58
1.) A tervező és a RTE ugyanaz, tehát bármi is történik, az mindig fog találni a tervvel :evil:
2.) Majd meglátjátok, hogy Jézusnak bajsza lesz (nem székely!) :idea:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."