Itthon » Közélet

Bűnbe viszi Farkaslakát a Krisztus-kilátó

Bűncselekmény folyik a Gordon-tetőn – minden jel szerint –, az illetékesek hallgatnak, a helybéliek reménykednek és várják az átadást. Mennyit ér a turizmus Székelyföldön?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/plehkrisztus1108
Itthon_Kozelet/plehkrisztus1108
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. augusztus 11., 13:16
4 hozzászólás. 

Sűrű köd takarja a Gordon-tetőt, az oda vezető út csak gyalogszerrel járható, az eső teljesen kimosta. A környéken sehol egy lélek, az emelődarus munkagép áll – beszélni sincs kivel, csak bámulunk magunk elé.

Itthon_Kozelet/plehkrisztus1108


Már épül a pléhkrisztus váza: kétméteres, masszív betontalapzat, ezen pedig 7-8 méteres fémszerkezet, benne csigalépcső. A Krisztus-fejet és palástot tartó elemek

a földön várnak sorsukra.

Délután két óra, Székelyszentlélek utcái kihaltak. Mégis összefutunk néhány helybélivel, őket kérdezzük a sokat vitatott építményről.

„Szerintünk jó lesz ez a kilátó, tetszik. Sokkal több turista jár majd ide. Azt mondják, az utat is meg fogják csinálni. Azt tükrözi, hogy itt vallásosak az emberek, fellendíti a turistaforgalmat, pénzt hoz a falunak. Lehet, hogy ez is olyan lesz, mint Csíksomlyó" –hangzott a sematikus válasz, azt az érzést keltve, mintha valaki(k) betanították volna.

Itthon_Kozelet/plehkrisztus1108


Rövid faggatózás után kiderül, a faluban mindennapos téma a szobor, és a vélemények közel sem annyira egybehangzóak, mint azt egyesek szeretnék.

„Körülbelül hetven százalékban mellette vannak az emberek. A fiataloknak és az öregeknek tetszik, a 30-40 évesek ellenzik. Azt mondják, azt a sok pénzt másra is lehetett volna költeni" – meséli – a családban hallott vélemények alapján – az egyik helybéli fiatal. „Pletyka van elég, hogy például a plébános is azért ment el Magyarországra, mert nem akarja felszentelni a szobrot. De ez nem igaz."

Ezt a plébános, Benedek Sándor címzetes esperes is megerősíti. Valóban Magyarországon tartózkodik, de nem a szoborszentelés elől bujkál, hanem egy kollégáját helyettesíti – mint minden évben.

A Jézus Szíve kilátó megépítését kezdeményező bogárfalvi Protemp Alapítvány elnökétől, Magyari Árpádtól az engedélyek kibocsátásával kapcsolatos információkat akartuk tisztázni, de egy kurta elutasításnál többet nem kapunk: „Keressék meg az információt, ha akarják!"


Bűncselekmény folyik?

Megkerestük. Sőt, jött az magától. Hargita megye Főépítészeti Hivatala mellett konzultatív testületként működő Terület - és Városrendészeti  bizottság augusztus 5-én foglalt állást az ügyben: a Krisztus-szobor építését, a szükséges engedélyek hiányában, egyértelműen elutasította.

A testület tizedikén is ülésezett. Továbbra sincs építkezési engedély. Beszerzéséig minden további építkezés bűncselekménynek számít. Erről az Építkezési Felügyelőség döntött: augusztus 9-én büntetőjegyzőkönyvet állítottak ki, és elrendelték az építkezés leállítását.

A kezdeményezők is megjelentek a főépítészeti hivatal legutóbbi ülésén, ám nem mutattak be semmiféle javaslatot a rendezési tervre.

Ha van még valami a tarsolyukban, azzal a következő ülésig elő kell állniuk. Akkor dől el, hogy folytatódhat-e a beruházás. Addig a testület fenntartja korábbi, elutasító álláspontját.


Pénzbe kerül a turizmus

Farkaslaka polgármestere, Albert Mátyás, támogatja a kilátó ügyét. Részben ő is egyetért a szakmai véleményezéssel, ugyanakkor látja az építmény turisztikai potenciálját.

Itthon_Kozelet/plehkrisztus1108


„A Jézus Szíve kilátó megépítéséhez a farkaslaki önkormányzat 10 000 lejjel járult hozzá. A munkálat elvégzése, engedélyeztetése nem a helyi polgármesteri hivatal feladata. Az önkormányzat urbanisztikai, építkezési engedélyt csak és kizárólag belterületekre adhat ki. Külterületről lévén szó, a jelenlegi törvények értelmében, az építkezési engedély kibocsátása nem a farkaslaki polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik." – nyilatkozta az uh.ro-nak a polgármester.

Hozzátette: tudomása szerint az engedélyeztetés folyamatban van és bízik benne, hogy a kilátó megépítésének különösebb akadálya nem lesz. A szakmai véleményekkel csak részben ért egyet, mivel meglátása szerint a kilátónak majd turisztikai vonzata is lehet.


Hogyan tovább, Krisztusunk?

„A tervezett kilátó nem csak koncepcióként, de művészi megfogalmazásként is egy gyenge utánzat, giccses alkotás, amely anyagában, méreteiben és formai tekintetben is sok kívánnivalót hagy maga után" –tette fel a Krisztusra a töviskoronát Hegedűs Enikő művészettörténész, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Egyházművészeti Bizottság referense.

Úgy véli, a tervezett kilátó sem a hely, sem a Krisztusi tanítások, sem a székely nép szellemével – ahol nem az egyéni érdek és ambíció a prioritás – nem összeegyeztethető, sőt azzal ellentétes.

Itthon_Kozelet/plehkrisztus1108


Jézus Szíve, Krisztus, Gordon – alaposan felforgatta Udvarhelyszék közvéleményét a három fogalom. Kérdések özönlenek minden irányból. Hogy elkészül-e valaha, a jövő titka.

Az ügy túlmutat önmagán: kérdés, hogy a sokat hangoztatott, autonómnak vágyott Székelyföld ilyen turisztikai képre vágyik-e?

Az egységes kép még messze van, de minden lépés fontos és meghatározó.

Csak az irányra is figyeljünk oda.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2011-08-11 17:53:55
Krisztus "turisztikai potenciálja"... Szégyelljétek magatokat, Krisztusban turizmus föllendítéséért mászkáló giccskeresztények! Még jó, hogy nem Szűz Mária a mászkálóút...
avatar
geo
2011-08-11 19:10:29
Az mar meg van Csiksomlyon
avatar
CR7
2011-08-11 19:39:24
CHH,, mennyit*******kodnak te joeg!!!!
aztsem tudjak h mit irjanak ...
csak igy tovabb loool :?: :!: :?: :!: :angry:
mindjart kitalaljak h..........vicc az egesz
avatar
zoric
2011-08-12 22:35:47
Pléhkrisztus!Hová süllyedtetek székelyek?Igaz értékekkel már nem rendelkeztek?Szomorú és szégyenteljes rátok nézve!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."