Itthon » Közélet

Az élhető város: karácsonyfából fűtőanyag

Fűtőanyag, illetve kerti karók készülnek a kidobott karácsonyfákból – de ehhez megfelelő helyre kell kihelyezni őket. Vízkereszt, elkezdődött.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/karacsonyfa0106
itthon_kozelet/karacsonyfa0106
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. január 06., 12:03
7 hozzászólás. 

Néhány napja már megjelentek a hulladéktárolóknál az első elszáradt, kidobott, díszeiktől lecsupaszított karácsonyfák – Vízkereszt napja lévén, ezen a hétvégén nagy valószínűség szerint nagyon sok száraz facsemete kerül majd a gyűjtőpontokhoz.

itthon_kozelet/karacsonyfa0106

Fotó: Kakasy Botond

Amit nem árt tudni: a kiszuperált karácsonyfákat a gyűjtőponton kívül, lehetőleg egymás mellé helyezzük el, megkönnyítve az elszállítók dolgát. Ezt kérte a lakóktól Tóth László is, a hulladékszállítással foglalkozó AVE Hargita helyi ügyvezetője, mondván, hogy a cég díjmentesen szállítja el a fákat a város területén levő 35 gyűjtőpont mellől. Fontos, hogy az esetleges levágott ágak ne kerüljenek az edényekbe, azt is a fenyőfahalmon kell elhelyezni.

 

Tüzet rakunk belőle

Az összegyűjtött fákat a cég Cekend-tetői telephelyén egy speciális géppel zúzzák, őrlik, illetve komposztálják, ugyanakkor idéntől egy másik cég ún. pelletet (fazúzalékból készült, préselt, henger alakú fűtőanyag) készít belőle.

itthon_kozelet/karacsonyfa0106

Habár a fenyőfának nem túl nagy a fűtőértéke, Tóth szerint a feldolgozás után az idei karácsonyfa-zúzalékból kerül majd valamennyi a városi biomasszás kazánházba és a sportcsarnok kazánházába is.

Tavaly mintegy kétszáz köbméternyi száraz fenyőfacsemete gyűlt össze a város területén, a cég autói kb. egy hónapig folyamatosan gyűjtötték a kidobott karácsonyfákat.

 

Fuszulykakaró és gyerekfegyver

A gyűjtőpontoknál megfigyelhető, hogy egyesek nagy előszeretettel gyűjtik össze és ágtalanítják a facsemeték törzseit – háztáji veteményeskertbe ideális például paszulykarónak.

Néhány évtizeddel ezelőtt a fuszulykakarón kívül egy más funkciót is betöltöttek a letisztított facsemeték: abban az időben a gyerekek főképp a szabadban játszottak és háborúsdihoz ideális fakardokat tudtak készíteni egy kiszolgált, nem túl nagyméretű karácsonyfából. A vastagabbakat bele lehetett építeni a tömbházak között felépített ún. hóvárakba („tartóoszlopnak"), ugyanis akkor még olyan telek jártak, amikor volt hó és a gyerekek karácsony előtt és után jókedvűen játszadoztak benne.

A város akkor is élhető volt, s most is olyan lehetne, ha azzá tennénk.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lajosfia
2012-01-06 15:24:42
kérdés
Mondjátok csak testvéreim, honnét vettétek otthon ezt a csodálatos kifejezést" élhető város?" Tán csak nem itthonról az óhazából? Nagyon sajnáljuk, hogy használjátok, mert ezt nálunk még ezek az eszement vörösök vezették be, és nem tudunk tőle megszabadulni. Talán majd később, de előbb még túl kell élnünk az EU-t. Szebb jövőt!
avatar
Lakatos
2012-01-06 15:57:22
Felhivtak Biszku Belat, s o mondta , hogy ez egy nagyon jo kifejezes egy varos eletminosegenek jellemzesere. Amugy neked dogod nincs ? Ebbe a kilatastalan, nemzetellenes, vadkapitalista, neobolsevik vilagban, azon csodalkozom, hogy az onjgyilkossagon kivul mi tartja benned a remenyt?
avatar
kolozsvar.44
2012-01-08 15:20:11
Szerintem is ostoba kifejezés az "élhető város", de Biszku neve hogy keveredik bele ebbe? Van annak éppen elég gyalázatos bűne e nélkül is.
A szép magyar nyelvet a liberális firkászok és álértelmiségiek teszik tönkre. Többnyire angolszász kifejezésekkel és mondatszerkezettel sározzák.
De ilyen az eszement bizalmaskodó tegeződés és keresztnéven szólítás is. Ami - sok egyéb mellett - szintén idegen a magyar gondolkodástól.
avatar
Krisztián
2012-01-07 14:39:51
Egyetértek, túl komcsi. Mi ebben a városban az élhető, amikor ezrével mennek el a fiatalok?
avatar
fa
2012-01-07 22:06:07
A cikket nézzétek .armok! Ami rossz,...azt a "romló város" cím után kell keresni,...olyan is van!...
lajosfia!...Lajosnak buta fia van!
Vagy nem rendszeres olvasója az uh.ro-nak!
avatar
lajosfia
2012-01-08 15:46:31
Feltett kérdésemre négy válaszból két abnormális válaszra reagálok. LAKATOS-nak: az tartja bennem a reményt öngyilkosság helyett, hogy ott vagytok Erdélyországban, és a nyáron jókora körúton tudtam veletek ölelkezni. FA-részére: napi olvasója vagyok az udvarhelyi hírportálnak, ha ezzel együtt is buta , arról akkor ti is tehettek.
avatar
PETman
2012-01-09 12:54:46
Na ezért van sz...ban a magyar. Képesek kardot rántani egymásra.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."