Itthon » Közélet

Az élhető város: természetjárás az ekésekkel

  Talán nincs olyan hétvége, amikor ne mennének túrázni. Télen-nyáron. Egy kitartó és fiatalos csoport: az „ekések" – ha úgy élnénk, ahogy ők, akkor élhetőbb lenne a város.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/ueke0127
itthon_kozelet/ueke0127
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. január 27., 10:23
0 hozzászólás. 

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Kolozsváron jött létre 1891-ben. Erdély természeti szépségeinek felkutatása, bejárása, bemutatása az alapvető cél, illetve az osztályok, csoportok turista szellemben való nevelése és összekovácsolása. A kolozsvári példára a 19. század végi Erdélyben majd minden nagyobb városban, a vármegyékben megalakultak az EKE-osztályok.

itthon_kozelet/ueke0127

1894-ben Székelyudvarhelyen is létrejött az EKE Udvarhelyi megyei osztály, első elnöke Ugron János volt. Az évtizedek alatt olyan tagjai voltak, mint például Bányai János. A kommunizmus éveiben nem létezett az EKE, a rendszerváltás után viszont Erdély-szerte újjáéledt, a székelyudvarhelyi csapat 1991-ben alakult újjá.

A nyolc évestől a nyolcvan évesig

Jelenleg kb. nyolcvan tagja van az uEKÉ-nek, ebből mintegy harminc-negyven az aktív tagok száma – mondja portálunknak Kiss Tibor alelnök, hozzátéve, hogy hetente egy, de olyan is van, hogy két gyalogtúrát is tartanak, általában húsz-huszonötös a túrák létszáma.

itthon_kozelet/ueke0127

A legfiatalabb tagjuk nyolc éves, míg a legidősebbek közel járnak a nyolcvanhoz – az udvarhelyi csapat átlagéletkora Kiss szerint fiatalnak számít, mert a gerincét a harmincas-negyvenesek adják. Idén az uEKE szervezi az egyesület vándortáborát, szám szerint a 21.-et, amit a szentegyházi strandhoz közel eső Szépasszony panzió egyik kertjében tartanak július 31. és augusztus 5. között – az alelnök azt reméli, hogy rekordot döntenek a táborban, ami több mint 1200 résztvevőt jelentene.

2011 kilométer 2011-ben

Kovács-Kendi Lehel, az uEKE elnöke érdekes statisztikákat is közöl az egyesületről: eszerint tavaly összesen 93 túrájuk volt (ez 2011 kilométert jelent), ebből 34 magashegyi, 59 könnyebb túra – a gyalogtúrákon összesen 1081-en vettek részt.

itthon_kozelet/ueke0127

26 többnapos, sátorozós túrán is ott voltak, illetve négy teljesítménytúrán is: ebből egyet ők szerveztek, ezen 63 résztvevő volt. Két Budvár Kupa elnevezésű tájékozódási versenyt szerveztek gyerekeknek (280 résztvevő volt ezeken), illetve egy gyerektúrát is tartottak, 23 túrázó kisdiákkal.

itthon_kozelet/ueke0127

Udvarhelyről kiindulva nagyon jó túraútvonalak vannak – vallják ők, akik lassan úgy ismerik a környéket, mint a tenyerüket. Egészséges és igen hasznos a hétvégi gyalogtúrázás – habár estére elfárad az ember, másnap és közben mégis élhetőbb az élete.

Kapocs, kedvcsináló

Az Udvarhelyi EKE honlapján több hasznos dolgot is megtudhatunk a csapatról. Az egyesület helyi elnöke Kovács-Kendi Lehel, alelnöke Kiss Tibor, titkára pedig Bak Eliz. Ha pedig valaki még nem túrázott, nézzen bele a csapat fotóiba és nagy esélye lesz arra, hogy csatlakozik hozzájuk. Akár most szombaton, hiszen reggel indulnak Kirulyba, illetve Szelterszfürdőre.

(A fényképek az uEKE honlapjáról, Kiss Tibor albumaiból származnak)



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."