Itthon » Közélet

Nem ütközik törvénybe a székely zászló felvonása

Megalapozatlannak találta a panaszt az Országos Diszkrimináció Elleni Tanács.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. március 15., 12:00
1 hozzászólás. 

Hargita megye hivatalos zászlajának, a kék-arany színű székely lobogónak a 2010. március 15-i felvonása kapcsán Hargita Megye Tanácsa ellen tett feljelentés ügyében az Országos Diszkirmináció Elleni Tanács (CNCD), a 137/2000-es kormányhatározat 15. cikkelyére hivatkozva, még januárban kimondta: az nem jelent diszkriminációt.

Továbbá a tanács döntése értelmében – amelyről az értesítést Hargita Megye Tanácsa a napokban kapta kézhez – a panaszosok (Dan Tănasă sepsiszentgyörgyi lakos, valamint három maroshévízi civil szervezet: a Dr. Miron Cristea Kulturális Egyesület, a Radio Ardealul Egyesület és a Glasul Călimanilor Egyesület) nem tudták bizonyítani, hogy Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke diszkriminatív, más nemzetiségűek méltóságát sértő kijelentést tett volna a fent említett ünnepségen tartott beszédében. Ezért a CNCD az ügyet lezártnak tekinti.

A diszkrimináció elleni tanács azt követően foglalkozott ismét az üggyel, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtábla részben megsemmisítette a CNCD-nek a fenti panaszra vonatkozó 304/10.11.2010-es számú határozatát, és elrendelte annak újbóli vizsgálatát.

A panaszosok azt kifogásolták, hogy a székely zászló 2010. március 15-i csíkszeredai felvonásán Borboly Csaba beszédében kijelentette: ez a lobogó az egész Székelyföld zászlaja. Ez a kijelentés Dan Tănasă és a civil szervezetek szerint kirekesztő, ellenséges és megfélemlítő az itt élő román etnikumú személyekkel szemben.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2012-03-15 16:11:35
Azért azt se felejtsük el, hogy a CNCD igazgatója Asztalos Csaba-Ferenc :evil:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."