Itthon » Közélet

Politikamentesen ünnepelt Székelyudvarhely

Habár választási év van, Székelyudvarhely lakossága politikamentesen ünnepelte március 15-ét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_marc15
itthon_marc15
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 15., 17:15
0 hozzászólás. 

Az eddigi tapasztalatok szerint négyévente politikai felhangokat szokott kapni a március 15-i megemlékezés – idén ez elmaradt, az 1848-as magyar forradalom kitörésének 164. évfordulóját politikamentesen ünnepelte Székelyudvarhely lakossága.

itthon_marc15

Fotó: Csedő Attila

A Márton Áron téren – a néha hideg szél ellenére - a megszokottnál többen gyűltek össze, a politikai és civil szervezetek, valamint az intézmények képviselőinek koszorúzása is több időt vett igénybe, mint az elmúlt években.

Az ünnepi hangulatnak megfelelően Kossuth-nóták, szavalatok hangzottak el, majd a történelmi egyházak képviselői (Gede Mátyás református lelkipásztor, Kedei Mózes unitárius lelkipásztor, Mátyás Károly római katolikus plébános) beszédet mondtak.

Bunta Levente polgármester az együtt ünneplés fontosságát hangsúlyozta, azt, hogy mind a civil, mind pedig a politikai szervezetek együtt koszorúznak, együtt ünnepelnek, kiemelve azt, hogy sok udvarhelyi már magyar állampolgárként ünnepel a téren és hogy a márciusi 12 pont megvalósulni látszik. A téren egybegyűltekhez szólt dr. Egyed Ákos történész is, az 1848-49-es erdélyi események talán legjobb ismerője, szakembere.

Az ünnepség körítéseként a városi könyvtár előtt gyerekrajz- kiállítást lehetett megtekinteni, a városháza előtt pedig alkalomhoz illő kézműves-kirakodóvásárt tartottak, ma délután pedig elkezdődik a Székely Tudósok Tudománytörténeti Konferenciája a Szent István-díszteremben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."