Itthon » Közélet

Jó érzés magyarnak lenni - megérkezett a nosztalgiavonat

Igazi tömeg várta a határon túlról érkezőket a székelyudvarhelyi kis vonatállomáson. Az ünnepélyes érkezés és az út egyedi élmény volt a legtöbb utas számára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 23., 19:01
7 hozzászólás. 

Sokan könnyekkel küszködve, meghatódva szálltak le a Budapestről érkező nosztalgiavonatról. Volt, aki még soha nem is járt Székelyudvarhelyen, más pedig a rokonaihoz érkezett látogatóba, de egyben mindannyian megegyeztek: túl kevés zsebkendőt hoztak magukkal.

"Jó érzés magyarnak lenni" - mondta könnyeivel küszködve a vonat egyik utasa. Az áfonyapálinkás-kürtőskalácsos fogadtatás mindenkit meghatott, függetlenül attól, hogy épp Budapestről vagy Nürnbergből jött Erdélyt nézni.

_I6R1T7fs2FI_TbL5FyCwGlI/AAAAAAAAHIc/TpGQKQ5o_Gw/s640

László János, a rendezvény egyik házigazdája, történelmi pillanatnak nevezte, hogy Budapestről érkező vonatot köszönthetünk városunkban. A Hotel Küküllő*** tulajdonosa reményét fejezte ki, hogy a vendégek megismerik a székelyföldieket és az itteni szokásokat, majd pozitív tapasztalatokkal gazdagodva jó hírét viszik a székelységnek.

Orosz Pál Levente beszédében visszaemlékezett 1888. március 15-re, a Héjjasfalva-Székelyudvarhely szárnyvonal átadására, amikor még a Székely Gőzös pöfögött a síneken. Elmondta, bár az évtizedek során számtalan szerelvény közlekedett ezen a szakaszon, de mégis egészen mostanáig kellett várni, hogy egy Budapestről induló vonatot köszönthessünk Udvarhelyen.

_I6R1T7fs2FI_TbL5Pckng1I/AAAAAAAAHJU/9LavCXCW5us/s640

Dr. Zsigmond Barna Pál, a nemrégiben kinevezett csíkszeredai főkonzul nemcsak az vonatozókat üdvözölte, de az udvarhelyieknek is külön megköszönte az ünnepélyes fogadtatást.

Végül az egybegyűltek ünnepélyesen megkoszorúzták a Hargita névre keresztelt kocsit, amit szombaton néhány órára meg is nyitottak a nagyközönségnek, így bárki megnézhette, hogyan érkeztek a látogatók Székelyföldre.

További képeket fotógalériánkban talál, ide kattintva



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
denko88
2011-04-23 21:32:25
A nagy allomason is sokan vartak a vonatot koztuk en is, de kise csallodtam mikor a cimeres mozdony helyet meglatam a CFR :(
avatar
zterex1
2011-04-24 07:01:52
Hol van a magyar mozdony, ÉN AZT VÁRTAM?!
Nagy csalódás volt! Az lett volna nosztalgia.:X
Nagyon sok egyenruhás és civilruhás rendőr - SRI-s volt. Mégis mire vártak, megszállásra?
avatar
kisss
2011-04-23 23:49:33
Meg tudná valaki írni, milyen mozdony húzta? Én a magyar címeres NoHabot vártam...
avatar
adagio
2011-04-24 00:28:24
Nézegetve a képeket, vajon az "ARAMI-RO Security-s egyenruhás mit keresett az emberek között?
avatar
hahaha
2011-04-24 00:33:49
Az az ARAMIS-RO nagyon hianyzott egy ilyen unnepelyre...igazi magyaros hangulatot sugall a RO feliret. ES a hulyek meg kiallitjak oda kozepre, mintha az ARAMIS lenne a legfontosabb latnivalo.
avatar
tajna
2011-04-24 20:14:50
Majd gyertek át Csíkrákosra június 12-én reggel, az lesz az igazi... Magyar mozdonyokkal, 1600 utassal a fedélzetén akkor indul Gyimesbükkre a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz... Előbbit tavaly ezren fogadták Váradon és Gyergyóban, utóbbit háromezren Szentgyörgyön, százak Brassóban... Most sem lesznek kevesebben... :)Főleg nem Gyimesbükkön, ahová alig tud befutni a tömegtől a két vonat..
avatar
urfi
2011-04-25 20:54:09
Ki a fene kérte meg Orosz Pál Leventét,hogy hozzá szoljon vagy már László János kiválasztotta a következő polgármester jelöltet.Foglalkozzon csak a rock maratonnal az neki való.Szebb Jövőt!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."