Itthon » Közélet

Az MPP Nyirőzik, az RMDSZ inkább egyeztetne

Nem vesz részt a mai rendkívüli tanácsülésen az RMDSZ-frakció, mivel indokolatlannak tartja a hűbele-Nyirőzést. Keresztelő és költöztetés lenne napirenden.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet
Itthon_Kozelet
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. április 26., 11:34
4 hozzászólás. 

Két pont szerepel a Magy Polgári Párt által kezdeményezett rendkívüli tanácsülés napirendjén: a Nyirő-villa emlékházzá alakítása, valamint a Városi Könyvtár átnevezése Nyirő József Könyvtárrá. Az RMDSZ mindkettőt kifogásolja.

Itthon_Kozelet

Fotó: archív

„Nem tűzoltó módjára kellene dönteni ezekben a kérdésekben" – jegyezte meg Benedek Árpád Csaba, a frakció vezetője.

 

A könyvtár ragaszkodik, az RMDSZ szakértene

A székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója, Szabó Károly átiratot juttatott el a polgármesteri hivatalhoz Nyirő József nevének felvételével kapcsolatban, melyben kijelenti: „a városi könyvtár az udvarhelyieké, és a már meglevő elnevezése alaposan beivódott a városlakók tudatába, így nem indokolt annak megváltoztatása. Ennél erdélyibb és székelyudvarhelyibb nevet nem tudnának javasolni, mint Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár".

A szövetség tanácsosai a könyvtár ügyében szakmai bizottság felállítását kezdeményezik, melynek tagjai lennének "városunk irodalomtörténetben, helytörténetben jártas szakemberei, az önkormányzat és a polgármesteri hivatal képviselői".

 

Jöhet az emlékház, ha Szász végre adózik

Támogatják és kivitelezhetőnek tartják az emlékház létrehozását, viszont szerintük „a polgáriak újból egy törvénytelen, Szász Jenő-féle határozattervezettel próbálnak a sajtó és a közvélemény előtt tetszelegni".

"A tervezet szerint a Székelyudvarhelyért Alapítvány által a város területére törvénytelenül telekkönyvezett, árvízpénzekből felépített csereháti épület két lakrészébe költöztetnék a villában lakó családokat. Ebben az esetben a polgármesteri hivatalnak, vagyis a városnak el kellene törölnie azt a 290189,06 lejes tartozást, melyet Szász Jenő alapítványa, a Székelyudvarhelyért Alapítvány halmozott fel 2002-től napjainkig, mert nem fizette ki az ingatlan adóját. Erre viszont a hivatal nem hajlandó" - áll az szövetségiek közleményében.

Az RMDSZ-es politikusok szerint a határozattervezet egy másik kifogásolható pontja, hogy az önkormányzat által a közüzemek (Urbana Rt.) kezelésébe helyezett Nyirő-villában lakó családoknak a 2014-es év közepéig van érvényes szerződésük. Úgy érvelnek, ezt csak a Közüzemek bonthatja fel, de ehhez a lakóknak is bele kell egyezniük. Tudomásuk szerint eddig még csak egyeztetés sem történt az ott élő családokkal.

Holnap egyébként rendes havi tanácsülés kezdődik 13 órától a Városházán, ahol 11 napirendi pontban kell, hogy megegyezzenek a városatyák. Tudomásunk szerint ezek között nem szerepel Nyirő Józseffel kapcsolatos határozattervezet, ám az egyik napirendi pont a szociális lakások kiosztása. Ha ebben nem születik döntés, akkor az ügy két hónapot csúszik.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Krisztián
2012-04-26 16:00:01
Szégyen Bunta, nagy szégyen!
avatar
guguka
2012-04-26 17:51:56
ahhhhh, sztem még nincs 40 éves B.Á.Cs., mégis, ha neveket kellene sorolni, miért nem működőképes a városi UDeMeRáj, hát a veteránok mellett az ő neve ugrana be elsőre...
avatar
szp
2012-04-26 22:37:54
Nyiro tobbet erdemel mintsem politikai toket kovacsoljon valaki, vagy valakik maguknak.
avatar
vogul
2012-04-27 12:34:32
Ha Szabó Károly, aki vezeti a Városi Könyvtár intézményét, nem támogatja a névváltoztatás ötletét, akkor miért kell erőszakoskodni?
Mert az MPP-nek ez így jó? És a többi lakos, vagy a kultúremberek véleménye nem számít?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."