Itthon » Közélet

Nyirő-ügy: a Papkert a legjobb helyszín

A Papkertben tartják május 27-én, Pünkösd vasárnapján Nyirő József újratemetésének ünnepségét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Nyirő József
Az udvarhelyi eseményt számos állomás előzi meg
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 15., 17:57
4 hozzászólás. 

Elkészült az író földi maradványainak újratemetési útvonala, az ünnepség és a gyászszertartás végleges forgatókönyve.

„A megfelelő helyszín megtalálása külső akadályokba ütközött, ezért késett a végleges program bejelentése" - indokolta meg a késedelmet Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke.

Mint mondta, olyan, az esemény méltóságához illő helyet kerestek, amelyhez nem szükséges közterület-használati engedély. A Nyirő-újratemetés főszervezőjével, a Magyar Országgyűlés Hivatalával közösen végül a Papkertre esett a választás, mint a „lehető legjobbnak tartott helyszín", amely „Nyirőnek is tetszeni fog odafent az egekben".

Szász szerint a programot is úgy szervezték, hogy az újratemetés napja „egy össznemzeti ünnep és egy, mindenki számára feledhetetlen élmény legyen".

Szász köszönetet mondott a főszervezőknek és mindazoknak a támogatóknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Nyirő végakarata teljesüljön és hazai földben nyugodjék.

Kiemelte: a lippai, csíkszeredai, gyergyószentmiklósi önkormányzatok és polgármesterek valamint a római katolikus egyház képviselőinek együttműködése nélkül nem valósulhatott volna meg az újratemetés.

"A Szent Miklós-hegyi plébánia segítségével sikerült megmentenünk városunk becsületét" - fogalmazott Szász.

A kegyeletüket egy szál virággal leróni kívánók a Rózsa utcán valamint a Cserehát felől közelíthetik meg a Papkertet. A 12 óra 30 perckor kezdődő emlékünnepség, valamint a 16 óra 30 perckor kezdődő gyászszertartás zavartalan lebonyolítását, a résztvevők biztonságát a rendőrség, csendőrség fogja biztosítani - az egyeztetést a hétvégén ejtik meg a szervezők.

Az újratemetés részletes programja ide kattintva olvasható.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2012-05-16 08:41:32
Ezzel végérvényesen lejáratta magát az UDMR. Győzzön egy független!
avatar
surmiii
2012-05-16 11:18:22
:)) A részletes program elolvasása után,arra tudok gondolni,hogy ez már kész röhej!
Ekkora ceremóniát ,a volt MAGYAR MINISZTER ELNÖK NAGY IMRE-nek semm csináltak!
Tiszta kampány fogás az egész! Ezért nem tudták megtartani a Patkoban,mert MPP nem akart közösködni az RMDsz-el!
avatar
kiralybiro
2012-05-16 15:39:52
re:
Kedves SURMÓ!
hitvány, populista szöveggel nem lehet igazolni Bunda Levente méltóságos úr sértődése során Nyírő hazaszállítását és újratemetését finanszírozóknak írt pofátlan levelét, ugyanis azt írta, hogy: "Az Ön, illetve az Országgyűlés elnöki megbízottjának viszonyulása megkérdőjelezi, hogy méltón tudják-e teljesíteni Nyírő végakaratát, mely szerint az író végső lelki megnyugvását remélte hazatérése által. Az Önök politikai eljárása kapcsán a kegyeletsértés veszélye áll fenn. Ennek elkerülése végett várjuk el azt, hogy a hamvak átadására Székelyföld határában kerüljön sor, a székelyek küldöttei vegyék át, és gondoskodjanak a méltó, kegyeletteljes elhelyezéséről."
Tán esetleg az eremdéesznek utalják át a pénzt, s majd ők elköltik kegyeletesen???
És azt is írta:"Kérjük, tartsák tiszteletben azt, hogy Nyírő József a székelyeké, Székelyföldé. Székelyföld pedig a mienk, székelyeké!"
Tán nem ezért pénzt, fáradtságot nem kímélve, ellenzékiek üvöltését kapva vitetik haz...
avatar
kiralybiro
2012-05-16 15:53:37
Az RMDSZ, és Bunda levi ezidáig mit tett azért, hogy Románi elismerje, hogy Székelyföld a székelyeké? Az RMDSZ mikor énekelte a székelyhimnuszt románia parlamentjében?? hány eurót költött6ek Nyírő hazahozatalára?? SEMMIT! SOHA! EGYET SEM!!!
Kövér László mit tett? A magyar parlament által elismertette a Székely Nemzeti Tanácsot, még a Parlamentben is tarthattak ülést, az államelnök eskütételekor az erdélyi himnusszal kinyilvánították Erdély Magyarországhoz való tartozását.
És akkor jön ez a bunda, udvarhely és Székelyföld megmentője, és oktatást tart, mert olyan primitív, hogy nemhogy megköszönni, de köszönni sem tud, és viselkedése már valóban kegyeletsértő Nyírő Józseffel szemben.
És akkor vannak udvarhelyiek, akik erre azt mondják, hogy ez kampányfogás. Hát ha az, akkor csak negatív kampányfogás, mellyel a maradék eremdéesz támogatókat riasztják el, bár nem baj.
Legyetek csak melldöngető székelyek, és ha hárman vagytok csináljatok négy pártot, ésöt bíródási feljelentést, pert.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."