Itthon » Művelődés

Látogatható a legújabb régészeti tárlat

Bronzkori népek és vizigótok Székelyudvarhely határában címmel nyílt meg egy hatalmas előrelépést jelentő kiállítás a múzeumban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

gotok300510_06
gotok300510_06
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. május 30., 13:17
0 hozzászólás. 


Ma délben nyitotta meg a nagyközönség számára kapuit a Haáz Rezső Múzeum legújabb régészeti tárlata, melynek megnyitóján Róth András Lajos, a múzeum megbízott ügyvezető igazgatója elmondta, ez a kiállítása jó példa arra, hogy az intézmény él és működik. Mint megtudtuk, több éves kutatómunka és példás összefogás eredménye a tárlat, melyet Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze méltatott és nyitott meg.

gotok300510_03

Mint elmondta, a kiállítás 21. századi szintre emelte a székelyföldi régészetet, ilyen léptékű munkára ugyanis még nem volt eddig példa. Kiderült, 19 házat és mintegy 600 tárgyat, objektumot tártak fel a több mint 1 hektár nagyságú területen. Viszonyításképpen Botár hozzátette, az utóbbi 20 évben összesen nem tártak fel ekkora területet Székelyföldön. A munkálatok kora tavasztól késő őszig tartottak, a csapat pedig példa nélküli összefogásról tett tanúbizonyságot.

gotok300510_04

Botár István és Róth András Lajos

Külön kiemelték a terület tulajdonosának, Joseph Sawayanak a kompromisszumkészségét, hiszen ő ellenérdekelt volt az ásatások elvégzésében, mégis érdeklődött iránta és együttműködött a régészekkel. Elismerték a munkálatokban résztvevő fiatal tehetségek segítségét, valamint Botár pozitívumként értékelte, hogy a 3-4. század történelmével is foglalkoznak, hiszen a gótok is kulturális örökségünk részei.

gotok300510_08

Összegzésként a kiállításról megtudtuk, hogy ez egy klasszikus történelmi tárlat, ne számítsunk hang- és fényeffektusokra, ám abban biztosak lehetünk, hogy minden része hiteles, ugyanis az egyik fő célja az oktatás, tanítás.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."