Lyukasóra » Rendezvények

Tapints rá te is a G pontra

Ingyen szervírozzák a minőségi kultúrkoktélt Udvarhely legérzékibb kocsmájában. Megkóstolnád? Ülj feszt a G pontban!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

Itthon_Muvelodes/gfeszt
Itthon_Muvelodes/gfeszt
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. április 18., 12:07
0 hozzászólás. 

Nyolcnapos fesztivállal ünnepli meg tízedik születésnapját a G. Cafét működtető G. Egyesület. Április 20-tól 27-ig, péntektől péntekig tart az első G. Feszt, amelynek programja minden valószínűséggel

kielégíti a legrafináltabb ízlésű közönséget is.

 

Hét koncert, fotókiállítás, táncház, kortárs táncelőadás, könyvbemutató, háromórás rövidfilm maraton és irodalmi est szerepel a kultúrmenüben, amelyet több helyszínen lehet fogyasztani.


A fesztivál gépontja természetesen a Szentimre utcai kocsma lesz, de a D3 moziterme, a Gondűző étterem, a Városi Könyvtár és az Udvarhely Táncműhely próbaterme is helyet ad egy-egy rendezvénynek.

Itthon_Muvelodes/gfeszt

Fotók: Csedő Attila

A felhozatallal kapcsolatos részletekről Bihari Lóránttól, a kulturális egyesület vezetőjétől érdeklődünk.

Mi lesz a cintányéron?

„Vannak új és visszatérő vendégeink is. A Kumm zenekar és Sárik Péter harmadszor lép fel nálunk. Mint legutóbb, Sárik most is Fábián Julival lép fel, illetve a Zoohacker zenekar társaságában. 

Új meghívott a 30 éves múltú, világot járt Makám zenekar, a funkyt játszó nagyszebeni Guilty Lemon és a Budapest Jazz Orchestra. A marosvásárelyi Zakuszka zenekar újraalakult, Kuskus néven futnak és balkán etno stílusú zenét játszanak.

Sztárfellépő a Magyarországon nagyon népszerű ír-punk banda, a Firkin, amelynek frontembere az udvarhelyi Marthy Barna. Szombaton este lesz egy táncház, ahol a Csűrös Banda, valamint Szabó Lóránd és bandája fog muzsikálni".

 

Lássuk a Látót

Bár a nyolc napos rendezvény programjában a zenei kínálat viszi a prímet, nem csak minőségi muzsikával szolgálnak.

Bihari közölte, hogy első napra egy fotókiállítást terveztek, a Kováts fotó 100 éve címmel, amit Róth András Lajos történész nyit meg.

Szerdán délután a Táncműhely próbatermében lesz Antal József és Oláh Hilda Képmás című táncelőadása, utána pedig a Gondűzőben Parti Nagy Lajos és Kovács András Ferenc tartanak közös könyvbemutatót. Irodalmárok dobják fel a szombati koraesti programot is: a búcsúesten a G. Caféban lehet találkozni a Látó irodalmi folyóirat szerzőivel, többek közt Vida Gáborral és Szabó Róbert Csabával – sorolja a szervező.

 

Most szakadjunk ketté?

Bihari szerint elég nehéz volt a programot úgy összehozni, hogy egyik esemény se „üsse" a másikat, illetve a gitárfesztivál programját se zavarják, de így sem sikerült tökéletesen megoldani mindent.

A Budapest Jazz Orchestra koncertje (április 21, szombat) egy órás csúszással, 21 órától kezdődik, ezzel párhuzamosan lesz a táncház is, azért remélik a szervezők, hogy mind a két programnak lesz közönsége.

Április 24-re, keddre tervezték be, de elmarad a Marosvásárhelyi Színművészeti Főiskola tánc tagozatos növendékeinek előadása, viszont csütörtökön biztosan megtekinthető a könyvtárban a Sapientia végzős filmeseinek a rövidfilm-bemutatója.

 

Itthon_Muvelodes/gfeszt

 

 

Ifjúsági nap is lesz

Együtt ünnepel az egyesülettel és társszervezőként is kiveszi részét a fesztiválból az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács. Az UIET vasárnap lesz szolgálatban: a kora délutántól estig tartó programot egyelőre azonban meglepetésnek tartogatják – a részletekről ennél többet egyelőre nem volt hajlandó elárulni Fancsali János, az ifjúsági szervezet egyik alelnöke.

A sajtósok unszolására hozzátette: program még egyeztetés alatt van, de a város központjában és a G. Caféban olyan interaktív közéleti, gazdasági és sportesemények lesznek, amelyek minden ifjú és magát fiatalnak érző udvarhelyi polgárnak szólnak.

A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium támogatásával szervezett fesztiválon a hírek szerint Kelemen Hunor miniszter is tiszteletét teszi, bár még nem tudni, hogy melyik napon.

 

Jövőre újra a csúcson?

Nincs fesztivál pénz nélkül – a nyolc napos rendezvény költségvetése körülbelül 15 ezer euró – az összeg tetemes részét a kulturális minisztériumnál pályázták meg sikeresen. Hogy jövőben honnan csurran-cseppen, egyelőre nehéz megjósolni.

Van úgynevezett „hagyományteremtő" célunk, de ígérgetni nem akarunk. Egyszer lássuk, hogyan sül el a premier, aztán, ha meglesz hozzá a pénz, jöhet a következő – fogalmazott óvatosan Bihari. Véleménye szerint a folytatás témában nem a meghívott fellépők becserkészése, sokkal inkább az adminisztratív költségek fedezéséhez szükséges anyagiak előteremtése jelent(het) akadályt.

 

G. FESZT - részletes program

péntek, április 20.
18 óra: A Kováts Fotó 100 éve – fotókiállítás, G. Café
21 óra: Guilty Lemon – koncert, G. Café

szombat, április 21.
21 óra: Budapest Jazz Orchestra – koncert, D3 Stúdió mozi terem
21 óra: Csűrös Banda, Szabó Lóránd és bandája – táncház, G. Café

vasárnap, április 22.
Ifjúsági Nap - UIET

hétfő, április 23.
20 óra: Kuskus – etno koncert, G. Café

kedd, április 24.
21 óra : Kumm – koncert, G. Café

szerda, április 25.
18 óra: Parti Nagy Lajos és Kovács András Ferenc – könyvbemutató, Gondűző étterem
19 óra: Képmás – kortárs tánc, Oláh Hilda, Antal József, Udvarhely Táncműhely próbaterme
20 óra: Makám – koncert, G. Café

csütortök, április 26.
17 - 20 óra: a Sapientia Egyetem végzős filmeseinek rövidfilmjei, Városi Könyvtár
21 óra: Firkin – koncert, G. Café

péntek, április 27.
18 óra: Látó Est – irodalmi est, G. Café
21 óra: Sárik Péter, Fábián Juli, Zoohacker – koncert, buli, G. Café



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."