Itthon » Oktatás

Csak egy héttel később szól az iskolacsengő

Egy héttel tovább tart az idei nyári nagyszünet, örülhetnek a gyerekek. De vajon mindenki örvend a bónusz hétnek?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Tanévnyitó a Bethlen Gábor Általános Iskolában
Fotó: Szász Albert
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. szeptember 03., 18:57
1 hozzászólás. 

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a szombati kormányülés után jelentette be, hogy az idei tanévkezdést egy héttel későbbre halasztják, így szeptember tizedike helyet, csak tizenhetedikén kell az iskolapadba ülniük a diákoknak. Az utolsó percben meghozott döntést a miniszter azzal indokolta, hogy több szülő is jelezte, előnyösebb lenne visszatérni a hagyományos szeptember 15-i iskolakezdésre.

Mivel ez most szombatra esik, ezért a legközelebbi hétfőn, azaz 17-én szólal meg az iskolacsengő. A későbbi kezdést szorgalmazza az is, hogy idén először indítanak nulladik osztályt, ami a napközi és az iskola közötti áthidalás lenne. Azonban a későn kezdett előkészületek miatt még nem sikerült minden iskolának berendezkednie az évfolyam indítására. Ez az egy hét arra is jó, hogy ezek az iskolák is felkészüljenek.

A plusz egy hét nem kérdés, hogy mit jelent a gyereknek, de arról érdeklődtünk, hogy ezt miként fogadták az iskolák, napközik, tanárok vagy éppenséggel a szülők.

Laczkó György, a Tamási Áron gimnázium igazgatója jónak tartja csúszást. Elmondása szerint, így is fel tudtak volna készülni az iskolakezdésre, de most nyugodtabban tudják megtervezni a tanévet. A tanárok már elsejétől megkezdték a munkát, így őket különösebben nem érinti a csúszás, ma is éppen gyűlést tartottak, ahol a különböző katedrákkal kapcsolatos döntéseket beszélték meg.

Kicsik a Ficánka napköziben

Bár nem rossz az egy hét, de további kérdéseket vet fel, hogy ez a későbbiekben honnan lesz elvéve, vagy hozzátoldva. Így nem igazán lehet tervezni, tudtuk meg az igazgatótól. Ami a gyerekeket érinti, ők egy héttel később mentek vakációra, így most tulajdonképpen visszakapták azt.

Emese, két iskolás gyerek édesanyjaként, jól fogadta a kis vakációt. „Mi nagyon örvendünk és a gyerekek is" – nyilatkozta portálunknak. Hasonlóképpen nyilatkozott Csongor is, aki kétgyerekes apuka: esetében a gyerekek most még egy hetet tölthetnek a nagyinál.

Kinyílnak a napközik kapui is

Tóth-Harsányi Éva, a Zsibongó napköziotthon igazgatónője elmondta, náluk rendesen kezd az napközi, már mától várják a gyerekeket. Nincs ez másképp a villanytelepi napköziben sem, melynek igazgatója, Péter Edit kimondottan hasznosnak találja kései kezdést.

Elmondása szerint minden évkezdéskor tartanak egy egy hetes „beszoktatást", amikor az újonnan induló csoportok gyerekei még a szülők jelenlétében barátkozhatnak a napközi környezetével. Az előkészítő osztály bevezetése miatt idén jóval több gyereket vettek fel, így kimondottan jó, hogy két hét jut most a beszoktatásra.

„Amikor teljes gőzzel elindulunk, már nincs mód, hogy a szülők itt maradjanak", meséli. Addig is nyitott kapukkal fogadják az új és régi ovisokat is, igaz a foglalkozások csak 17-től kezdődnek meg.

Akad azért jó néhány család, ahol a megtervezett nyaralást és munkakezdést alaposan felrúgta a váratlanul beékelődött szabad hét.

Éva idén íratta be kislányát a napközibe, ahol közölték, hogy most csak a nagyobb csoportba lépő gyerekeket fogadják. A napközi csak 17-től tudja a fogadni a kiscsoportosokat, míg a többiek mehetnek már 10-én.

„Ha nem egy héttel a tanévkezdés előtt döntik el, hogy meghosszabbítják a vakációt, másként szerveztük volna a nyaralást, a gyerekfelügyeletet is. A közeli nagyszülők dolgoznak, a bébiszitter egy hétre 200 lejbe kerül. Visszaíratnánk a bölcsődébe, ahol nincs ennyi vakáció, de már elmondtuk neki, hogy napközibe fog járni" – meséli Éva.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
stemmer
2012-09-04 16:51:17
Valamikor ,, Szeptember 15 -én" volt iskola kezdes ???

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."