Itthon » Oktatás

Egyetemi felvételi: mondd, te mit választanál?

Kolozsvár vagy Marosvásárhely? Esetleg Brassó vagy Temesvár? Netán Nagyvárad? Te hol akarsz egyetemista lenni?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Végzős diákok informálódnak az OMDSZ egyetemi tájékoztató körútján, Székelyudvarnelyen
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. április 23., 16:47
0 hozzászólás. 

A hazai felsőoktatási intézmények számát, a lehetőségeket és a különböző szakokat tekintve is a bőség zavarával kell megküzdeniük azoknak a végzősöknek, akik úgy döntenek, hogy érettségi után nem a nyolc óra munkát, hanem a továbbtanulást választják.

A pályaválasztás komoly döntés, elkel a szakszerű segítség, mert úgy talán egyszerűbb eldönteni a „hová jelentkezzek, melyik szakot válasszam?" dilemmát.

Hasznos és valóban házhoz hozza az egyetemi felvételivel, a különböző egyetemi központokban zajló diákélettel kapcsolatos tudnivalókat az Országos Magyar Diákszövetség Egyetemi Kalauz 2013 kiadványa és az azt népszerűsítő Felvételi Tájékoztató Körút?

Azért, hogy a kérdésre ne magunk, hanem a legérintettebbek adjanak választ, kedden délelőtt benéztünk a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája földszinti aulájába, ahol a 16. tájékoztató karaván szervezői tanyáztak le pár órára, és minden részletre kitérve tájékoztatták az udvarhelyi középiskolák végzőseit.

A házigazda MÜTF-ösök mellett bukaresti, nagyváradi, temesvári, brassói, marosvásárhelyi (orvosi és Sapientia) és kolozsvári egyetemek és főiskolák képviselői, azaz Veress Hanga, Derzsi Szabolcs, Csokmai Hédi, Bodor László, Gócza István, Kucserik Levente, Szabó Sándor, és Dósa Apor világosították fel a betérő kíváncsiskodókat.

Végzős diákok informálódnak az OMDSZ egyetemi tájékoztató körútján, Székelyudvarnelyen

Érdeklődőkben nem volt hiány, egymás után érkeztek a pedások, refisek, mezősök, gimisek, fogytak az ingyenes szórólapok és a 10 lejes Egyetemi Kalauz 2013 helyben megvásárolható példányaiból is gazdára talált jó néhány.

Milyen új szakok indulnak, hol lehet magyar nyelven tanulni, hogyan számolják a felvételi jegyet? Hol olcsóbb és jobb a bentlakás, és hol bulisabb az egyetemista élet?

Ilyen és hasonló kérdéseket tettek fel az udvarhelyi diákok, akiknek nagy része, függetlenül attól, hogy már eldöntötte-e vagy sem, hogyan tovább, elégedett is volt a helyben szerzett információkkal és hasznosnak, jónak tartotta, hogy itt kapott útbaigazítást és hasznos tanácsot.

Még mindig menő dokinak lenni

Nem csak a diákok, mi is érdeklődtünk az újdonságok és a legnépszerűbb szakok felől. Így derült ki, hogy a MÜTF-ön a kínálat egy új, a Pannon Egyetemmel közösen szervezett, három és fél éves erdőgazdálkodás alapképzéssel bővül, illetve, hogy a kereskedelem-marketing szak a legnépszerűbb, de a két éve indult turizmus-vendéglátás is sok érdeklődőt vonz.

A gyors körkérdésből kiderült, hogy azok az udvarhelyi végzősök, akik Brassót választják a jogi és erdőmérnöki, akik Nagyváradot, a reklámgrafika, nyelvek és pedagógia, akik pedig Kolozsvárt, szintén a jog, a testnevelés és a teológiai képzés iránt érdeklődtek leginkább.

Akik Temesvár felé kacsingatnak, azokat az architektúra vonzza, a Bukarestet választók legtöbben az állatorvosit és a Rendőrakadémiát, ott is a magyar anyanyelvűeknek fenntartott helyeket vennék célba.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészei Egyetem iránt is nagy volt az érdeklődés – a toplistát ez vezeti, megelőzve a Petru Maior-t és a Református Kántor-és Tanítóképzőt. Az orvosi alapképzésre jelentkezőknek jó tudni, hogy a felvételinél már nem számít bele az eredménybe a négyéves líceumi átlag.

A bejutási média 90 százalékát a felvételi teszt, 10 százalékát pedig az érettségi média teszi ki. A felvételi tesztben a kérdések 75 százaléka a tankönyvből van, 25 százaléka pedig „meglepetés" – magyarázta Kucserik Levente, aki ötödéves orvostanhallgató. Személyes véleménye, hogy bejutni az egyetemre valóban nem könnyű, de a tesztes könyvet 7,50-re be lehet biflázni.

„Nem igaz, hogy a Sapientia nem jó egyetem. Butaságot beszél, aki ezt a rémhírt terjeszti, mert valószínű, hogy akár a csíkszeredai, a kolozsvári, vagy a marosvásárhelyi Sapiról legyen szó, a hangulat családias és a tanárok nem csak név szerint ismerik a diákokat, de a hozzáállásuk is maximális" – védte meg a mundér becsületét Szabó Sándor. Az udvarhelyieket egyébként inkább Kolozsvár és Marosvásárhely vonzza, Csíkszereda szinte egyáltalán nem.

Kint vagy bent, ez itt a kérdés

Ami a bentlakás vagy albérlet fontos gondját illeti, megoszlottak a vélemények. „Aki szereti a gyúródást, csak annak ajánlom" – monda a kolozsvári bentlakásos körülményekről Dósa Apor, aki szerint a kincses város belvárosában már olcsón, 250 euróért el lehet csípni egy kényelmes otthont. Nagyváradon is van olcsó (60-100 lej) és jó bentlakásos lehetőség, de aki a Partiumi Egyetemet választja, az jó, ha tudja, hogy kötelező a napi 9 lejes ebédet is megrendelni.

Végzős diákok informálódnak az OMDSZ egyetemi tájékoztató körútján, Székelyudvarnelyen

Bukarest a lehetőségek fővárosa, Marosvásárhelyen talán még az idén megépül a Sapientia bentlakása, a csíkszeredait pedig felújítják. Brassóban központi, vadiúj, összkomfortos lánybentlakásba költözhetnek a csajok. Kettő-, négy-, és hatágyas szobákért 250 lejt jell lepengetni.

A felsőoktatás nagykönyve

Végül belelapoztunk az Egyetemi Kalauz 2013-ba is, amelyet ajánlunk minden végzősnek, mert 11 város 30 felsőoktatási intézményéről gyűjtöttek össze mindent: a beiratkozásról, a felvételi időpontról, a képzésről, az ösztöndíjakról, a tandíjas és tandíjmentes helyekről, a tavalyi év bejutási médiájáig hasznos és részletes információt.

A kalauzban szerepelnek a magyar alapítványi, egyházi felsőoktatási intézmények, a magyar nyelven is oktató állami egyetemek, nagyobb egyetemi központokban levő román állami egyetemek és a magyarországi felsőoktatási intézmények hazai konzultációs központjai is.

Az OMDSZ csapata Székelyudvarhely után Székelykeresztúrra vándorolt, de a 19 állomásos, székelyföldi és partiumi városokba is elvezető Felvételi Tájékoztató Körút ezzel nem ér véget. Akit a következő állomások és azok időpontja, helye érdekel, valamint az OMDSZ-szel kapcsolatos híreket is olvasná, kattintson a Diákszövetség honlapjára.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."