Itthon » Oktatás

Magyarból a legjobbak a nyolcadikosok

Jól sikerült a nyolcadikosok kisérettségije, a megyében 73,19 százalékuk ért el 5-ösnél jobb átlagot. A román és a matek gyengébb lett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

eredmenyek2
A kisérettségin az sem bukott meg, aki nem írt átmenőt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. július 02., 13:33
1 hozzászólás. 

Jobban teljesítettek az idei nyolcadikos végzősök a tavalyiaknál. Közel háromnegyedüknek adtak 5-ösnél jobb jegyet a román, magyar és matematika vizsgákra, 73,19 százalékuk büszkélkedhet átmenő jeggyel. A záróvizsgáról senkit sem zártak ki puskázás vagy egyéb szabálytalanság miatt, a 2836 beiratkozóból 34-en nem jelentek meg a felmérőkön.

A megyei tanfelügyelőség nemekre és városi, illetve falusi környezetre lebontott statisztikát is közölt. Eszerint vidékről 1523-an, városról 1279-en vettek részt a megmérettetésen, közülük 1434 lány, 1368 fiú. A jegyek felületes áttekintése után a városiak és a lányok jobb eredménnyel végeztek, mint a vidékiek és a fiúk.

Román bukta

A legrosszabb eredmények román nyelv és irodalomból születtek, a vizsgákon megjelentek 44,37 százaléka kapott elégtelent. Ebből a tárgyból volt a legtöbb 1-es és 2-es közötti jegy: 12,81 százalékuk szinte semmit sem tud a tananyagból. Legalábbis a kapott feladatsor alapján.

Megyeszinten csak heten értek el 10-es jegyet, a Hargita megyei tanfelügyelőség adatai szerint közülük hat lány, egy fiú és mindannyian városi környezetből származnak. A legalacsonyabb jegyeket elértek között is több volt a vidéki, mint a városi, a további adatok is azt jelzik, hogy még mindig nem zárkóztak fel a vidéki iskolák a városiakhoz.

Magyar vágta

A legjobb jegyeket magyarból szerezték a nyolcadikosok, 5-ös feletti jegyet 94,32 százalékuk kapott. A lányok és a városi környezetből érkezők itt is előnyben voltak, 31-en kaptak 10-es jegyet, közülük 16-an városiak, 24-en lányok. Mögöttük sokan vannak a listán, akiknek nem sikerült tökéletesen a teszt megoldása, ám nagyon jó jegyet értek el: 9-es és 9.99 között 23,5 százalékuk végzett, 8–9-es közötti jegyet pedig 27,05 százaléknyian kaptak.

Számok jegyében

Matematikából a gyerekek 66,44 százaléka ért el 5-ös feletti jegyet. A legtöbb 10-es ebből a tantárgyból született: 94 gyerek tudta tökéletesen megoldani a tételsort, közülük 60-an városiak, és 61-en lányok. A másik végleten, alig az 1-es jegy fölött 67-en végeztek, közülük 23-an városiak, 28-an lányok.

Iratkozási kisokos

A képességfelmérők nyomán senkit sem vágnak el, a kötelező 10 osztályos oktatásban mindenki részt fog venni, ám, hogy melyik középiskolában tanulhat, csak a következő napokban, a számítógépes elosztást követően dől el. Annak sem kell elkeserednie, aki amúgy jó tanuló, de a képességvizsgán rosszabb eredményt ért el: a számítógépes elosztás során a nyolcadik végi záróvizsgák eredményeiből és az 5–8. osztályos jegyek átlagából középarányost számolnak, azaz összeadják, és elosztják kettővel, ez lesz a jelölt felvételi jegye.

Július 5–9. között a beiratkozási lapok kitöltése zajlik a gyerekek szüleinek és osztályfőnökének segítségével, majd július 6-10. között az adatok ellenőrzése. A kitöltéskor fontos, hogy a gyerekek az eredményüktől függetlenül először azokat az iskolákat jelöljék meg, ahová járni szeretnének, és minél több opciót adjanak meg, hogy az első számítógépes elosztásban bejussanak a számukra kedvező osztályok egyikébe.

Amennyiben mégsem sikerül egyik osztályban sem helyet kapniuk, a második számítógépes elosztásban újra választhatnak a megmaradt középiskolai helyek közül. Azok a diákok, akik más megyében szeretnének tanulni, mint ahol élnek, július 8-án kapják kézhez beiratkozási lapjaikat. Július 8-10. között a romáknak fenntartott helyek elosztása, július 11–13. között a speciális iskolákba iratkozás és elosztás zajlik.

Az első számítógépes elosztás július 16-án zajlik, 17-én közzéteszik az eredményeket. Július 17–26. között kell az iratkozási dossziéjukat beadniuk a diákoknak abba az iskolába, ahová bejutottak.

A pótfelvételi, amelyet azok számára szerveznek, akik egyik iskolába sem jutottak be, július 17-én kezdődik, július 18-19-én a képességvizsgák zajlanak azokba a líceumokba, ahová ez szükséges a bejutáshoz, például idegen nyelvből vagy anyanyelvből, 20-án kifüggesztik ezek eredményeit. 22-én kitölthetik beiratkozási lapjaikat azok, akiknek nem sikerült a képességvizsgájuk, 25-én kifüggesztik a végleges eredményeket.

A középiskolai felvételik ütemterve az oktatási minisztérium honlapján érhető el.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lajosfia
2013-07-04 08:06:44
Szívet melengető, hogy az "élethez" közel álló utánpótlásunk így szerepelt. Ölelünk Titeket!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."