Itthon » Oktatás

A sürgősségin is vizsgáztak

A tanárok szerint nem volt nehéz a kisérettségi, végleges eredmények június 30-án lesznek.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

bacalaureat
Kisérettségi, fotó: evz.ro
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. június 23., 11:59
0 hozzászólás. 

Lezajlott a héten a kisérettségi. Hétfőn románból, szerdán matematikából, csütörtökön anyanyelvből mérték fel a nyolcadikos diákok tudását. A középiskolai felvételinél 80 százaléknyit számít az eredmény.

A román írásbelin Magda Isanos Ploaia (Az eső) című versével kapcsolatban kellett kérdésekre válaszolniuk a vizsgázóknak. A diákoknak a verselemzés mellett szabad fogalmazást is kellett írniuk egy sportversenyen történt képzeletbeli vagy valós eseményről, illetve szótani és mondattani kérdéseket is kaptak.

Csaltál fiam! Egyes!

A képességvizsga első napján 97,3 százalékos volt a részvételi arány országos szinten. A beiratkozottak száma 144.928 volt, ebből 2622 Hargita megyei diák. Négy tanulót rögtön első nap kizártak csalási kísérlet miatt, dolgozatukra 1-est kaptak – közölte az oktatási minisztérium, de közülük egy sem volt Hargita megyei.

Matematikából szerdán vizsgáztak a nyolcadik osztályt végzettek. Algebrai kérdésekkel és komoly mértani feladatokkal kellett megbirkózniuk a rendelkezésükre álló két óra alatt. A Hargita megyéből előzetesen feliratkozó 2.622 tanuló közül 41-en nem jelentek meg a matematika írásbelin, kizárás nem történt – tájékoztatott a Hargita Megyei Tanfelügyelőség.

Volt, aki a kórházban vizsgázott

Egy csíkszentgyörgyi tanuló a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban írta meg a dolgozatát, mivel előző nap műtéten esett át. A tételt és a típusnyomtatványokat két pedagógus vitte ki neki, majd a kórterem egyik asztalánál vizsgázott.

Az anyanyelvi képességfelmérőn 36 hiányzót regisztráltak megyeszinten, kizárás ezen a vizsgán sem történt.

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, lesz-e itten átmenésem

Magyar nyelv és irodalomból Gyurkovics Tibor Tükröm, tükröm, mondd meg nékem című írásából kaptak részletet a diákok, amelyet több szempontból elemezni kellett. A nyelvtani résznél a szófajokra, a szóképekre, az ellentétes és határozói mellékmondatra kérdeztek rá. Ezen kívül egy boszorkányüldözéssel kapcsolatos szöveget is kellett értelmezniük a diákoknak.

Az országos képességvizsga eredményeit június 26-án 16 óráig teszik közzé, és ugyanaznap 16 és 20 óra között fogadják az óvásokat.

A végleges eredményeket június 30-án ismertetik. Az 5-8. osztály tanulmányi átlaga 20%-os arányban számít bele a felvételi jegyébe. A pótvizsgát augusztus elején szervezik meg azoknak, akiknek nem sikerült átmenőt írniuk.

Tavaly a képességvizsgázó nyolcadikosok 44.05 százaléka érte el az átmenőnek számító ötös jegyet.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."