Itthon » Oktatás

Hajszálnyival jobb lett az átmenési arány

Az óvások elbírálását követően közel egy százalékkal növekedett az idei érettségin az átmenési arány Hargita megyében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

erettsegi 2013, Kakasy Botond
Óvások után sem fényes az eredmény. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. július 15., 13:25
1 hozzászólás. 

Az érettségi eredmények közzététele után Hargita megyében összesen 753 óvást nyújtottak be. A dolgozatok újraértékelését követően 271 esetben módosult, lett kisebb vagy nagyobb, 485 esetben pedig változatlan maradt a kifogásolt jegy.

Az óvások eredményének összesítése után az érettségi vizsgán a megyei átmenési arány 0,93 százalékkal javult, azaz 42,49 százalékról 43,42 százalékra emelkedett – tájékoztatta portálunkat Hodgyai László tanfelügyelő, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség munkatársa.

Az udvarhelyi középiskolák esetében a toplistát továbbra is a Tamási Áron Gimnázium vezeti, ahol az óvások után 87,76 százalékos a sikersen vizsgázók aránya. Jócskán javított a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium: a vizsgázók kereken 80 százaléka vette sikeresen az akadályt. A refisek abban is élen járnak, ez az egyetlen székelyudvarhelyi középiskola, ahol egyetlen idén végzett érettségiző sem bukott meg románból.

A Marin Preda Elméleti Líceumban 69,23 százalékra tornázták fel a sikeresen vizsgázók arányát és, bár látványos a javulás, még mindig alacsony az arány a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában is, ahol 7,69 százaléknyian kaptak átmenő jegyet.

A tavalyi eredménynél még mindig gyengébb, de javult a statisztika a Benedek Elek Pedagógiai Líceum esetében, ahol 63,46 százalékra nőtt sikeresen érettségizők aránya.

Változatlan a helyzet a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában (38,89 százalék), az Eötvös József Szakközépiskolában (12,28 százalék) és a Kós Károly Szakközépiskolában (18,08 százalék) – közölte a székelyudvarhelyi adatokat Hodgyai László. Az arányok számításakor az idén érettségizők eredményeit vették figyelembe, tehát azoknak a diákokoknak az erdményeit is beleszámolták, akik egy korábbi év sikertelen érettségi vizsgája után idén újra próbálkoztak.

A pótérettségire a beiratkozások július 15-én kezdődtek el, és 19-én fejeződnek be, az érettségi második, őszi szessziója augusztus 19-én kezdődik a román nyelv és irodalom szóbeli vizsgával.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blazsek
2013-07-16 07:25:33
Tanárok, hej!
Én nem csodálkozom a gyenge eredményeken, ha nem kerül egyetlen tanár sem csonka e hazában, akinek sértené a fülét, szemét ez a sánta terminus tecnicus, hogyaszongya: átmenési arány. (Gondolom, hogy a román rata de promovabilitate gondolkodás nélküli tükörfordítása lenne...) Uraim, hölgyeim! Sajtósok és tanárok! Tényleg rendjén van ez így?! Nem édesebb, kellemesebb a magyar fül számára az, hogy a sikeresen érettségizők aránya? Különben is, mi az, hogy átmenés, átmenési? Vajon milyen szócikk alatt keressem a MÉSZ-ban az átmenési arány kifejezést???

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."