Itthon » Oktatás

Vitte a prímet Udvarhelyen a gimi

Közel kilencven százalékos átmenési aránnyal a megyében a második legjobb a Tamási Áron Gimnázium. Udvarhelynek több mint felét elvágták.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Érettségi eredményt néznek a Bányai János központban
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. július 08., 17:38
2 hozzászólás. 

Az idei érettségi vizsga hivatalos menetrendje szerint július 8-án 12 órakor közzétették a tizenkettedikesek záróvizsgáinak eredményét a bacalaureat.edu.ro portálon. Az adatok szerint Székelyudvarhelyen összesen 747 diák iratkozott be a 2013-as érettségi első szakaszára, közülük 717-en jelentek meg a vizsgákon.

Ebben a számban benne vannak a tizenkettedik osztállyal idén végzők, illetve azok is, akik valamelyik korábbi évben fejezték be tanulmányaikat, és most próbálkoztak (újra) az érettségivel. Az átmenési arányok számításakor mind az idén végzetteket, mind a vizsgával újból próbálkozókat figyelembe vettük.

Tarolt a Tamási

Az átmenési arányok tekintetében városunkban a Tamási Áron Gimnázium végzett az első helyen, ahol a 139 vizsgára beiratkozott diákból 120 vette sikeresen az akadályokat, vagyis az összes beiratkozó 86,33 százaléka. Ezzel a gimisek a megyében a másodikok, a Szent Miklós-hegyi gimnáziumot csak a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium tudta megelőzni 92,81 százalékkal.

Eredményt néznek az udvarhelyi érettségizők

Udvarhelyen a második a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium 72,31 százalékkal, ezt a Marin Preda Elméleti Líceum követi 64,1-el, majd a Benedek Elek Pedagógiai Líceum következik 59,62 százalékkal.

A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola végzősei 37,5 százalékos átmenési aránnyal zárták az idei érettségit, míg a Kós Károly Szakközépiskolában ugyanez az arány 16,49 százalék. Az Eötvös József Szakközépiskolában az érettségizők 11,97 százaléka kapott átmenőt, míg a Bányai János Szakközépiskolában a diákok 4,71 százaléka ment át a vizsgán.

A nyolc székelyudvarhelyi líceum tizenkettedikeseinek adatait összesítve a városban 44,13 százalékos az átmenési arány a 2013-as érettségin, ami alig jobb a tavalyi 43,09-nél, és több mint tíz százalékkal marad el az országos, 55,4 százalékos aránytól.

Csak az ideiek

Ha másképp számolunk, vagyis csak az idén végzetteket vesszük figyelembe, a városi átmenési arány nem sokat módosul, 45,31 százalékra nő. A legtöbb iskola esetében némileg jobb az arány, ha nem számoljuk a korábbi évfolyamokról ismételőket: a gimiben 88,46 százalék, a refiben 80,36 százalék, a Predában 67,57 százalék, a pedában 60,78 százalék, míg a Pallóban 43,18 százalék.

Eredményt néznek az udvarhelyi érettségizők

Kivételt ez alól a három szakközépiskola képez, ahol csökken az arány, van ahol kevesebb, mint harmadára. Ez annyit tesz, hogy a három szakközépiskola esetén a korábbi évfolyamokról érkező vizsgaismétlők javítják az átmenési arányt, nélkülük ez 14,88 százalék lenne a Kósban, 4,05 százalék a Bányaiban, és 3,19 százalék a mezőben.

Toplistás tinik

A legnagyobb átlaga egyébként egy, a Marin Predában érettségiző lánynak volt, aki 9,88-as jeggyel büszkélkedhet, őt követi egy gimis lány 9,72-vel, majd egy gimis fiú 9,67-tel.

A Predás diákot a megyében egyébként csak egy csíkszeredai lány előzte meg 9,93-as átlaggal, míg a harmadik helyen egy gyergyóhollói fiú végzett 9,81-el – mindhárman román ajkú fiatalok.

Büszke lehet magára az a maroshévízi fiú is, akinek egy korábbi évben nem sikerült az érettségije, és most 8,6-as átlaggal vette az akadályokat, ezzel a megyében a vizsgaismétlők közül neki van a legjobb médiája.

Román? Négyes alá!

Arra a kérdésre is próbáltunk választ adni, hogy a többségben levő elvágott diákok min buktak el. Talán senki számára sem meglepetés, hogy ismét a román érettségi bizonyult a legkeményebb diónak a székelyudvarhelyi diákok körében.

Eredményt néznek az udvarhelyi érettségizők

Megvizsgáltuk mindazon érettségizők jegyeit, akiknek nem sikerült az idei érettségi, és ez alapján nyilvánvaló, hogy a román volt a botlasztó: városi szinten az elbukottak átlaga románból csupán 3,76. Ha ebből kivesszük a Marin Predában tanulókat (akik tulajdonképpen anyanyelvként tanulják a román nyelvet), az átlag tovább romlik, 3,40-re.

Ezek szerint továbbra is fennáll a kérdés, hogy mennyire jogos, hogy a kisebbségben élő, nem román ajkú diákok egy tantárggyal többől kell, hogy vizsgázzanak, ráadásul románból ugyanazt a tételt kapják, mint a román anyanyelvű érettségizők.

A problémát alátámasztja az is, hogy a gimiben legjobban vizsgázó diáklány a megye egyetlen színtízessel érettségiző diákja lehetett volna, ha nincs a román érettségi, ahol 8,9-es jegyet érdemelt ki.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
s.magor
2013-07-08 22:09:13
A topplistás tinik-nél, az első bekezdésben az volt a cél, hogy minden iskolából a legjobbak szerepeljenek? Csak mert a gimiből 7-en is jobbak voltak, mint 9.35 ... :D
avatar
szasza
2013-07-09 10:04:03
re:
Jogos, köszi, javítottam.

avatar
s.magor
A topplistás tinik-nél, az első bekezdésben az volt a cél, hogy minden iskolából a legjobbak szerepeljenek? Csak mert a gimiből 7-en is jobbak voltak, mint 9.35 ... :D

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."