Itthon » Oktatás

Nem igaz, hogy nem akarnak tanulni

Négy városban több mint ötszáz diák jelentkezett a MÜTF érettségi felkészítőjére. Tízezer magyar fiatal lóg a rendszerben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

fotó: archív/a szerző felvétele
fotó: archív/a szerző felvétele
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. április 01., 14:04
0 hozzászólás. 

Március 21-ig lehetett jelentkezni a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának gyorstalpaló érettségifelkészítőjére, amely 25-én már el is kezdődött Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron és Sepsiszentgyörgyön. Két tantárgyból, románból és matematikából rendszerezik a tanulók már meglévő tudását.

Nem volt szükség különösebb toborzó akcióra, néhány szórólap és az iskoláknak kiküldött értesítő elegendő volt, hogy kétszer annyi diák jelentkezzen, mint ahányra számítottak – jelentette be a képzést szervező intézmény két képviselője, Ilyés Orsolya és Ilyés Ferenc keddi sajtótájékoztatóján.

Végül 350 fiatalt vettek fel. Legtöbben, mintegy 200-an Gyergyószentmiklósról jelentkeztek, Székelyudvarhelyről 130 körüli érdeklődő volt.

Ilyés Orsolya és Ilyés Ferenc | fotó: Szabó Attila

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által támogatott ingyenes, tantárgyanként 30 órás tanfolyam az érettségi vizsga előtti hétig tart, a választott tárgyak számától függően délutánonként heti egy vagy két alkalommal gyakorolják a vizsgatételeket a diákok. Minden városból helyi tanárok oktatnak, kivéve Székelyudvarhelyt, ahol a jelentkezők magas száma miatt egy gyergyószentmiklósi romántanár is oktat.

Egy alkalom összesen három órás, két óra csoportos munkából és egy óra szilenciumból tevődik össze, amikor a résztvevők önállóan dolgoznak. Ez utóbbira azért van szükség, mert a szervezők és tanárok tapasztalata alapján az önálló feladatmegoldás nehezebben megy az érettségire készülőknek – magyarázta Ilyés Orsolya.

Elvágva népünk ezrei

Ilyésék közölték, az eddigi statisztikák azt mutatják, hogy az új, kamerás érettségi rendszer bevezetése óta mintegy tízezer erdélyi magyar fiatal „lóg a rendszerben", vagyis ennyiüknek nem sikerült az érettségijük az utóbbi években. Az ő életpályájuk eleve kudarccal, sikertelenséggel kezdődik. A tanügyi rendszerből kiesőknek már nehezükre eshet visszatérni régi iskolájukba, megesik, hogy szégyellik, vagy már dolgoznak, ezért nekik kapóra jöhet a délutánonkénti, tanügyi rendszeren kívüli felkészítő.

A tömbmagyar Hargita és Kovászna megyékben az érettségi eredmények átlaga mintegy 10 százalékkal marad el az országostól, főként a román nyelv és irodalom vizsgán elért jegyek alacsonyabbak, a bukási arány is magasabb ebből a tantárgyból. A statisztikák alapján a román után a matematika bizonyult a második legnehezebb tárgynak a székelyföldi diákok számára – indokolták a szervezők, hogy miért épp ebből a két ismeretkörből tartanak képzéseket.

Nemcsak egyéni és közösségi szempontból fontos, hogy érettségi diplomával rendelkező felnőttek alkossák az erdélyi magyar társadalmat, a felsőoktatási intézményeknek is érdeke, hogy a nehezített érettségi miatt megcsappant diáklétszámukat fennebb tudják srófolni – tették hozzá.

A vizsgázás tudománya

A gyorstalpalón nem veszik át az érettségihez szükséges teljes tananyagot. Főként gyakorlati jellegű oktatást biztosítanak, ami azt jelenti, hogy típustételeket oldanak meg, és önbizalmi, lelki tuningot kapnak a résztvevők.

Az elmélet és gyakorlat mellett megtanulják, hogyan osszák be az idejüket a vizsgán, ne hagyjanak megválaszolatlanul kérdéseket, és a legfontosabbat, hogy csak annak sikerül az érettségije, aki meg is jelenik a vizsgán.

Alaposabb, minden részletre kiterjedő érettségi felkészítőket minden évben szervez a MÜTF, ezek azonban fizetősek, és egész tanévben tartanak, akár már 11. osztálytól kezdve.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."