Itthon » Oktatás

Ha tanulsz, tallért kapsz

Idén egész évben gyűjthetik a tallérokat Bétában, Dobóban, Vágásban a kisiskolások, előkészítősök, egyszóval, a virgoncok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Virgonc tallér
Ők már tavaly gyűjtötték
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 17., 09:43
0 hozzászólás. 

Tavaly a 2013/2014-es tanév második félévében kísérleti jelleggel indították el a Három Hegy Ifjúsági Egyesület kezdeményezésére a Virgonc Tallér programot. Idén egész évben érdemes gyűjtögetni.

„A helyi tanítók megbeszélték, hogy bizonyos pontrendszer szerint az előkészítő osztályosok kapjanak tallért idén is" – fogalmazott Gál Barna, a program egyik kitalálója, aki elmondta, hogy a tanítók, tanárok és az egyházközség is melléjük állt, ezért jól működött tavaly a kezdeményezés.

A tanév végén egyébként egy közös vásáron lehet majd játékokra, tanszerekre váltani az egész évben a tanulásért, más tevékenységekért kapott fizetőeszközöket.

Ösztönző falra kerül a vásárfia

Egy másik újdonságként a program kezdeményezője a Virgonc-táblát említette, ami idéntől minden osztályban a falra kerül, és majd ezeken a felületeken azokról a tárgyakról készült fényképeket találják az iskolások, amelyek megvásárolhatóak lesznek az év végi vásáron.

„Így szeretnénk motiválni a gyerekeket. Amint beszereztük a labdákat, játékokat, rögtön kifüggesztjük az ezekről készült képeket, hogy a tanulók lássák, ezért is érdemes tanulni" – tette hozzá Barna.

Nem csak év végén válthatják ajándékra a tudásukat a kisiskolások, hiszen idéntől havonta díjazzák a legtöbb tallért összegyűjtő gyerekeket.

„Szeretnénk elvinni a gyerekeket uszodába, lovagolni, vagy például bérletet szerezni nekik az udvarhelyi színház gyerekelőadásaira" – magyarázta a program kitalálója.

Délután is jár a tallér

A tallérokat továbbra is a tanulmányi eredmények függvényében osztják ki, valamint a templomba járók, iskolán kívüli tevékenységeken résztvevők is kaphatnak fizetőeszközöket. Idéntől ez a terület is bővül, hiszen nem csak rajzot, hanem néptáncot, népdalokat is tanulhatnak iskolán kívül a gyerekek, illetve furulyaórákat, játékos angol és román órákat is tartanak majd nekik.

Mint sok faluban, Bétában is a megszűnés fenyegeti az óvodát, ezért a Virgonc Tallér program kezdeményezői úgy gondolták, hogy a délutáni foglalkozásokat kiterjesztik a bétai óvodára is.

„Odafigyelünk a gyerekek oktatására. Minél több lehetőséget adunk nekik, hogy kiteljesedjenek, hátha több szülő adja így hozzánk a gyerekét és megoldódik az utánpótlás probléma. Vagányabbá tesszük az óvodát" – összegezte Gál Barna.

Virgonc tallérokkal buzdítják tanulásra, templomba járásra, és egyáltalán közösségi projekteken való részvételre az általános iskolásokat Bétában, Dobóban és Vágásban. Az elképzelés roppant egyszerű: tanulásért, templomba járásért, közösségi programokon való részvételért, délutáni foglalkozásokért jár a virgonc tallér, amiket egy füzetben összegeznek, a tanév végén pedig egy vásáron lehet ajándékokra váltani a fizetőeszközt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."