Itthon » Oktatás

Szász Jenő felkészít az érettségire

Az egykori polgármester által vezetett NSKI körülbelül 25 millió forintot fektet a székelyföldi diákok sikeres vizsgájába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Göthér Orsolya, Szász Jenő, Ilyés Ferenc fotó: Kakasy Botond
Göthér Orsolya, Szász Jenő, Ilyés Ferenc fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. január 05., 16:36
12 hozzászólás. 

Nyolcszázötven székelyföldi diák vehet részt a január 5-én kezdődő ingyenes érettségi felkészítőn a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és helyi partnerei, a MÜTF Oktatási Központ, a csíkszeredai Fidelitas Ifjúsági Alapítvány, valamint a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány jóvoltából.

A MÜTF az előző években is szervezett érettségire előkészítő sorozatot, a statisztikák szerint a résztvevő diákoknak jóval nagyobb arányban sikerült a vizsgájuk, mint a megyei átlagnak. Amíg Kovászna és Hargita megyékben 50 százalék körüli volt az átmenők aránya, addig a MÜTF által felkészítetteknek 2012-2013-ban a háromnegyede, tavaly pedig 83 százaléka vizsgázott sikerrel – tudtuk meg az NSKI és partnerszervezetei közös, hétfői sajtótájékoztatóján.

Kinek az inge, az vegye magára

Az előbbi eredményekre alapozva döntött úgy az NSKI, hogy érdemes befektetni a humánerőforrás-gazdálkodásba: „ (...) szinte minden a nemzetstratégiához tartozik, vagy szinte mindenbe bele lehet szólni a nemzetstratégia kapcsán. Ilyen körülmények között mégis jó, ha az ember kijelöl egy olyan területet, vagy egy olyan fontos ismérvet, aminek a mentén érdemes megközelíteni a közös ügyeinket. És mi arra gondoltunk, hogy ez ne legyen más, mint a magyar ember. Ugyanis minden gazdasági és természeti erőforrásnál nagyobb érték, nagyobb kincs a Jóisten által teremtett magyar ember, a magyar közösség. Legnagyobb kincsünk tehát a magyar humán-vagyon" – vázolta fel az NSKI küldetését és az oktatási kérdésekkel való kapcsolatának ideológiáját Szász Jenő, az intézmény vezetője.

érettségi felkésztőt támogat az NSKI

Szász Jenő szerint ezek az eredmények azt is mutatják, hogy nemcsak a román törvényhozás felelős a sikertelen vizsgákért, amely erőlteti, hogy anyanyelvi szinten tanuljanak a kisebbségi diákok román nyelven, hanem az oktatási intézmények, a szülők és a diákok is. A sikertelenség miatti felelősséget nem lehet teljesen az államra hárítani, meg kell vizsgálnunk, hogy mi magunk mennyiben vagyunk hibásak a kialakult helyzetért, hiszen egy iskolaigazgató, tanár sem mondott le a sikertelen vizsgák után. Meg kell tennünk, ami rajtunk múlik – figyelmeztetett az NSKI elnöke.

Hozzátette, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tudományos igényű kimutatásokat készít majd az alkalmazott módszerek, technikák eredményességéről, amelyet megoszt majd minden erdélyi oktatási intézménnyel.

Megtanítanak tanulni

A sikertelenségben olyan alapfokú ismeretek hiánya is szerepet játszik, mint a tanulásmódszertan és vizsgamódszertan – mondta Ilyés Ferenc, a MÜTF Oktatási Központ tanulmányi- és marketingigazgatója. Sok diák nem tudja, hogyan kell tanulni, vizsgázni. Az érettségi előtt állók önbizalmát is érdemes növelni, ugyanis sokan be sem iratkoznak, annyira alacsony az önbecsülésük.

érettségi felkésztőt támogat az NSKI

Mintegy 1200-an jelentkeztek, közülük csak azokat vették fel, akikről a szintfelmérő tesztek során bebizonyosodott, hogy „nem reménytelen esetek", azaz az 55 órás felkészítő érdemben tud segíteni a felkészülésükben. Akik az 5. osztályos tananyagnál megrekedtek, azoknak kevés az esélyük, hogy 55 órában bepótolják az eddig elmulasztottakat – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A jelentkezőknek a szintfelmérő teszt mellett szándéknyilatkozatot is ki kellett tölteniük, amelyet mind a diákok, mind a szülők alá kellett, hogy írjanak.

Jobban igyekszik, aki már megütötte a bokáját

Udvarhelyszéken mintegy 240 személy jelentkezését fogadták el, ők három városban, Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és Szentegyházán vehetnek részt román nyelv és irodalom, valamint matematika felkészítőkön – tudtuk meg Göthér Orsolyától.

A program udvarhelyszéki felelőse elmondta, hogy a csoportos és önálló tanulásra egyaránt figyelmet szentelnek, a háromórás kurzusból egy órát szilenciumra, azaz egyéni tanulásra szánnak. Emellett folyamatosan felmérik a résztvevők előrehaladását.

érettségi felkésztőt támogat az NSKI

A legmotiváltabbak és sikeresebbek azok a diákok, akik már egyszer-kétszer próbálkoztak az érettségivel. Ők már jártak külföldi munkán, megtapasztalták a diploma nélküli élet nehézségeit, és sokkal nagyobb elszántsággal fognak hozzá a tanuláshoz – mondta Göthér Orsolya.

Gyergyó- és Csíkszéken 257, Háromszéken pedig 264 érettségi előtt álló vehet részt az ingyenes képzésen. Bereczki M. Barna, a háromszéki Amőba Alapítvány vezetője szerint az olyan sikertörténetek tették népszerűvé a felkészítőt, mint annak a tanulónak az esete, akinek román érettségi jegye 3-asról 7-esre növekedett a tanfolyam nyomán. Az ilyen sikersztorik késztetik arra a diákokat, hogy csoportosan jelentkezzenek egy-egy osztályközösségből a sikeres érettségi reményében.



12 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2015-01-05 19:08:38
Mi az, amit akarhanyszor belenyomnak a moslekba, megis mindig a felszinre bukkan???
Megelhetesi Jenö
avatar
guguka
2015-01-05 21:37:24
re:
Bár ő keverné a moslékot még mindig, akkor nem azon röhögne a csíki és szentgyörgyi polgármester az év végi interjúban, hogy mennyire nem tényező Udvarhely már Székelyföld életében (sem).

avatar
jutacs
Mi az, amit akarhanyszor belenyomnak a moslekba, megis mindig a felszinre bukkan???
Megelhetesi Jenö
avatar
ooloo
2015-01-06 10:17:11
re:
avatar
jutacs
Mi az, amit akarhanyszor belenyomnak a moslekba, megis mindig a felszinre bukkan???
Megelhetesi Jenö


Csak kérdezem: egyéb is lejött a számodra a cikkből? Vagy te is abban vagy érdekelt, hogy ez a lassan cseppnyi magyarság pusztuljon, butuljon?
avatar
zandirham
2015-01-06 15:07:09
Az ötlet jó, kell ereszteni. Ha csak egy gyermeknek, akit fel fognak készíteni, sikerül az érettségije akkor már megérte. Kicsi Kövérnek még a szeme sem áll jól. Még most sem. :)
avatar
otto9876
2015-01-06 15:50:43
a posztkommunizmus baromságai...
Te Jutacs.Egyszer az életbe irj saját véleményt is,ne csak a párttitkár apádét!
avatar
Isty
2015-01-06 16:13:39
re: re:
avatar
guguka
Bár ő keverné a moslékot még mindig, akkor nem azon röhögne a csíki és szentgyörgyi polgármester az év végi interjúban, hogy mennyire nem tényező Udvarhely már Székelyföld életében (sem).


Jaj, ne beszelj ilyen csunyan...eletem egyik legszebb napja volt, amikor olvastam, hogy jenoke eltunik Udvarhelyrol, es megy a sulyesztobe....eleg volt a "megelhetosegebol".
avatar
kiralybiro
2015-01-06 19:04:45
Jutacs egy romániai többségi barom, aki csak azért ír, hogy hergelje a kisebbséget. Mindemellett egy idegenszívű liberálbolsevik, aki arra vár, hogy tényleg elkapják, mert internet adatai alapján már tudott, hogy hol van.
Egyébiránt melyik kommentelő tett valamit (akár fizetett munkahelyről) aranyifjuságunk román nyelvi érettségijének sikere érdekében?
Kár, hogy a moderátorok jutacs pártján vannak, és az őt bírálókat törlik....
avatar
kiralybiro
2015-01-06 19:05:36
persze lehet, hogy a gyilkostói jegén állnak, és nem szeretnék, ha elolvadna...
avatar
Egy a sokból
2015-01-06 19:10:54
Igaz lenne?
Egy kis számolgatás:
25.000.000 Ft, kb. 352.000 lej.

Udvarhelyszék 240 résztvevő
Gyergyó- és Csíkszéken 257 résztvevő
Háromszéken 264 résztvevő
ÖSSZESEN 761 résztvevő.

Résztvevőnként a támogatás kb.462,50 lej
55 óra egy felkészítő, tehát egy óra 8,40 lej.

Mivel mindhárom partner szervezet profit orientált, magyarán a levegőt is pénzért adják, kétlem, hogy 8,40 lej/óra áron tartanák a felkészítőket.

Ha mégis igaz, Isten álldja!
avatar
jutacs
2015-01-06 19:27:34
Maffiozo Jencinek meg mindig vannak hivei, abban bizva, hatha nekik is csurran-cseppen valami.
Abbol a penzböl meg lehet majd nezni, mennyi marad a konkret celra.
Miböl fog a villa felepülni?
avatar
ooloo
2015-01-07 09:48:47
Persze, mert a Bunta-éra arról hires, hogy a Jenci hiveinek csurrant folyamatosan.
Egy dolog azonban biztos: ha most az Orbán-kormánnyal párhuzamosan Jenő lenne a PM, sokmindenben jobban állna a város. Még te is.
avatar
Lewy
2015-01-08 00:28:33
Kedves számolgatók és kételkedők. Én abba a szerencsés helyzetben vagyok, hogy részese vagyok annak a 83%-nak, akiknek a tavaly sikerült a MÜTF segítségével.
Számolgatták, hogy a 25 millió forintot leosztva mennyibe kerül órája. Ezzel kapcsolatban lenne egy észrevételem és egy kérdésem. Észrevétel: nem csak románból tartanak felkészítőt, hanem matematikából is. Kérdés: ha a te gyereked tanulna ott, nem örülnél, hogy ingyen felkészítik? A te pénztárcád bánja?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."