Itthon » Oktatás

Segítség! Előkészítős lesz a gyerekem!

Szinte minden iskola állítja, nem késett el az a szülő, aki csak most dönti el, hová iratná előkészítő osztályba gyermekét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

virgonc taller-13
Fotó: Kakasy Botond (Archív)
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2015. február 17., 15:51
3 hozzászólás. 

Minden évben nagy fejtörést okoz a szülőknek csemetéik iskolába való beiratása, hiszen mindenki a lehető legjobb intézménybe kívánja járatni gyermekét. Abban a kérdésben, hogy melyik a jobb, leginkább ismerőseinkre hallgatunk, holott ha vesszük a fáradságot, és felkeressük azt az intézményt, ahol nyílt napot tartanak, talán többet is megtudunk, mint a szóbeszédből.

A jó marketing már az iskoláknak is kell, mert az évek folyamán kialakult udvarhelyi szokás szerint a szülők leginkább a belvárosi ún. „elit" iskolákra koncentrálnak. Olyannyira, hogy egy kis túlzással élve, legszívesebben a gyermek anyakönyveztetésével együtt intéznék a kiszemelt intézmény listájára való felkerülést.

Az önállóságra való nevelés is fontos

A jelenség előtt áll értetlenül Nagy Mária Enikő, a Tompa László Általános Iskola aligazgatója is. Ő arra buzdítja a szülőket, hogy az iskola kiválasztásánál tartsák szem előtt azt is, hogy könnyen és rövid idő alatt legyen megközelíthető az intézmény. Ezáltal önállóságra is neveljük a gyerekünket.

Ha mindez nem elég meggyőző, a szülők péntekenként meglátogathatják az iskola titkárságát, beszélhetnek a tanítónőkkel, sőt az osztálytermek megtekintésére is van lehetőség.

Fontos szempont a szülőknek az is, hogy meg tudja-e az iskola oldani a délutáni oktatást. A Tompa László általános iskola meg tudja oldani, és az aligazgató szerint a tanítók önkéntes alapon vállalják a hivatalos iskolaidő utáni tevékenységet. Ennek megfelelően egyeztetnek a szülőkkel az étkeztetés kapcsán is.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen fontos iratokat vigyenek a szülők magukkal a február 23-án kezdődő iratkozáshoz, Nagy Mária Enikő elmondta, a mappatartóban(dosar-ban) benne kell lennie mindkét szülő személyi igazolvány másolatának, a gyermek születési bizonyítvány másolatának, és a családorvos általi oltásigazolásnak.

Az iskola főépületében két osztályt indítanak, egyenként 25 fővel, illetve igény szerint egy osztályt a Budvár utcában is.

Teljesen felújított osztályterembe várják a kicsiket

A Bethlen Gábor Általános Iskolában február 24-én, kedden 10 és 12 óra között tartanak nyílt napot. Lukács Barna igazgató portálunknak elmondta, azontúl, hogy a szülők találkozhatnak a tanítónőkkel, megnézhetik azt az osztálytermet is, ami már kész is van a nagy felújítás részeként.

A 2015 őszén induló előkészítő évfolyam már a negyedik lesz a törvény bevezetése óta, és eddig az a tapasztalat, hogy a gyermekeknek kifejezetten jót tesz ez az ún. átmeneti évfolyam. Ezidő alatt megszokják az iskola légkörét, szabályait, így a tanítók sokkal könnyebben haladnak az első osztályban a tananyaggal.

A délutáni oktatásra eddig minden évben volt igény, az étkeztetésre nem annyira. Két cégtől is kaptak árajánlatot a tavaly, de a szülők végül nem tartották szükségesnek az étkeztetést. Az iskola honlapján egyébként minden fontos információ megtalálható a körzethez tartozó utcák neveivel együtt.

Mégiscsak jó ötlet az előkészítő osztály

Gábos Anna, az Orbán Balázs Általános Iskola igazgatónője arról beszélt, hogy három évvel ezelőtt nem tartotta jó ötletnek az előkészítő osztályt, most már látja, hogy mennyire jót tesz a gyerekeknek ez a megoldás.

A gyerekek az első két-három hónapban még keresik a helyüket, sőt olyan is van, aki elalszik órán, de a következő időszakban óriási fejlődést tapasztalnak. Bár az intézmény struktúrája nem felelt meg az előkészítő osztályok befogadásának, felszámolták az iskola laboratóriumait, így teremtve helyet a kicsiknek.

Február 19-én, csütörtökön délelőtt várják azokat a szülőket, akik szeretnének betekintést nyerni az iskola életébe, vagy kérdéseik merültek fel az iratkozással kapcsolatban. Az igazgató elmondta, csak akkor van délutáni oktatás az előkészítősöknek, ha azt a szülők egyértelműen igénylik.

Ez az első szülői értekezleten általában kiderül. Az iskolai étkeztetést azonban semmiképp nem tudja megoldani a vezetőség. Gábos Anna azt mondja, az előzetes felmérések szerint mindenképp megtelik a két osztály, de a szülők még mindig nincsenek elkésve, ha most állnak döntés előtt.

A szükséges iratok között szerepel a gyermek születési bizonyítványának eredetije és másolata, az egyik szülő személyi igazolványa, az oltási bizonylat, illetve a pszichoszomatikus felmérés bizonylata azon gyermekek esetében, akik augusztus 31-ig nem töltik be a hat évet. Ez utóbbit az óvoda bocsátja ki ezen a héten.

A Móra Ferenc Általános Iskolában bármikor szívesen látják az érdeklődőket, így reggel 8 és délután 3 óra között a titkárságon válaszolnak minden felmerülő kérdésre, de a tanítónőkkel is beszélhetnek a szülők. Aki kíváncsi, 11 óra után megtekintheti az osztálytermeket is.

Szükséges az egyházi ajánlás is

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Líceumban sem tartanak külön nyílt napot, a szülő bármikor megkeresheti a vezetőséget a kérdéseivel. Tőkés Zsolt, igazgató elmondta, papírforma szerint nincs elkésve senki az iratkozással, hiszen csak részben mentesült az iskola a körzetkötelesség alól.

Két osztályt indítanak itt is, de mivel az egyik osztályban felekezeti oktatás fog folyni, ezért a beiratkozáshoz a törvény által előírt iratokon túl szükséges egy egyházi ajánlás is – hangsúlyozta az igazgató.

A Tamási Áron Gimnázium is speciális kritériumok alapján dönt a tanulók felvételéről. Egy ilyen lehet például az, ha a gyermek nagyobb testvére is ott tanult, de semmiképp nem a vallási hovatartozás dönt – tudtuk meg az iskola titkárságán. Ezen a héten csütörtökön és pénteken 9 és 11 óra között megtekinthetik a szülők az osztálytermeket, amelyeket a bentlakás épületében alakítottak ki. Ha azonban más kérdésük is lenne, a titkárságon munkaidőben bármikor állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A gyermekeknek hangszerbemutató lesz

A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola hétfőn tartotta képességfelmérőjét, február 26-án és 27-én pedig Nyílt Kapuk címmel lehetőséget nyújtanak a szülőknek és gyermekeknek egyaránt, hogy megismerkedhessenek az iskola tevékenységével. Csütörtökön délután 5 és 6 óra között Sarkadi Ottilia és Szőke Katalin tanítóktól kérdezhetnek a szülők, pénteken 10 órától pedig Hadnagy Melinda tart hangszerbemutatót az előkészítő osztályba készülő tanulóknak.

A Benedek Elek Líceumban akár egy tevékenységen keresztül is betekinthetnek a szülők a pedagógusok munkájába, ilyenre volt már példa a múlt héten is – tudtuk meg Bálint Mihály igazgatótól.

Egy osztály indul idén is az iskolában, amely a step by step módszert alkalmazza. Ennek az oktatási formának a sajátossága, hogy reggel 8-tól délután négyig folyik a tanítás, így a gyermek délutáni elhelyezésével nem lesz gondjuk az itt tanuló csemete szüleinek. Ez persze maga után vonja az étkeztetés lehetőségét is, amit az iskola vállal és meg is tud oldani.

Az iskolák és a hozzájuk tartozó utcák listája a neten is olvasható

Az elfoglalt szülők dolgát az is nehezíti, hogy habár a törvény kötelezi a tanintézményeket a szükséges információk közzétételére a saját, vagy ennek hiányában a tanfelügyelőség honlapján, interneten kevésbé tudnak utánajárni a fontos tudnivalóknak. Ezért mindenképp érdemes elsétálni legalább az iskola bejáratáig, ahová kötelező módon ki van függesztve minden szükséges információ.

A tanfelügyelőség honlapján mindenki megtalálhatja, melyik utcák tartoznak abba a körzetbe, ahová a gyermekét beirathatja vagy ahová iratni szeretné. A körzetköteles iskolák elsősorban a lakóhelyük szerint hozzájuk tartozó tanulókat kötelesek felvenni, és ha marad üres hely, a máshonnan érkező gyermekeket is várják. Erre a linkre kattintva megtalálható a kiszemelt iskolák és a hozzátartozó utcák listája.

Az igazgatók hangsúlyozták, hogy ugyan online is lehet iratkozni, de a kinyomtatott és kitöltött papírokkal mindenképp jelentkeznie kell a szülőnek az iskolánál. Így tumultus ide vagy oda, február 23-án érdemes időben kopogtatni a kiválasztott iskola titkárságán.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2015-02-17 21:18:33
A link egy uh-s cikkre visz.
avatar
editeva
2015-02-17 22:43:16
re:
Köszönjük, javítottuk.
avatar
...anyád álruhában...
A link egy uh-s cikkre visz.
avatar
nagyapo
2015-02-18 12:55:28
Meg mindig nem jo. Itt a link ha valakit erdekel http://www.isjhr.eduhr.ro/web2/index.php/ro/inscrierea-in-invmantul-primar-2015/357-uniti-de-invmant/4320-uniti-de-invmant

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."