Itthon » Oktatás

Virgonc Tallér – sikersztori a Szentföldről

Béta, Dobó és Vágás fiataljai, azaz a Három Hegy Ifjúsági Egyesület másfél éve indította a Virgonc programot. Folytatják, mert sikeres.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

VirgoncTaller-Gyerek-ki
A gyerekek nagy örömére
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 21., 07:20
0 hozzászólás. 

A 2013-2014-es tanév közepén, a második félévtől startolt, eleinte kísérleti jelleggel a környékünkön újdonságnak számító Virgonc Tallér-program, amely azóta  mint a jó példa  ragadós lett.

Virgonc tallérokkal buzdítják tanulásra, templomba járásra és egyáltalán közösségi projekteken való részvételre az általános iskolásokat Bétában, Dobóban és Vágásban. Az elképzelés roppant egyszerű: tanulásért, templomba járásért, közösségi programokon való részvételért, délutáni foglalkozásokért virgonc tallér jár, amiket egy füzetben összegeznek, a tanév végén pedig egy vásáron lehet ajándékokra váltani a fizetőeszközt. Erről itt írtunk részletesebben.

„A meghonosított alapötlet újszerű kezdeményezés volt, kezdetben meg kellett értetni mindenkivel, hogy miről is szól az egész, de igazán jól sikerült, a kicsik belekóstoltak és nagyon várták a folytatást" – magyarázta Gál Barna, az ifjúsági egyesület elnöke.

Ha pénz kell, Fuss Neki!

Barna hozzátette, hogy tavaly ősszel már a teljes tanévre indították a programot, most pedig eljött az összegzés ideje. Kielemezték, hogy mit sikerült megvalósítani és mit nem, milyen eredményekkel és tanulságokkal gazdagodtak, illetve, hogy mivel tudják a jövőben kiegészíteni a Virgonc tallért.

Pozitívumként értékelte, hogy több olyan kezdeményezést indítottak el, amelyre az elején még nem is számítottak, ilyenek voltak a közmunkák, takarítási akciók. Az első félév után nyilvánvalóvá vált a közösségi programszervezés területén kell erősíteni, a szűkös költségvetés miatt nem tudtak annyit megvalósítani, amennyit szerettek volna.

VirgoncTaller-furulyas

Következő lépésként a délutáni foglalkozások bevezetését jegyezte meg, hiszen a szükséges anyagiakat a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Fuss neki! programján igyekeztek előteremteni.

„Amit kezdetben terveztünk, azt meg is valósítottuk" – mondta Gál Barna. Bétában délutáni tanulószobát rendeztek be, beindult a néptáncoktatás Kinda Botond vezetésével, a rajz és kreatív foglalkozások Istók Emőkével, illetve az ének, zene és furulya oktatás Csáki Enikővel.

– Fontosnak tartom, hogy a gyermekek már ebben a korban megismerkedjenek a népzenével, elkezdjék a népi hagyományainkat tanulni a gyermekjátékoktól a népdalokon keresztül a páros táncainkig. A kezdeményezés megadja a lehetőséget a gyermekek számára, hogy az iskolában a kötelező tananyaggal párhuzamosan fejlesszék ritmusérzéküket, megszokják a párban táncolást, népdalokat tanuljanak, és mindezek alatt kialakul egy „tartás" bennük, ami magabiztosságot sugall – mondta Kinda Botond néptáncoktató a programról.

VirgoncTaller-neptancos

Mivel a költségek fedezésében a szülők támogatására is szükség volt, több olyan alkalmat is teremtettek (karácsonyváró vásár, március 15-i ünnepség), ahol az iskolások bemutathatták a foglalkozásokon tanultakat.

„Azt akartuk bemutatni, hogy kis faluközösségekben is lehet tartalmas és színvonalas közéleti tevékenységet folytatni, illetve a helyi oktatás létét veszélyeztető gyerekhiány miatt a helyben maradás népszerűsítése is fontossá vált" – közölte Gál Barna.

Támogasd a gyerekeket és a vásárt!

Több partner is a Három Hegy Ifjúsági Egyesület kezdeményezése mellé állt, így hosszú a támogatók listája. A program kitalálója a pedagógusoknak, egyházi vezetőknek, intézményeknek, szervezeteknek és magánvállalkozóknak is köszöni a segítséget. Külön hálásak az oktatóknak, akik szívből végzik munkájukat, s ezt érzik a gyerekek és a szüleik is.

„A kisebbik fiam csak úgy ment rajzórára, ha én is vele tartok. Jól éreztem magam. Nagyon örülök a délutáni oktatásnak, két kisiskolás gyermekem van, nagy segítséget jelent az otthoni tanulásban is – jegyezte meg Flórián Izolda, bétai szülő.

VirgoncTallerUtolso

Szabó-Benedek Emese tanítónő sok érdekes tapasztalatot gyűjtött. Mint mondta, jobban megismerte a diákjait, de még a szüleik belső tulajdonságait is. A délutáni oktatáson a lehetséges 9 tanulóból 8 rendesen részt vesz minden nap. Volt ugyan időszak, amikor csak négyen jártak, de aztán megsokasodtak. Vagy azért, mert a szülők foglaltak voltak, vagy mert a gyerek „fellázadt" , hogy otthon a szülők „nem jól magyarázzák el a házi feladatot".

Gál Barna hozzátette, hogy további támogatókat keresnek a soron következő tanévvégi vásárra. „Nem feltétlenül pénzre van szükségünk, hanem olyan tárgyakra, amelyeket a tallérok fejében adhatunk a diákoknak: gyermekkönyvek, tanszerek, sportszerek, játékok, számítástechnikai kellékek, stb. Minden segítség jól jön" – mondta az ifjúsági vezető.

A tallér tovább pörög

A következő tanévtől ismét lebonyolítják a Virgonc Tallér programot, sőt, azt sporttal is szeretnék bővíteni, illetve délutáni foglalkozásokat találtak ki a legvirgoncabb virgoncoknak.

A program sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy Udvarhelyszéken Székelyderzsben és Székelymuzsnán, Háromszéken pedig Magyarhermányban indították útnak a motiváló projektet.

„Büszkén mondhatjuk, hogy a Virgonc tallér közelebb hozta egymáshoz a közösség tagjait, a program hasznossága és sikere pedig folytatásra kötelez" – értékelt Gál Barna, a Három Hegy Ifjúsági Egyesület elnöke.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."